Interviu cu doamna Conf. Dr. Diana Loreta Păun – Consilier de Stat, Administrația Prezidențială

Diana Paun 1Din prezentarea dumneavoastră de la Conferința Anuala a OAMGMAMR București am reținut că prevenția trebuie să fie preocuparea zero în abordarea asupra sănătății publice și că Administrația Prezidențială lucrează la un proiect de dezvoltare a educației în scopul prevenției (educație pentru sănătate). Cum printre cei responsabili ați enumerat și autoritățile administrației publice centrale și locale, vă rugăm să ne spuneți cum vedeți rolul acestora în procesul de educație pentru sănătate?

Succesul unui amplu proiect național precum cel de educație în scopul prevenției, inițiat de Administrația Prezidențială, nu poate fi atins decât prin efortul și acțiunile comune ale reprezentanților autorităților cu responsabilități conexe din domeniile sănătății, muncii și protecției sociale, alimentației, educației, ai organizațiilor nonguvernamentale specifice, ai asociațiilor profesionale și personalului medical.

În baza atribuțiilor, Administrația Prezidențială și-a asumat rolul de a media dialogul real între acești actori, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru România. În acest sens, în data de 26 noiembrie, am găzduit evenimentul Educație pentru Sănătate, în urma căruia cei prezenți au semnalat că educația pentru sănătate trebuie tratată cu prioritate de către toți actorii implicați. Este necesară o revizuire a manualelor și auxiliarelor existente pentru materia “Educația pentru sănătate”, pentru a se asigura furnizarea de informații corecte și complete, în conformitate cu cerințele MENCȘ precum și introducerea metodologiei de predare a cursului de Educație pentru Sănătate în procesul de formare inițială a cadrelor didactice. Este nevoie, de asemenea, de o amplă campanie de informare cu privire la educația pentru sănătate, în cadrul căreia informarea să vină de la specialiști din domeniul educației și al sănătății și să aibă fundament științific. Conectarea proiectelor de acest tip la fondurile structurale, pentru a putea asigura infrastructura, resursele și sustenabilitatea acestora reprezintă o altă condiție esențială pentru succesul demersului, iar în acest sens rolul ministerelor cu atribuții în acest sens este vital. Medicii de familie, medicii de medicină școlară, asistenții medicali au un rol fundamental în diseminarea informației, iar în acest sens este necesară o redefinire a rolului acestora, a atribuțiilor specifice și a responsabilităților.

Cum credeți că s-ar putea materializa acest proiect important pentru societatea noastră?

Finalitatea acestui proiect o reprezintă îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea speranței de viață în rândul populației României, iar acest lucru nu poate fi realizat decât prin înțelegerea și conștientizarea importanței prevenției, încă din copilărie, prin adoptarea unor comportamente și a unui stil de viață sănătos. Școala are o autoritate morală recunoscută și, de aceea, educația pentru sănătate asigurată prin intermediul acesteia capătă o recunoaștere individuală și socială deosebită. Un copil bine educat și îngrijit devine un adult sănătos, pregătit pentru o lume complexă și din ce în ce mai competitivă. Mai mult, din punctul de vedere al sistemului medical, este binecunoscut faptul că prevenția reprezintă medicina viitorului.

Cum vă doriți să sprijine OAMGMAMR București și membrii noștri – asistenți medicali și moașe – acest proces? 

Rolul asistenților medicali este unul deosebit de important pentru succesul întregului demers. OAMGMAMR București s-a dovedit un partener de nădejde, prin implicarea de până în prezent și prin expertiza oferită în cadrul dezbaterilor organizate la Palatul Cotroceni.

Asistenții medicali reprezintă, alături de medicii de familie și medicii de medicină școlară, pilonii fundamentali în transmiterea informației avizate, corecte și complete.

Vă mulțumesc, în numele Administrației Prezidențiale, pentru colaborare și sper să vă avem în continuare parteneri și susținători.

Share This Post