31 Mai, Ziua Mondială Fără Tutun

nofumatUna dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice pe care le-a avut de înfruntat lumea până acum, fumatul cauzează anual moartea a circa 5 milioane de fumători activi.

Fumul de țigară conține peste 4000 de substanțe chimice, dintre care cel puțin 250 au fost deja dovedite a fi dăunătoare, 50 dintre ele fiind cancerigene.

Și expunerea la fumul de țigară este foarte periculoasă, neexistand un “nivel de siguranță” în această privință. Astfel, aproape 0.6 milioane de fumători pasivi mor în fiecare an, alături de cele 5 milioane de fumători activi.

Copiii reprezintă unul dintre grupurile de “fumători pasivi” cele mai afectate, studiile arătând că aproape 30% dintre morțile cauzate de expunerea la fumul de țigară se înregistrează în rândul copiilor.

Și acesta pare a fi doar începutul epidemiei de îmbolnăviri și morți legate de fumat, având în vedere că există un decalaj de câțiva ani între momentul în care oamenii încep să fumeze și apariția problemelor de sănătate la ei și la cei din jurul lor, fumători pasivi. Astfel, în cazul în care tendințele actuale continuă, se estimează că fumatul va cauza 1 miliard de morți în secolul 21, față de cele 100 de milioane din secolul 20.

În România, situația este, de asemenea, foarte gravă. Anual, peste 40,000 de români mor în urma bolilor cauzate de fumat, în timp ce aproape 10,000 de români încep să fumeze în fiecare an. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sănătății (OMS), în 2012 incidența cancerului de plămâni la bărbați era, în România, peste media mondială, iar la femei – similară cu cea înregistrată în lume.

Ziua Mondială fără Tutun este, deci, o ocazie extrem de necesară și binevenită pentru ca organizațiile guvernamentale și non-guvernamentale din domeniul sănătății să ajute opinia publică să conștientizeze mai bine problemele de sănătate, dar nu numai, pe care le aduce fumatul. Această zi a fost celebrată în fiecare an începând cu 1989, când OMS a adoptat o rezoluție care proclama 31 Mai drept Ziua Mondială fără Tutun.

În ultimele decenii, OMS a fost puternic angajată în promovarea luptei împotriva epidemiei fumatului. Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului dezvoltată de OMS a intrat în vigoare în februarie 2005. Ea proclamă dreptul oamenilor de a se putea bucura de cele mai înalte standarde de sănătate și definește, în același timp, cadrul legal de cooperare internațională în domeniul sănătății publice și luptei împotriva fumatului. De la intrarea sa în vigoare, în 2005, această Convenție Cadru a devenit unul dintre cele mai ratificate tratate din istoria ONU, fiind adoptată de 178 țări și organizații reprezentând aproape 90% din populația lumii.

În 2008, OMS a introdus un cadru metodologic practic și eficient de implementare a prevederilor Convenției Cadru, numit MPOWER, cu 6 măsuri, dintre care: 1. Monitorizarea fumatului și a politicilor de prevenire; 2. Asistarea eficace a celor care vor să renunțe la fumat; 3. Avertizarea continuă asupra pericolelor fumatului; 4. Promovarea interzicerii reclamelor la tutun și a campaniilor de promovare și sponsorizare făcute de companiile de tutun. În acest context, s-a estimat că interzicerea acestora ar putea scădea consumul de tutun cu 7%, în medie. Până acum, doar 24 de țări, reprezentând 10% din populația lumii, au interzis complet toate formele de reclamă, publicitate/promovare și sponsorizare, în timp ce 1 țară din 3 are restricții minime sau nicio restricție în privința aceasta. 5. Creșterea taxelor pe țigări/tutun – acestea par a fi cele mai eficace metode de a reduce consumul de tutun, mai ales în rândul tinerilor și a oamenilor cu o putere de cumpărare redusă. Astfel, o creșterea a taxelor care ar duce la o creștere a prețului tutunului/țigărilor cu 10% ar scădea consumul cu circa 4% în țările dezvoltate și cu circa 5% în țările în curs de dezvoltare.

Pentru anul 2015, deviza sub care este sărbătorită Ziua Mondială fără Tutun este cea a luptei împotriva comerțului ilicit cu tutun/țigări.

Acesta aduce grave prejudicii atât sănătății publice, căt și intereselor economice, politice, sociale și morale ale societății. Tutunul sau țigările ilicite sunt mai accesibile ca preț tinerilor, care sunt astfel atrași să experimenteze și să consume regulat. De asemenea, multe, dacă nu majoritatea, dintre aceste produse ilicite nu au avertizările vizuale cerute de lege, astfel încât cei care le consumă nu sunt informați adecvat asupra pericolelor. Mai mult, copiii sunt, de multe ori, implicați în comerțul ilicit.

Evaziunea fiscală asociată comerțului ilicit reprezintă, de asemenea, o lovitură serioasă data intereselor economice, politice, sociale și morale ale societății, sprijinind, de obicei, corupția și slăbind buna guvernare. Iar aceste consecințe ne afectează pe noi toți, nefumători și fumători, un motiv în plus pentru a ne arăta sprijinul pentru lupta împotriva fumatului și a ne alătura, pe 31 mai, evenimentelor de marcare a Zilei Mondiale fără Tutun!

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs339/en/

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/cancer/cancerul-la-plaman-devine-o-epidemie-din-cauza-fumatului-1306284

http://www.timeanddate.com/holidays/un/world-no-tobacco-day

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fumat/ziua-mondiala-anti-fumat-la-fiecare-16-minute-un-roman-moare-din-cauza-tutunului-1238427

Share This Post