Interviu cu reprezentanții echipei secției Psihiatrie XVI – Toxico-manii (Dezintoxicare) a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia” – laureați ai Concursului de Excelență în Asistența Medicală (ediția VII) la sub-secțiunea ”O șansă la viață”

Concursul și Gala Premiilor de Excelență în Asistența Medicală au prilejuit și anul acesta, întâlnirea cu  performanțe ale unor echipe de profesioniști ai sistemului de sănătate românesc. Printre laureații de anul acesta, la secțiunea ”Echipe de îngrijire”, sub-secțiunea ”O șansă la viață”, prima echipă nominalizată a fost cea a secției Psihiatrie XVI – Toxico-manii (Dezintoxicare) a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia”.

Candidatura echipei a fost susținută și printr-o emoționantă scrisoare de mulțumire din partea unui pacient, poveste care a atras atenția, așa că am pornit să aflăm mai multe despre această echipă de elită.

obregia

În scrisoarea sa, pacientul vorbește despre experința sa înspital și relația cu acești profesioniști. ”Experiența mea în spital a fost mai suportabilă, și datorită lor (n.b. asistenților din echipă). În primul rând, pentru că nu s-au dat în lături să comunice cu mine. În momentele în care poate că aveam nevoie de un psiholog, au făcut mai mult decât le-ar fi impus fișa postului. Au avut răbdare cu mine, mai ales în serile în care mă simțeam singur și-i vizitam la cabinet. Deși știu că nu erau obligați să facă asta, stăteau de vorbă cu mine și mă linișteau, de fiecare dată.Asistentul șef obișnuia să vină dimineața înainte de control și încerca să ne detensioneze. Vorbea cu noi pe un ton apropiat și plin de umor, de fiecare dată. Astfel, diminețile deveneau mai suportabile, departe de familie și prieteni….Înainte de toate, cel mai important lucru este că m-am simțit în siguranță, pe tot parcursul șederii mele în spital, datorită lor”.

Așadar, provocați și de aceste cuvinte, am discutat cu reprezentantul echipei, Asistent Șef Gheorghe Tanasie, as. med. pr. licenţiat și iată ce am aflat despre ei.

 

Care este componența echipei secției Psihiatrie XVI – Toxico-manii (Dezintoxicare) a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia”?

R. În secția Psihiatrie XVI – Toxico-manii a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia” lucrează trei medici, un psiholog, un asistent social, șaisprezece asistenți medicali, șase infirmieri și patru îngrijitori. Echipa oferă servicii specializate în adicţii, secția fiind un continuator al Centrului Pilot de toxicomanii înfiinţat în anul 1996, care şi-a continuat şi diversificat activitatea. Avem aici un colectiv bine instruit în psihiatrie şi, în particular, în adicţii.

 

Care sunt serviciile oferite de această secție?

R. Secția conţine un număr de 25 locuri pentru asistenţă de bază de dezintoxicare bărbaţi. Aici se fac tratamente de dezintoxicare la toate categoriile de substanţe psiho-active şi alcool şi se iniţiază tratament de substituţie pentru opiacee. Totodată se asigură continuarea tratamentului în ambulator sau prin cele trei comunităţi terapeutice din Romania.

Acesta este singurul serviciu de specialitate de dezintoxicare bărbaţi care asigură tratament în sistem închis. Pacientul este internat la cerere sau la solicitarea unui reprezentant al familiei, poliţiei, procuraturii, medic sau a unei persoane ce acţionează în interesul pacientului, când acesta reprezintă o urgenţă psihiatrică sau somatică generată de sevraj.

În secție se efectuează tratamente specifice de dezintoxicare pentru orice tip de drog, dar și pentru alcool, inițierea tratamentului specific în dependența de substanțe psiho-active (droguri ilicite, alcool, medicamente), inițierea tratamentului substitutiv cu metadonă și suboxonă în dependența de opiacee, tratamentul tuturor tulburărilor psihice produse de consumul de substanțe psiho-active (droguri ilicite, alcool, medicamente), inclusiv în cazul urgențelor psihiatrice, tratamentul altor tulburări psihice care necesită internare nevoluntară.

 

Prin ce se diferențiază pacienții acestei secții?

R. Particularitățile pacienților depind, în mare măsură, de particularitățile patologiei care stă la baza consumului sau care este generată de consumul de droguri.

În general, este vorba despre pacienți cu tulburări relativ severe de personalitate, cu trăsături din spectrul antisocial, capabili de acte heteroagresive, având, de multe ori, un semnificativ trecut infracțional. Aceasta generează, uneori, acte de indisciplină, agresarea verbală sau chiar tentative de agresare fizică a personalului.

