Interviu cu Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

“Stiati ca pruncul care nu traieste intre oameni in primii sai 2 – 3 ani de viata nu devine niciodata OM?” – interviu cu Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Specialist in nutritie

”Acei copii crescuti accidental de animale (vezi cazuri in India), recuperati in societate la varsta de 7-10 ani, nu au putut invata sa vorbeasca si nu s-au putut integra în colectivele umane, cu alte cuvinte, au ramas la stadiul biologic de animal.”

Aceasta imagine incitanta ne este prezentata de Dr. Mencinicopschi in interviul acordat zilele trecute revistei noastre on-line, “E-Asistent”, prin care se adreseaza parintilor, actuali si viitori, si face un apel la responsabilitate pentru conceperea si cresterea in mod sanatos a copiilor, pentru ca acestia sa devina Oameni.

De ce este important, ca parinte, sa inveti cum sa-ti hranesti copilul? Nu este suficient sa ne hranim copiii asa cum au facut-o mamele si bunicile noastre?

Astazi lucrurile s-au schimbat drastic, parintii si bunicii nu au trait intr-un mediu atat de poluat, cu atata stres cotidian, nu au mancat atatea alimente industriale procesate cu E-uri, arome artificiale, contaminate cu pesticide, hormoni, antibiotice ș.a. Astazi, din ce în ce mai putine femei alapteaza la san, lucru deosebit de ingrijorator, marcand serios sanatatea copiilor si a generatiilor viitoare. De aceea bolile cronice apar azi la varste incredibil de mici și chiar la sugari.

 

Astazi stiinta a dovedit clar, fara dubiu, ca suntem ceea ce mancam.  Iar un copil este ceea ce ati mancat inainte de fecundare, in timpul sarcinii si al alaptarii. De aceea, ca parinte, este extrem de important sa inveti sa mananci sanatos, in primul rand tu, ca sa poti invata cum sa-ti hranesti corect copilul drag.

De ce este atat de importanta nutritia in primele 1000 de zile ? De ce nu 635 zile sau 1635?

Primele 1000 de zile marcheaza inceputul vietii unei noi fiinte umane (fecundarea ovulului si aparitia embrionului, apoi fatului, in viata intrauterina) si continua pana la varsta de 2 ani, fiind perioada cea mai critica din viata unui om, in care este cel mai vulnerabil, depinzand total de dragostea si ingrijirea acordate de familie.

Acest aspect a capatat proeminenta maxima in lumea medicala in ultimele decenii. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca aceste prime 1000 de zile sunt esentiale pentru obținerea sanatatii durabile si a longevitatii de calitate prin scaderea semnificativa a riscurilor aparitiei bolilor cronice, cu efecte benefice atat asupra calitatii vietii individului, dar si asupra sanatatii publice si a functionarii societatii, in general.

Astazi sunt trase semnale de alarma din ce in ce mai puternice, care arata ca specia umana, din punct de vedere biologic, se afla la o mare rascruce existentiala: „A fi sau a nu fi”, deoarece fertilitatea cuplurilor scade (mai ales in randul barbatilor), bolile cronice apar la varste incredibil de tinere, iar in unele colectivitati rata mortalitatii este mai mare decat rata nasterilor. Chiar si in România, rata natalitatii este critica, sporul natural al populatiei fiind negativ. Cu alte cuvinte, mor mai multi oameni decat se nasc.

Ce considerati ca pot face asistentii medicali si moasele pentru educarea parintilor asupra nutritiei corecte a copilului?

Cred ca, alaturi de medici (generalisti, de familie, pediatri, neonatologi), asistentii medicali si moasele pot juca un rol cheie in procesul de educare a parintilor in ceea ce priveste responsabilitatile pe care le au fata de copiii lor si cum sa si le indeplineasca cat mai bine. Mai ales de asistentii medicali si de moase depinde, in cea mai mare masura, sanatatea copiilor din generatia actuala si din generatiile viitoare. Nu exagerez cand spun ca de ei poate depinde viitorul speciei noastre.

