Ziua mondială a osteoporozei – 20 octombrie 2018

osteoporozaLa nivel mondial, osteoporoza reprezintă o problemă tot mai serioasă, care nu respectă limite, iar, în întreaga lume, fracturile afectează una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta peste 50 de ani.

De la vârsta copilăriei până la maturitate, dieta și exercițiile fizice joacă un rol esențial în construirea și menținerea sănătății osoase a oamenilor, în fiecare etapă de viață.

Este important de reținut că alimentele pe care le consumăm pot afecta oasele. Dacă știți care sunt alimentele bogate în calciu, vitamina D și alte substanțe nutritive, care sunt importante pentru sănătatea oaselor și sănătatea generală și le aveți în alimentație, vă puteți menține sănătatea osoasă. Dacă consumați o dietă bine echilibrată, cu o cantitate optimă de lactate, pește și alte proteine slabe, fructe și legume, ar trebui să obțineți o suficientă cantitate de nutrienți de care aveți nevoie în fiecare zi. Eventualele carenţe pot fi depășite luând multivitamine sau suplimente.

Merită să faceți aceste eforturi de echilibrare a dietei, alături de exerciții fizice, pentru că osteoporoza este cauza ascunsă care stă la baza fracturilor dureroase, debilitante și care ne pun viața în pericol.

Nu trebuie uitat că cele mai frecvente fracturi osteoporotice sunt fracturile coloanei vertebrale, o cauză majoră a durerii, invalidității și pierderii calității vieții.

La fel, merită amintit că până la 70% din fracturile coloanei vertebrale rămân nediagnosticate, ceea ce lasă pacienții neprotejați împotriva riscului crescut de și mai multe fracturi.

Durerile de spate, pierderea înălțimii și spatele înclinat sunt toate semnele posibile ale unor fracturi ale coloanei vertebrale. În fiecare dintre aceste cazuri trebuie solicitată testarea și demarat tratamentul.

Un istoric familial de osteoporoză și fracturi osoase este un semn că și dumneavoastră puteți avea un risc mai mare, caz în care trebuie acționat.

Ziua mondială a ospeoporozei constituie un bun prilej de a conștientiza toate aceste aspecte și de a încuraja personalul medical să promoveze subiectul către persoanele la risc.

Share This Post