Pe de alta parte, sevrajul sau consumul de droguri generează o variată gamă de simptome care afectează pacientul: sindroame confuzionale, agitație psiho-motorie, halucinații și idei delirante, dureri intense sau alte simptome fizice care generează un spectru larg de nevoi ale pacientului în procesul de îngrijire.

Tratamentul dependențelor de substanțe psihoactive presupune și un mare efort de voință din partea pacientului și continuarea terapiei și în afara spitalului. Acest fapt, coroborat cu întoarcerea pacientului în anturajul în care a început să consume droguri, generează frecvente recăderi și, implicit, reinternări.

În aceste condiții, personalul secției trebuie să aibă nu numai cunoștințe despre patologia pe care o tratează, ci și un antrenament consolidat în timp care să contracareze frustrările generate de mediul dificil în care își desfășoară activitatea.

 

Cum se reflectă aceste particularități (nevoi ale pacientului) în pregătirea și activitatea asistenților medicali care lucrează în această secție?

R. După cum spuneam, asistenții medicali dintr-o secție de toxicomanii trebuie să fie pregătiți să facă față la o gamă largă de situații medicale, dar și relaționale. Acestea din urmă pot fi, destul de frecvent, imprevizibile și stresante.

Doar o bună colaborare cu medicii, psihologul secției și asistentul social poate furniza echilibrul necesar depășirii situațiilor dificile care se ivesc în permanență.

Pe de altă parte, fără o bună colaborare între ei, asistenții medicali sunt expuși, atât greșelilor profesionale generate de munca sub continuă presiune, cât și eventualelor agresiuni venite din partea pacientului agitat sau psihotic. Din acest motiv, pregătirea profesională, dar și psihologică a echipei trebuie să se desfășoare permanent.

 

Putem vorbi de o educație medicală și relațională continuă, “la locul de muncă”.

 

Dar în activitatea medicilor, psihologului și asistentului social din secție cum se regăsesc aceste nevoi ale pacientului dumneavoastră?

R. Trecând peste evidenta necesitate ca fiecare specialist să se încadreze în limitele competențelor date de calificarea proprie, în rest, problemele sunt aceleași.

Doar o colaborare excelentă, cu adevărat “ca într-o familie” poate genera succese terapeutice într-un context atât de fragil, atât de sensibil și de dificil, în care responsabilitatea pe care pacientul ar trebui să o aibă pentru soarta proprie aproape că nu există. Acea responsabilitate a pacientului și dorință de vindecare pe care o are orice alt pacient, în cazul nostru trebuie să fie întărite sau chiar înlocuite în totalitate de munca echipei terapeutice.

 

Legat de relația asistenți medicali – medici sau alți membri ai echipei (psihologi, asistenți sociali), cum colaborați cu aceștia? Ce secrete ale unei bune colaborări aveți ?

R. Colaborarea este una foarte bună, pentru că niciuna dintre părți nu se consideră mai presus de celelalte. Fiecare știe că este parte a unui angrenaj care nu funcționează în absența celorlalte părți. Iar interesul comun este ca procesul terapeutic să avanseze, în condiții optime, atât pentru pacient, cât și pentru echipă.

 

Dacă ar fi să vă uitați la toate evenimentele importante pentru echipa dumneavoastră, aveţi unele pe care le consideraţi speciale și care au marcat-o?

R. Evident că premiul primit acum este un eveniment care este special pentru noi și care ne onorează și marchează. Este un tip de recunoaștere care ne răsplătește, dacă se poate spune astfel, eforturile pe care le facem în echipă, ducând această recunoaștere dincolo de porțile spitalului nostru.

În rest, datorită tipului de patologie pe care o tratăm, avem o viață atât de bogată în “evenimente speciale” încât nici nu le mai înregistrăm ca atare.

 

Credeți că sunt importante evenimente de celebrare a excelenței în profesie precum Gala Premiilor de Excelență în Asistență Medicală a OAMGMAMR București? De ce?

R. Astfel de evenimente sunt importante întrucât permit o mai bună popularizare a activității, dar și a provocărilor celor ca noi care lucrăm în sănătate.

În plus, ele reprezintă și un stimulent motivațional pentru toți cei care participă la competiție și cărora le este recunoscută munca.

 

Ce a însemnat acest premiu pentru echipa dumneavoastră?

R. Evident, un motiv de mândrie pentru întreaga echipă și un moment foarte emoționant, care ne-a lăsat aproape fără cuvinte.

 

A consemnat Mirela Mustață – redactor executiv E-asistent

 

Share This Post