Ce alimente recomandati mamicilor in primele 270 de zile, cele de sarcina?

”Planningul” familial presupune o analiza responsabila a conditiilor biologice, sociale, culturale si economice ale viitoarei familii cu copii. Preventia bolilor si asigurarea sanatatii copilului incepe cu cel puțin 1000 de zile inainte de conceptie, aceasta perioada fiind, in general, determinanta pentru sanatatea fizica si mentala a copilului si viitorului adult pentru tot restul vietii.

Parintii trebuie sa adopte ei insisi obiceiuri alimentare sanatoase, pentru a nu afecta dezvoltarea fatului in perioada de conceptie, fecundare, sarcina si alaptare si pentru a putea sa-si hraneasca copiii in mod corespunzator odata ce acestia vin pe lume.

Primul pas este constientizarea a ceea ce viitorii parinti mananca, de fapt, in prezent, daca alimentele pe care le consuma zi de zi sunt, in marea lor majoritate:  alimente naturale integrale – vii precum legume, fructe, seminte, nuci, germeni, vlastari, carne minimal procesata de la animale crescute natural, oua, peste (alimente cu valoare nutritionala ridicata, dar cu putine calorii – enzime active, deci procesate la pana 40oC; complexe vitaminice; minerale; antioxidanti, fibre alimentare, fitonutrienti, apa de inalta calitate) sau alimente culturale – moarte, care nu exista ca atare in natura (alimente cu valoare nutritionala scazuta, cu profil nutritional dezechilibrat, inalt procesate, lipsite de enzime active, vitamine, minerale biodisponibile, dar bogate in calorii “goale” aduse de grasimi nesanatoase, glucide cu index glicemic ridicat, sare, E-uri, arome artificiale). Gastronomia creaza alimente nespus de savuroase, dar fara a utiliza cunostinte de nutritie la prepararea lor, acestea sunt alimente periculoase pentru sanatate. De notat si ca prelucrarile industriale sau casnice distrug valoarea nutritiva a alimentelor naturale, crescandu-le insa calitatea gustativa, ceea ce poate duce la excese si chiar dependenta sau consum compulsiv (dulciuri din comert, fast food).

Recomandarile favorizeaza consumul cat mai multor alimente din prima categorie (legume, fructe, seminte, nuci, germeni, vlastari, carne minimal procesata de la animale crescute natural, oua, peste), invatarea unor  tehnici simple de preparare, a gatitului in casa, cu certe castiguri de timp, bani si, mai ales, sanatate si frumusete.

Viitoarele mamici nu trebuie sa manance cat doi, ci pentru doi. Sa manance doar alimente din prima categorie, caz in care nici nu vor avea nevoie sa se gandeasca la diete, care sunt de altfel profund daunatoare in timpul sarcinii, caci nu vor lua in greutate.

 

Ce ar trebui sa stie o mamica care alapteaza?

In primul rand, alaptatul matern timp cat mai indelungat (americanii si OMS recomanda pana la 2 ani cu alimentatie complementara) va ajuta copilul sa fie mai sanatos si sa aiba performante mentale si fizice imbunatatite, fiindca laptele matern este alimentul ideal, strict personalizat pentru fiecare copil.

In acelasi timp, avand in vedere impactul major pe care laptele matern il are asupra dezvoltarii sugarului, este de la sine inteles ca acesta trebuie sa fie de o calitate cat mai buna, asa ca mama trebuie sa fie cat mai atenta la ce mananca si ce respira – E-urile, edulcorantii, conservantii, agentii de gust si aroma trec in laptele matern, la fel pesticidele, hormonii, antibioticele, metalele grele, otravurile din tutun, alcool, apa.

Un aspect nutritional important care poate afecta dezvoltarea copilului este masura in care a fost sau nu alaptat la san, laptele matern avand un rol important in prevenirea multor boli cronice.

