14 noiembrie – Ziua mondială a luptei împotriva diabetului

diabetAstăzi, în lume, mai mult de 420 de milioane de persoane trăiesc cu diabet. Acesta este a șaptea cauză de deces și o sursă majoră de complicații costisitoare și debilitante, precum atacurile de cord, atacurile vasculare, insuficiența renală, orbirea sau amputațiile membrelor inferioare.

În 2019, Ziua mondială a diabetului este marcată sub sloganul Diabetul – o problemă și a familiei, atrăgând atenția asupra importanței familiei pentru prevenția sau controlul acestei boli, prin adoptarea unor alegeri sănătoase în privința stilului de viață. Suntem încurajați să mâncăm sănătos, să fim activi fizic și să evităm fumatul și creșterea excesivă în greutate.

De asemenea, tot cu ocazia Zilei mondiale a diabetului de anul acesta, OMS a anunțat lansarea unui program pilot de pre-calificare a unor produse bio-terapeutice cu insulina umană ca ingredient activ pentru a putea crește accesul la tratamentul cu insulină, mai ales în țările cu veniturile mici și medii.

Produsele bio-terapeutice sunt medicamente biolgice deosebit de complexe, rezultate în urma unor procese biologice care au fost manipulate sau modificate. O aplicație practică majoră a biotehnologiei este dezvoltarea de produse bio-terapeutice de uz medical folosind bacterii modificate genetic, drojdii, ciuperci sau celule animale sau chiar umane. Această categorie de produse include citokinele, factorii de creștere, hormonii, interferonii și alte peptide și proteine de reglare.

Parte dintre aceste medicamente biologice erau inițial extrase, în cantități foarte mici, din țesuturi și secreții, adesea de origine umană. Odată cu dezvoltarea ingineriei genetice și a tehnologiilor ADN recombinat, a devenit posibilă prepararea în cantități mai mari a acestor medicamente biologice, ceea ce aduce speranțe și mai mari pentru creșterea folosirii lor în tratarea unor boli cronice, mai ales că până acum au demonstrat eficacitate în tratarea artritei reumatoide și a anumitor forme de cancer, ceea ce se speră și în cazul diabetului.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

https://www.who.int

http://www.ms.ro

Sursa foto:https://www.wsj.com

Share This Post