Importanța nutriției în oferirea unor servicii medicale de calitate

nutritiePe 4 septembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un document fundamental care subliniază că o mai mare atenție acordată nutriției în cadrul sistemelor de sănătate ar putea salva 3.7 milioane de vieți până în 2025.

Nutriția este esențială pentru starea de sănătate și de bine în toate etapele vieții, este un determinant important al unor populații mai sănătoase, în timp ce malnutriția, în toate formele ei, este un factor important de risc, cu impact serios asupra morbidității și capitalului uman de-a lungul cursului vieții.

Manifestările malnutriției sunt variate – de la oprirea creșterii (o înalțime scăzută pentru vârsta respectivă) la scăderea greutății în relație cu înălțimea, deficiențele de micronutrienți, supra-ponderalitatea și obezitatea (atât în rândul copiilor, cât și al adulților) la condițiile cronice asociate precum diabetul, bolile cardiovasculare și anumite forme de cancer. Se estimează că malnutriția, într-o formă sau alta, afectează, la nivel global, unul din trei oameni și este legată de morbiditate și mortalitate.

Studiul privind povara globală a bolii din 2013 a identificat “riscurile de dietă” drept cel mai important factor de risc pentru povara bolii (11,3 milioane de morți anual). La fel de important, circa 45% din mortalitatea grupei de vârstă a copiilor sub 5 ani este legată de malnutriție.

S-au făcut progrese semnificative la nivel global cu privire la promovarea nutriției, însă există încă provocări majore. Dintre progrese, amintim scăderea prevalenței cazurilor de oprire a creșterii la copiii sub 5 ani (de la 39.2% la 21.9%).

Din păcate, obezitatea este în creștere. Prevalența copiilor considerați supraponderali a crescut de la 4.8% la 5.9% între 1990 si 2018, o creștere de peste 9 milioane de copii la nivel global.

Supraponderalitatea și obezitatea adulților a crescut și ea în aproape fiecare țară, cu aproape 1,9 miliarde de cazuri în 2016, dintre care 13% (aproape 650 de milioane) sunt obezi.

Obezitatea este un factor major de risc pentru diabet, bolile cardiovasculare, tulburările musculo-scheletale (în special osteoartrita) și anumite forme de cancer (inclusiv cel endometrial, de sân, ovarian, de prostată, ficat, vezică biliară, rinichi și colon).

Ca urmare, OMS cheamă sistemele de sănătate din toată lumea să pună un accent mai mare pe nutriție, adresând ambele aspecte ale dublei poveri a malnutriției.

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

https://www.who.int/news-room/detail/04-09-2019-stronger-focus-on-nutrition-within-health-services-could-save-3.7-million-lives-by-2025

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/326261/9789241515856-eng.pdf?ua=1

Sursa foto 1 : https://www.who.int/nutrition/topics/ENA-infographics/en/

Share This Post