3 decembrie, Ziua Internațională a Solidarității cu Persoanele cu Handicap

handicap1Astăzi, în lume trăiesc peste 1 miliard de oameni care au o formă sau alta de dizabilitate.

Aceștia au de înfruntat nu numai obstacolele…fizice, aduse în mod direct de diversele lor dizabilități, ci și obstacole de natura socială, economică sau cele plecate de la atitudinea discriminatorie a celorlalți față de ei.

În ciuda faptului că persoanele cu dizabilități reprezintă cel mai mare grup minoritar la nivel mondial, ei și problematica lor au rămas mai degrabă invizibili pentru cadrul și procesele convenționale de dezvoltare aplicate predominant, până acum, de către guvernele din întreaga lume.

Totuși, Uniunea Europeană și toate cele 28 state membre au semnat deja Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD). Ele s-au angajat, astfel, să creeze o Europă fără obstacole pentru toți cetățenii ei. Conform Cartei UE privind drepturilor fundamentale ale cetățenilor, „Uniunea recunoaște și respectă dreptul persoanelor cu dizabilități de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială și profesională, precum și participarea la viața comunității”.

În Uniunea Europeană, aproximativ 80 de milioane de oameni au o dizabilitate al cărui grad variază între ușor și grav și se preconizează că numărul acestora va crește odată cu îmbătrânirea progresivă a populației UE. În ce privește ponderea medie la nivelul țărilor din Uniunea Europeană aceasta este de circa 10%.

Comparativ, ponderea persoanelor cu handicap din populația României este de circa 3.5%. Diferența este dată de abordările diferite – în restul Uniunii Europene se vorbeste de persoane cu dizabilități, în timp ce în România se vorbește de persoane cu handicap (dizabilitate gravă).

Majoritatea acestor persoane cu dizabilități sunt împiedicate, mult prea frecvent, să participe pe deplin în cadrul societății și al economiei din cauza unor obstacole fizice sau de altă natură, precum și din cauza discriminării.

Deși integrarea socială a persoanelor cu dizabilități ar trebui să fie o prioritate socială în România, ea beneficiază, din păcate, de o atenție încă redusă, din cauza lipsei facilităților necesare în mediul fizic sau comunicațional, a prejudecăților și a lipsei de servicii de pregătire pentru piața muncii.  Astfel, doar circa 5 % din cele puțin peste 600,000 de persoane cu handicap din România aveau un loc de muncă în iunie 2013, indică cercetarea făcută de Institutul de Politici Publice la nivel național.

Media persoanelor cu dizabilități angajate în Uniunea Europeană, este de 45,8%, conform aceluiași studiu, autorii aratând că există diferențe mari între state. Astfel, rata angajării este cea mai scăzută în România, Irlanda și Grecia, în timp ce Finlanda, Luxembourg și Danemarca au 70% dintre persoanele cu dizabilități incluse pe piața muncii.

Declarată, pentru prima data, în anul 1992, Ziua Internațională a Solidarității cu Persoanele cu Handicap se sărbătorește anual pe 3 decembrie.

handicap2Ea are ca obiectiv promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea susținerii demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități. Prin aceasta se încearcă, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu handicap în fiecare aspect al vieții sociale, economice, culturale și politice.

Tema celebrată anul acesta – “Dezvoltare sustenabilă – Promisiunea Tehnologiei” este extrem de oportună. Tehnologia informațional-comunicațională a schimbat, într-adevăr, modul în care trăim, muncim și ne jucăm. Din păcate, nu toate persoanele se pot bucura de avantajele, inclusiv un standard de viață crescut, aduse de progresele tehnologice. Acest lucru se întâmplă fiindcă nu toate persoanele au acces la noile tehnologii sau nu și le pot permite.

Ziua Internațională a Solidarității cu Persoanele cu Handicap este o nouă ocazie pentru a crește gradul de conștientizare a opiniei publice asupra dizabilității ca problemă de dezvoltare, care atinge o multitudine de aspecte.

La nivel internațional, una dintre acțiunile de succes care se organizează pentru a atrage atenția opiniei publice asupra acestei problematici este, începand cu anul 2009, festivalul de film UNEFF (UN Enable Film Festival) organizat la diversele sedii ONU. Acest festival reunește filme de scurt metraj pe tema dizabilității care cresc gradul de conștientizare pe această temă și promovează participarea activă a acestor persoane în societate.

Accesul extrem de redus pe piața muncii al persoanelor cu dizabilități din România este o altă problemă serioasă de politică socială, care trebuie să primească atenție mai mare atât la nivel guvernamental, dar și în cadrul societății, iar celebrarea Zilei Internaționale pe 3 decembrie prin diverse acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în cadrul opiniei publice poate deveni un demers cheie în această privință.

În România, Ziua Internațională a Solidarității cu Persoanele cu Dizabilități este marcată, în principal, prin manifestări organizate sub patronajul Centrelor de recuperare și de educație specială, al Inspectoratelor școlare și al Direcțiilor Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. Aceste manifestări includ programe artistice sustinute de persoanele cu dizabilitati, oferirea de cadouri din partea unor organizații, companii și persoane fizice, mese festive.

handicap3Dintre evenimentele planificate anul acesta pentru a marca Ziua Internațională a Solidarității cu Persoanele cu Dizabilități, remarcăm ediția aniversară (a 5-a ediție) a Galei Persoanelor cu Dizabilități, organizată de societatea civilă din România sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Ediția aniversară din 2014 se desfășoară sub sloganul “Promovează abilitatea!” și urmărește, la fel ca în edițiile trecute, recunoașterea publică a activităților și proiectelor persoanelor sau organizațiilor participante și care au povești de succes în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.

Toate aceste evenimente care celebrează Ziua Internațională a Solidarității cu Persoanele cu Dizabilități promovează într-un mod foarte eficace, convingător și emoționant, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și ne arată cum putem noi, ceilalți, să contribuim în mod concret la acest proces, ajutându-i să participe egal și plenar în societate și modelând viitoarea dezvoltare sustenabilă pentru TOȚI!

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

 

Surse:

http://ec.europa.eu/romania/news/03122012_ziua_internationala_a_persoanelor_cu_dizabilitati_ro.htm

http://www.un.org/disabilities/default.asp?id=111

http://spdv.ro/2013/11/ziua-internationala-a-persoanelor-cu-dizabilitati/

http://www.ziare.com/articole/angajati+putini+persoane+dizabilitati

http://www.realitatea.net/dintre-persoanele-cu-handicap-din-romania-97prc-se-afla-in-ingrijirea-familiilor_493947.html#ixzz3GtymY400

http://www.incluziune.org/biroul-de-presa/comunicate-de-presa

http://adevarul.ro/locale/alexandria/povestea-viata-adolescentei-laura-armeanu-ambasadoarea-copiilor-dizabilitati-1_53ef0bcc0d133766a8524cc9/index.html

http://www.tvr.ro/egal-e-normal-a-inceput-cursa-pentru-premiile-galei-persoanelor-cu-dizabilitati-4_5491.html#view

 

Share This Post