Riscurile utilizării analgezicelor pe termen lung

analgezicÎn 2016, în UK, medicii au eliberat 24 de milioane de rețete de medicamente opioide, volum dublu față de 2006. În timp ce volumul de opioide prescrise s-a dublat, folosirea lor pe termen lung a devenit deosebit de controversată, specialiștii atrăgând atenția asupra efectelor secundare precum tulburările de somn, starea de sedare de peste zi și pericolul de supradoze accidentale.

Din păcate, o mică parte a publicului larg înțelege cu adevărat riscurile dependenței de analgezicele luate pe bază de rețetă.

Specialiștii de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, au publicat în 2017, în revista academică PLOS ONE, rezultatele unui studiu care arată impactul serios pe care îl au aceste medicamente dacă sunt folosite pe termen lung.

De exemplu, ele dublează riscul de obezitate și sunt asociate cu un somn necorespunzător. Astfel, studiul arată că persoanele care iau medicamente opioide și medicamente pentru tulburările cardio-metabolice au o rată a obezității de 95%, 82% dintre ei au o circumferință a taliei foarte mare și 63% – hipertensiune, spre deosebire de persoanele care iau doar medicamente cardio-metabolice.

Rezultatele mai sugerează că analgezicele pentru durerile cronice, mai ales cele opioide, ar trebui prescrise pentru perioade scurte de timp, pentru a limita consecințele importante asupra sănătății.

Cercetătorii care au condus acest studiu din Marea Britanie au evaluat starea de sănătate cardio-metabolică (și relația dintre sănătatea cardiacă și cea metabolică) pentru mai mult de 133 000 de participanți. Indicele de masă corporală, circumferința taliei și tensiunea arterială au fost comparate la cei care luau analgezice pentru dureri cronice necancerigene și medicamente cardio-metabolice față de cei care luau doar medicamente cardio-metabolice. Condițiile medicale care cer administrarea unei asemenea medicații includ migrenele, neuropatia diabetică și durerea cronică a părții inferioare a spatelui.

analgezic1Dr. Sophie Cassidy, Cercetător Asociat la Institutul de Medicină Celulară al Newcastle University, este autorul principal al studiului. Ea a subliniat că, deși în ultimele 2 decenii, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de persoane cărora li s-au prescris medicamente opioide și ne-opioide pentru durerile cronice, studiul era cel mai mare de până atunci care a analizat legăturile dintre analgezicele prescrise în mod comun și sănătatea cardio-metabolică. Știam deja că medicamentele opioide dau dependență relativ ușor, însă prin acest studiu am descoperit că persoanele care le iau pe termen lung au cea mai proastă stare de sănătate.

Dependența pe care o dau relativ ușor aceste analgezice opioide poate duce la consumul lor în exces. Pacienții pot ajunge într-o fază în care au nevoie de un consum continuu doar pentru a se simți normal și a evita simptomele de retragere.  Simptomele de retragere pe plan emoțional și fizic pot fi de la anxietate și neliniște până la tensiune musculară și o strângere în capul pieptului.

Conducând mașina sau la serviciu, opioidele prezintă, de asemenea, riscuri, mai ales pentru cei implicați în activități delicate din punct de vedere al siguranței, precum cele ale șoferilor echipamentelor de încărcare-descărcare sau ale operatorilor de macara. În doze mai mari, opioidele pot cauza somnolență, letargie și chiar moartea.

Dr. Kirstie Anderson, profesor asociat la Newcastle University și neurolog consultant la Trust Foundation din cadrul Newcastle Hospital, co-autor al studiului afirma că – “până de curând, au existat preocupări în principal legate de dependența pe care o dau opioidele și de numărul mare de efecte secundare adverse, inclusiv respirația nocturnă afectată și somnul defectuos. Și, totuși, puține studii au analizat impactul acestor medicamente asupra metabolismului și al somnului.”

Există câteva mecanisme posibile prin care opioidele pot fi asociate cu luarea semnificativă în greutate până la atingerea obezității.  De exemplu, ele pot acționa ca sedative, ceea ce îi face pe pacienți mai puțin activi și, de asemenea, s-a demonstrat că pot altera percepția gustului spre inducerea unei pofte de zahar și de alimente dulci. S-a constatat și că opioidele înrăutățesc sforăitul și apneea netratată, cauzând probleme și cu hipertensiunea nocturnă.

În plus, un studiu nou publicat în British Medical Journal aduce dovezi că medicamente nesteroidiene antiinflamatoare pot cauza probleme cardiovasculare, dacă sunt luate pe termen lung. Cercetătorii care au condus acest studiu au examinat dosarele medicale a peste 440 000 de persoane din UK, Canada și Finlanda, dintre care 61 000 de oameni ce suferiseră atacuri de cord.  Rezultatele studiilor acestea converg spre a arăta că, în cazul administrării pe termen lung, cei care iau opioide vor avea un risc mai mare de a suferi un eveniment cardio-vascular.

Din ce în ce mai multe persoane știu că opioidele dau dependență relativ ușor, dacă sunt folosite pe termen mai lung, însă cei mai mulți nu înțeleg cât de puternică poate fi această dependență.

Astfel, în cadrul unui sondaj de opinie din SUA, efectuat de Consiliul de Siguranță Națională, 9 din 10 persoane care luau medicamente opioide nu erau îngrijorate de posibilitatea de a dezvolta dependență. Poate și de aceea există din ce în ce mai multe supradoze accidentale, ceea ce a dus la o creștere a ratei deceselor în rândul adulților albi cu vârsta între 25 și 34 de ani.

Pentru a atrage atenția asupra gravității acestui fenomen în creștere, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor recomandă tuturor celor care sunt sub tratament cu opioide pentru durere cronică să se programeze regulat la medic pentru a evalua riscul apariției efectelor secundare adverse.

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare:

https://www.nsc.org/home-safety/safety-topics/opioids/prescription-painkiller-risks

https://medicalxpress.com/news/2017-12-dangers-commonly-painkillers-highlighted.html

https://www.dr-rath-foundation.org/2017/05/taking-common-painkillers-for-just-one-week-increases-risk-of-heart-attack/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK458661/

Sursa foto: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/which-painkiller-to-use/

Sursa foto 2: https://www.doctorulzilei.ro/analgezice-care-creeaza-dependenta-plus-cine-are-interzis-la-aspirina-si-ce-ti-se-intampla-daca-o-iei-mult-timp/

 

Share This Post