Recomandări de sezon de la Organizația Mondială a Sănătății – Căldura și sănătatea

calduraÎn 2003, 70,000 de oameni au murit în Europa în urma perioadei caniculare din iunie-august. În 2010, peste 56,000 de decese au avut loc în Rusia în timpul unui val de caldură care a durat 44 de zile.

Valurile de căldură pot avea un impact semnificativ asupra populației, pot declanșa urgențe de sănătate publică și pot rezulta într-o creștere accentuată a mortalității.

Gradul de conștientizare a publicului larg cu privire la riscurile de sănătate aduse de valurile de căldura și expunerea prelungită la temperaturi ridicate este mai degrabă scăzut, din păcate. Expunerea prelungită la căldură are o paletă largă de consecințe fiziologice pentru toți oamenii, adesea amplificând condiții medicale existente, mai ales pe cele cardiovasculare, respiratorii, cerebro-vasculare sau pe cele asociate cu diabetul, putând duce la moarte prematură și dizabilitate. Chiar și diferențele relativ mici de temperatură față de media sezonului pot fi asociate cu creșterea riscului de boală și deces.

Consecințele negative asupra sănătății populației pot fi prevăzute și chiar și prevenite dacă sunt adoptate anumite măsuri. Organizația Mondială a Sănătățiii (OMS) a publicat un ghid de sănătate pentru profesioniștii din sistemul medical, dar și pentru publicul general, cu recomandări pentru gestionarea temperaturilor extreme.

 

Ce ne recomandă OMS?

  1. Păstrați-vă locuința răcoroasă. Verificați temperatura camerei în intervalul 8:00-10:00, la 13:00 și noaptea, după 22:00. Ideal, temperatura camerei trebuie să fie sub 32 °C în timpul zilei și sub 24°C noaptea. Acest lucru este extrem de important în special pentru sugari sau persoanele în vârstă de peste 60 sau cei care au condiții medicale cronice.

Folosiți aerul nopții pentru a vă răcori locuința. Deschideți toate geamurile în timpul nopții și primele ore ale dimineții, când temperatura de afară este mai scăzută. În același timp, pătrunderea aerului cald în locuință trebuie să fie împiedicată prin închiderea geamurilor și lăsarea obloanelor, mai ales cele care sunt pe partea însorită. Închideți sursele de lumină artificială și cât de multe aparate electrice e posibil.

Ventilatoarele artificiale pot ajuta într-o anumită măsură, dar atunci când temperatura este peste 35°C, nici ele nu vor putea răcori prea mult aerul.  În aceste condiții, consumați cât mai multe lichide.

 

  1. Feriți-vă să vă expuneți temperaturilor ridicate

Mutați-vă în cea mai răcoroasă cameră a locuinței, mai ales noaptea. Dacă nu puteți să vă răcoriți locuința, petreceți-vă cel puțin 2-3 ore din timpul zilei într-un loc răcoros (cu aer condiționat). Evitați să ieșiți în timpul perioadei celei mai fierbinți a zilei. Păstrați-vă corpul cât mai răcoros (prin dușuri reci sau împachetări cu prosoape reci) și hidratat. Beți regulat, dar evitați alcoolul, cafeaua și zahărul.

Evitați activitățile fizice intense, dacă este posibil. Dacă trebuie totuși să o faceți, alegeți cea mai răcoroasă parte a zilei, care este, de obicei, dimineața între 4:00 și 7:00.

Nu lăsați copii sau animale în vehicule parcate.

Purtați haine largi, ușoare și din materiale naturale. Dacă ieșiți, purtați o pălărie cu boruri largi sau o șapcă și ochelari de soare.

Mâncați porții mici și mâncați mai des. Evitați proteinele.

 

  1. Ajutați-i pe ceilalți

Luați legătura cu familia, prietenii sau vecinii care petrec mult timp singuri. Persoanele vulnerabile pot avea nevoie de asistență în timpul zilelor caniculare. Discutați cu toți aceștia despre măsurile pe care trebuie să le ia în asemenea condiții.  Vizitați-i pe cei în vârstă sau bolnavi care locuiesc singuri.

Dacă o persoană ia medicamente, întrebați-i medicul curant cum influențează acestea termoreglarea și echilibrul fluidelor. Asigurați-vă că medicamentele sunt depozitate corespunzător (la temperaturi sub 25°C sau în frigider, dar numai după ce citiți prospectul).

 

  1. Dacă vă simțiți rău

Încercați să cereți ajutor, dacă vă simțiți amețiți, anxioși sau aveți o sete intensă sau o durere intensă de cap. Duceți-vă într-un loc răcoros cât de repede și măsurați-vă temperatura corpului.

Beți apă sau suc de fructe, pentru a vă rehidrata. Dacă aveți spasme musculare dureroase (în special ale picioarelor, mâinilor sau ale abdomenului, în multe cazuri după exerciții fizice desfășurate în perioade caniculare), beți soluții orale de rehidratare care conțin electroliți.

Este nevoie să vedeți un medic, dacă crampele durează mai mult de o oră. Este recomandat să consultați un medic și daca aveți simptome neobișnuite sau dacă simptomele persistă.

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

 

Traducere și adaptare după:

https://www.who.int/globalchange/publications/heat-and-health/en/

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0007/147265/Heat_information_sheet.pdf?ua=1

Share This Post