Interviu cu doamna Cornelia Năstase, Director de Îngrijiri la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”

nastase corneliaO veche prietenă și cunoștință a revistei e-asistent, cu care am avut un interviu, alături de Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”, Dr.Emilian Ioan IMBRI, acum ceva vreme, am discutat cu doamna Camelia Năstase despre lucrările celei de-a VII conferințe anuale a OAMGMAMR București – ”Abordarea holistică a stării de sănătate – educație, prevenție, îngrijire

Cum vi se pare ediția din acest an a conferinței OAMGMAMR București?

Aș începe cu inspirația alegerii momentului desfășurării ei, având în vedere că pe 7 aprilie a fost Ziua Mondială a Sănătății și are strânsă legătură cu tema evenimentului, de altfel foarte generoasă și ofertantă, care a permis o abordare într-adevăr holistică a conceptului de sănătate.

Mă refer la faptul că lucrările au prezentat aspecte legate atât de pacient și de boală, cât și de actul de îngrijire cu toate etapele lui, de la formarea profesională până la activitatea de azi, toate acestea având ca numitor comun siguranța pacientului.

Dintre lucrările prezentate până acum, ce v-a rămas în memoria profesională și prin ce anume?

Dacă ma refer la evenimentul din acest an, fără a face comparație cu edițiile precedente, nu pot să nu remarc conținutul profesional și științific din ce în ce mai relevant al lucrărilor, care au conturat foarte bine imaginea activității de îngrijire. Nu aș putea să numesc o lucrare anume, căci nu vreau să le pun în umbră pe celelalte, însă ce vreau să remarc despre ziua de ieri este că, deși a fost o zi lungă, ultima lucrare, despre profilaxia infecțiilor sanguine asociate cateterelor centrale, a concentrat la maximum atenția audienței, iar pe a mea, în mod special. Și spun acest lucru fără a pune în umbră, repet, celelalte lucrări.

Dintre lucrările prezentate astăzi, ce mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că au venit lucrări din domeniul activității noastre psihiatrice și psiho-terapeutice, deoarece aceasta este foarte importantă și ne ajută să înțelegem anumite aspecte care, în rutina zilnică, ne pot crea anumite probleme. Să înțelegem, de exemplu, că pacientul, atunci când vine la spital, este scos din contextul social, că ceea ce ne spune nu are legătură cu noi personal, ci e o manifestare a suferințelor lui.

Sunt mândră că spitalul nostru a fost amintit într-o lucrare care avea ca temă îngrijirea pacienților cu HIV/SIDA și asta m-a bucurat foarte mult. Și ne-am propus ca pe viitor să venim și noi cu lucrări, pentru că avem colegi care pot să susțină această activitate.

Sunt convinsă că în activitatea dumneavoastră ați participat la multe conferințe științifice, nu neapărat legat de activitatea Ordinului. Simțiți o diferență, o schimbare în modul în care asistentul medical își analizează activitatea și reușește să o prezinte în conferințe științifice?

Da. Chiar voiam să subliniez faptul că plec de la acest eveniment îmbogățită, atât din punct de vedere al informației, cât și emoțional, afectiv, pentru că se conturează din ce în ce mai mult faptul că suntem o organizație, o echipă, care are ceva de spus și care, da, poate face lucrurile din ce în ce mai bine.

Și ce ar fi de îmbunătățit?

Pentru că tot vorbeam despre lucrările din zona psihicului, zona de oportunitate este în investiția în noi înșine. Atunci când o să înțelegem că suntem importanți, că locul nostru e foarte important în echipă și aceasta se conturează din ce în ce mai mult, ne vom da permisiunea și să spunem ce vedem, că nu e bine și să spunem cum credem că ar trebui să se petreacă lucrurile în formarea profesională și dezvoltarea personală.

Vă mulțumesc mult pentru interviu, gândurile frumoase și aprecierile la adresa celor care au prezentat și a organizatorilor Conferinței OAMGMAMR București.

Share This Post