Importanța empatiei în profesiile medicale – cum să ajutăm pacientul, în condițiile bombardamentului informațional din această perioadă?

editorialÎn ultima perioadă, cei mai mulți dintre colegii noștri din asistența medicală au trebuit să facă față unei neașteptate provocări în războiul împotriva COVID-19: lupta împotriva dezinformării medicale răspândite pe diverse canale, mai ales social media.

Și nu este de mirare că se întâmplă așa. Puțini dintre noi ar fi putut anticipa, la jumătatea lunii ianuarie, că lumea se va schimba într-o măsură atât de mare până astăzi. Acum nimeni dintre noi nu știe cu siguranță ce se va întâmpla într-o lună. Iar dacă admitem incertitudinile pe care le avem, ca profesioniști din sănătate, cu privire la evoluția lucrurilor, putem fi mult mai utili semenilor noștri.

Desigur că nu trebuie să considerăm că este rolul nostru să forțăm schimbarea convingerilor oamenilor cu care interacționăm. Dar putem, ca profesioniști, prezenta informațiile științifice disponibile cu date și dovezi și cu înțelegerea faptului că ceea ce transmitem poate să nu fie acceptat cu ușurință, într-un context atât de sensibil.

Dacă alegem să participăm la această discuție, este important pentru noi să ne implicăm de o manieră empatică, chiar dacă am fi tentați să reacționăm virulent, atunci când citim informații eronate științific sau bazate pe teoriile conspirației. În astfel de momente nu trebuie să uităm că cele mai multe dintre persoanele cu care interacționăm nu au pregătirea necesară să identifice vulnerabilitățile acelor teorii sau pseudo-studii.

Tocmai pentru a fi pregătiți să oferim sprijin informațional valid celor din preajma noastră, inclusiv pacienților sau colegilor, revista e-asistent.ro a continuat să prezinte teme de actualitate legate de subiectul fierbinte al perioadei. Astfel, în secțiunea Educația medicală, veți descoperi, în articolul ”Tabloul simptomelor COVID 19 cunoscute la acest moment”, că noul coronaviruspoate ataca aproape orice parte a organismului, generând o paleta foarte largă de simptome, cu consecințe care pot fi devastatoare.

De asemenea, veți putea citi în numărul de luna aceasta, la secțiunea Lumea medicală, despre reacția psihologică din timpul pandemiei, de data aceasta în rândul profesioniștilor din sănătate care se află în prima linie a luptei cu pandemia. Acești eroi suferă, la rândul lor. În timp ce aplauzele pentru a îi onora răsună în orașe în jurul lumii, doctorii, asistenții și personalul serviciilor de urgență se luptă cu o anxietate apăsătoare. Cu fiecare zi ce trece, foarte mulți dintre ei sunt din ce în ce mai susceptibili de a dezvolta sindromul stresului post-traumatic.

 Celălalt articol din secțiunea Lumea medicală, Reacția psihologică în fața bolii”, al medicului psihiatru Florjan Koleci, prezintă o scurtă trecere în revistă a ansamblului de procese cognitive, emoționale și comportamentale cu care pacientul se confruntă la primirea unui diagnostic și pe parcursul evoluției unei boli și care definesc reacția psihologică în fața bolii.

Dr. Claudia Lodesani, Președinte Medicins Sans Frontieres (MSF) Italia și Coordonator al răspunsului COVID-19 pentru organizație, ne spune, în cadrul interviului pe care îl publicăm în acest număr, cum a reușit echipa MSF să se conecteze cu profesioniștii implicați în lupta cu pandemia din spitalele din Italia. Dr Lodesani subliniază importanța de a putea vorbi deschis cu oameni care înțeleg prin ce treci. Cu cuvintele rostite de Dr Lodesani, “te ajută să știi că nu ești singur și îți dă puterea să continui să muncești”.

La secțiunea Eveniment, revista vă aduce un punct de vedere asupra celei de-a73-a Adunări Generale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), desfășurată în 18-19 mai 2020, prima care a avut loc virtual din cauza pandemiei. Leitmotivul acestei Adunări Generale a fost apelul la unitate globală, cel mai puternic instrument pentru combaterea eficace a pandemiei. Rezoluția cu care s-au încheiat lucrările ei este o manifestare concretă a acestui apel și un plan de acțiune pentru atingerea acestui obiectiv vital.

Numărul acesta al revistei include și un articol despre exercitarea profesiei noastre în regim independent. Aceasta este o alternativă importantă pentru membrii care își doresc independență financiară, mobilitate mai mare pe piața muncii, în domeniul îngrijirilor de sănătate, și o flexibilitatea a programului de muncă.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii iunie: Virusologie medicală, Autor: Cosmin Cernescu, Editura Medicală, 2017; Algoritm de terapie în pneumologie, Sub redacția: Florin Dumitru Mihălțan, Ruxandra Ulmeanu, Editura Medicală 2019; Tratat de microbiologie clinică – ediția a III-a, Autori: Dumitru Buiuc, Marian Neguț, Editura Medicală, 2017.

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă facem invitația deschisă și mereu de actualitate să vă alăturaţi echipei noastre de autori.

 

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post