Daca mama nu poate alapta din prima zi după nastere, micutul va primi „lapte formula” adecvata la sfatul specialistului si, niciodata, lapte de vaca, capra, oaie, existand altfel riscul apariției unor boli grave (ex: diabet de tip 1, boala autoimuna).

Ce ar trebui sa stie un parinte, in perioada de diversificare?

Urmatorul moment de importanta maxima, in ceea ce priveste nutritia sanatoasa a copilului, este diversificarea hranei. Aceasta ar trebui inceputa nu mai devreme de 6 luni, pentru sugarii hraniti la san, si la 4 luni, pentru cei hraniti cu lapte formula.

Diversificarea poate incepe cu alimente non-glutenice (orez, cartofi dulci de preferinta, derivate din porumb) si nu cu cereale glutenice (grau, orz, ovaz, secara si derivatele acestora), din cauza cresterii in prevalenta a intolerantei la grau si gluten (celiachia), care poate fi mortala pentru bebelusi, daca nu este diagnosticata.  Sunt recomandate intai supele clare, apoi cele crème, sucurile de fructe.

De curand ati publicat cartea ”Parinti altfel”. Ce anume doriti sa te transmiteti parintilor prin ea?

Omul parcurge doua etape in viata sa.

Prima este de la procreere la 10 ani, cand el poate deveni victima a adultilor, chiar a propriilor parinti.

A doua dureaza de la 10 ani pana la plecarea din aceasta lume. Atunci devenim, in principal, propriile noastre victime, in functie de modul in care adoptam obiceiuri alimentare, stiluri de viata, modalitati de evolutie intelectual – spirituala.

As dori ca viitorii parinti, bunicii, sa inteleaga cateva lucruri esentiale, atunci cand vin copii pe lume. Primul este ca acestia nu cer sa vina in aceasta lume. Noi ii aducem. Daca este asa, familia are rolul si responsabilitatea determinanta in evolutia copilului. El are nevoie de dragostea dumneavoastra si de ingrijirea atenta si responsabila pe care trebuie sa i-o acordati constant, impreuna cu alte necesitati biologice si sociale.

Apoi viitorii parinti vor trebui sa-si revizuiasca stilul de viata, eliminand obiceiurile nesanatoase, alimentatia dezordonata si cu alimente procesate (fast-food, junk-food), abuzul de alcool, sa renunte la fumat si sedentarism.

Mai trebuie sa intelegem bine ca preventia bolilor, sanatatea copilului incepe chiar inainte de conceptie.

Cele trei mesaje pe care am vrut sa le transmit parintilor sunt:

1. Nu va jucati cu soarta copiilor, deoarece acestia, in perioada 0 – 10 ani, sunt la absoluta dumneavoastra discretie, putand deseori deveni victimele dumneavoastra!

2. Aveti, deci, o mare responsabilitate fata de copilul nevinovat, pe care trebuie neaparat sa o constientizati, atat ca mama, dar si ca tata!

3. Uneori bunicii si parintii dumneavoastra pot fi depasiti de problemele noi ce au aparut, incat sfaturile lor nu sunt intotdeauna cele mai bune. Apelati la specialisti si surse de informare sigure si nu riscati sanatatea copiilor dumneavoastră!

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi incheie interviul cu un apel emotionant catre parinti, dar si catre restul societatii: “Si nu uitati, un copil este un adult in devenire. Sa-l ajutam deci sa devina un om in toata puterea cuvantului, sanatos fizic si mental, un om frumos fizic și din perspectiva caracterului.” Si, fiindca alimentele joaca un rol critic in asigurarea sanatatii noastre, Dr Mencinicopschi ne indeamna sa ne asiguram ca ele devin “mancare hranitoare a corpului si sufletului, datatoare de sanatate si fericire”.  Prin cartea sa “Parinti Altfel” autorul ne ofera un ghid practic extrem de util despre cum putem face acest lucru, pentru a ne ajuta copiii sa devina Oameni!

Interviu realizat de Mirela Mustata, redactor eAsistent

Share This Post