Carti medicale

carteboalapsihica

Boala psihică și eșecul social

Adela Magdalena Ciobanu, Camelia Popa, editura Universitară, 2014

 

Cartea „Boala psihică și eșecul social” reflectă preocupările actuale ale comunității științifice internaționale referitoare la determinarea rolului factorilor sociali în etiologia bolilor psihice.

 

Prezentarea detaliată a acestor factori și înlăturarea stigmatizării pacienților psihiatrici, cu ajutorul comunităților de apartenență, în vederea prevenirii eșecului social al acestora, reprezintă două obiective centrale ale lucrării.

 

Specialiștii în sănătate mintală susțin că bolile psihice sunt determinate de factori biologici, genetici, psihologici (vulnerabilitatea la stres, personalitatea premorbidă, funcționarea cognitivă deficitară), sociali, culturali și de mediu. De aceea, remisiunea acestor tulburări depinde atât de tratamentul administrat pacienților psihiatrici, cât și de includerea lor într-un sistem de psihoterapie, de asigurarea suportului social sau de înlăturarea condițiilor nefavorabile, adversive, ale mediului în care sunt nevoiți să trăiască.

 

Orientarea potrivit căreia bolile psihice sunt plurideterminate a impus deplasarea accentului cercetărilor către factorii a căror influență nefavorabilă poate fi redusă sau controlată. În cazul schizofreniei s-a renunțat, de pildă, la modelele genetice, liniare, care nu pot explica în mod satisfăcător această boală gravă. Noile modele interpretativ-explicative ale schizofreniei sunt acum unele complexe, biologice și psihosociale, care surprind caracterul dinamic și evolutiv al tulburării, vulnerabilitățile preexistente ale pacientului, interacțiunile dintre biologic și social, multiplele efecte de feedback dintre toate aceste variabile, ținând cont, totodată, de mediul în care trăiește individul (Ciompi, 1998).

 

profilaxiainfect

Profilaxia și controlul infecțiilor. Ghid pentru asistenți medicali”, Vinice Thomas, Editura Bic All, 2013

 

Prevenirea și controlul infecțiilor sunt responsabilitatea tuturor, iar limitarea infecțiilor asociate îngrijirii medicale este o datorie a fiecărei persoane din sistemul de sănătate.

 

Acest ghid practic oferă informații și îndrumări, mijloace și exemple practice de prevenire și control eficient al infecțiilor.

Lucrarea este un instrument foarte util pentru asistenții medicali deoarece conține informații esențiale despre agenții microbieni (fiziologie, clasificare și transmitere), despre managementul infecțiilor, prezentând îndrumările practice și măsurile de precauție care trebuie luate pentru a proteja pacientul de infecțiile intraspitalicești.

 

În plus, sunt oferite date despre tratamentul infecțiilor, igiena mediului, sterilizarea, responsabilitățile fiecărui membru al echipei de îngrijire etc.

Share This Post