O soluție nouă pentru zonele lipsite de infrastructură medicală

dav

Pentru persoanele care trăiesc în mediul urban, în marile orașe, accesul la serviciile de asistență medicală este destul de facil. În schimb, pentru cei care trăiesc în zone rurale, zone montane sau greu accesibile nu există prea multe opțiuni privind accesul la îngrijire medicală. Este vorba despre acele zone lipsite de infrastructură sanitară pe care literatura de specialitate le numește ”deșerturi medicale” și în care  se găsesc atât bolnavi cronici cât și pacienți cu afecțiuni acute, gravide și copii, sau persoane vulnerabile care nu sunt înscrise la medicul de familie, ori nu au card de sănătate.

Tocmai de aceea asistența medicală pentru toțieste un deziderat care cere îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate și personal medical calificat  pentru toată populația, indiferent de zona în care locuiește sau problema de sănătate.

Pentru populația care trăiește în zone deficitare la capitolul îngrijire și servicii  medicale, extrem de utilă ar putea fi „asistența medicală în regim mobil”. Conceptul este adus în realitate de o recentă reglementare legislativă care prevede introducerea, în Legea sănătății, a noțiunilor  de asistență medicală mobilă și a regulilor pentru furnizarea acestui nou tip de servicii medicale.

Reglementarea are în vedere furnizarea de servicii medicale prin cabinete mobile și caravane medicale în regim mobil, tocmai în aceste zone de ”deșert medical”,  care să asigure servicii de prevenție și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale prevalente, control medical periodic, general și de specialitate, precum și livrarea medicamentelor din programele naționale de sănătate, cât mai aproape de domiciliu.

Conform prevederilor noii reglementări, asistența medicală mobilă va fi oferită cu prioritate gravidelor, copiilor și altor categorii de  persoane vulnerabile, care se confruntă cu lipsa medicilor de familie,  a asistenților medicali generaliști sau a asistenților medicali comunitari.

Aceste servicii de asistență medicală mobilă sunt destinate și persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate și mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum și persoanelor care nu au card de sănătate.

Pentru identificarea persoanelor care au nevoie de acest tip de servicii medicale, un rol important le revine asistenților medicali comunitari, care vor trebui pregătiți în acest sens.

În funcție de nevoile identificate în comunități, se poate ajunge chiar la crearea unor ambulatorii mobile (unități sanitare cu caracter temporar, ce presupun transformarea unui spațiu aflat la distanță față de sediul ambulatoriului propriu-zis într-un spațiu adecvat pentru a furniza servicii medicale), ce pot acoperi o paletă largă de servicii medicale de specialitate. În plus, pot fi organizate și caravane medicale, organizate în clădiri cu autorizație sanitară de funcționare (ex: cabinete de medicină de familie, centre comunitare integrate, cabinete școlare etc.) sau în corturi medicale special amenajate.

Aceste servicii mobile pot fi realizate de medici, medici rezidenți, asistenți medicali, moașe, farmaciști, dar și de furnizorii de servicii conexe actului medical – tehnician dentar, biolog, biochimist, chimist, fizician, fiziokinetoterapeut, psiholog, logoped, sociolog, profesor de cultură fizică medicală, tehnician de proteze și orteze, tehnician de proteze auditive, tehnician de aparatură medicală, precum și asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, paramedici, voluntari ai ONG-urilor de profil, asistenți sociali, consilieri din programele medicale.

Pe lângă furnizarea de servicii medicale persoanelor care acum le accesează cu dificultate, legea va îmbunătăți și accesul la activități de educație pentru sănătate care vizează promovarea cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății și formarea deprinderilor favorabile unui comportament responsabil și sănătos, inclusiv informare cu privire la sănătatea reproducerii, sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului. Pentru intrarea sa în vigoare a legii , în următoarele 45 de zile de la promulgare, vor fi elaborate și normele de aplicare.

Desigur, implementarea noii legi va aduce și o provocare privind identificarea resurselor umane și materiale necesare, dar faptul că există cadrul legal reprezintă o primă condiție necesară pentru ca cei care până mai ieri nu văzuseră de ani de zile un cadru medical, să poată primi îngrijirile de sănătate specifice, de calitate și  de care au nevoie. 

Consecvenți în încercarea noastră de a afla cât mai multe despre provocările cu care toți ne confruntăm în ultimul timp, vă prezentăm în revista de luna aceasta teme de actualitate precum:

  • Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei (TB) – 24 martie 2022. Pandemia și războiul din Ucraina pot avea și alte urmări extrem de grave
  • Ce se întâmplă cu pandemia de COVID-19
  • De ce numărul celor bolnavi de cancer a crescut exponențial în ultimii 100 de ani
  • O noua metodă pentru tratarea HIV – transplantul cu celule stem din cordonul ombilical
  • Cum construiește creierul “realitatea” pentru fiecare dintre noi și cum putem ajunge ”victimele” social media

Merită amintite și recomandările editoriale ale lunii: Ingredientele care ne fac viața mai frumoasă de Dr. Mihaela Bilic, Știința meditației – Cum să-ți schimbi creierul, mintea și corpul de Daniel Goleman și Richard J. Davidsonși 2022 Memomed, coordonatori Simona Negres, Liliana Dobrescu, Ruxandra McKinnon.

Ca de fiecare dată, echipa editorială vă dorește o lectură instructivă și plăcută!  

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post