Istoria OAMGMAMR filiala București

Istoria OAMGMAMR filiala București – la peste un deceniu de la adoptarea primei legi a asistenților medicali din România (Legea 461/2001)

 

OAMGMAMR – filiala București este organizația profesională care-i reprezintă pe cei peste 23000 de asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali din capitală.

Dar care sunt misiunea și obiectivele generale ale unei organizații profesionale ca OAMGMAMR filiala București și de ce este benefică apartenența la o asemenea organizație?

De exemplu, în cazul altor organizații profesionale, cei mai mulți devin membri pentru a fi permanent la curent cu ce se întâmplă în domeniul lor de activitate sau în specializarea lor. Alții vor să-și construiască rețele profesionale și sociale sau să se bucure de recunoașterea profesională care vine din partea colegilor.

La fel se întâmplă și în cazul asistenților medicali și moașelor, care se alătură unor organizații profesionale pentru a beneficia de:

1Educație medicală continuă la cele mai înalte standarde – descoperirile științifice și tehnologice se succed rapid, iar personalul medical trebuie să fie la curent cu toate schimbarile care au un impact asupra domeniului îngrijirilor medicale. Ca urmare, membrilor profesiei de asistent medical sau moașă li se cere să urmeze un anumit număr de cursuri de educație medicală continuă pentru a fi bine pregătiți, iar organizațiile profesionale din domeniu sunt cele mai în măsura să-i ghideze pe membrii lor în această privință și să le faciliteze accesul la cursurile de pregătire relevante.

2Seminarii și conferințe – în plus de dobândirea de noi cunoștințe de specialitate, realizarea de contacte profesionale și construirea de rețele cu colegi din domeniu este un alt mare câștig al participarii la evenimentele organizate de asociațiile profesionale. Aceste forumuri facilitează schimburile de experiență și bune practici care ajută la dezvoltarea profesională și identificarea de oportunități de crestere în carieră

  • Acreditare profesională, care demonstrează angajamentul pentru atingerea excelenței în profesie.
  • Accesul facil la informații relevante  – unul dintre modurile în care se oferă acest lucru este publicarea de către organizația profesională respectivă  a unor reviste dezvoltate “pentru acel grup profesional”, continând informații de mare interes și actualitate pentru membrii organizației.
  • Oferirea de asistență în dezvoltarea unei cariere de succes – asistența în găsirea unor noi oportunități profesionale, punerea la dispoziție de informații de specialitate de ultimă oră.
  • Afirmarea recunoașterii adecvate și reglementarea profesiei de asistent medical și moașă la nivelul societății.

Dar care este parcursul instituționalizării activității organizației profesionale a asistenților medicali și moașelor, în această formă?

În  anul 1994, Colegiul Asistenților Medicali din România (C.A.M.R.), organizație care a devenit ulterior Ordinul Asistenților Medicali din România (OAMR), prin schimbarea titulaturii, a avut inițiativa elaborării unei legi a asistenților medicali din România.

C.A.M.R. a întocmit și prezentat Ministerului Sănătății proiectul unei asemenea legi, iar, dupa 7 ani, acesta a fost aprobat ca Legea 461/2001. Ea s-a intitulat „Legea privind exercitarea profesiei de asistent medical, înființarea, organizarea și funcționarea Ordinului Asistentilor Medicali din România”.

În același timp, titulatura organizației a fost modificată din Colegiul Asistenților Medicali din România în Ordinul Asistentilor Medicali din România (OAMR).

Acesta a contribuit, apoi, la îmbunătățirea legislației naționale prin convergența ei cu normele europene. Proiectul de lege, elaborat în cadrul Grupului PHARE RO, a fost adoptat de Parlamentul României în 30 iunie 2004 ca Legea 307/2004 privind exercitarea profesiei de asistent medical și moașă. Ea prevedea și organizarea și funcționarea Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România (OAMMR).

Una dintre cele mai importante reglementări prevăzute în Legea 307/2004 se referă la autonomia profesiei de asistent medical și moașă.

De asemenea, prin această lege, pregătirea continuă a asistenților medicali și a moașelor nu mai este o opțiune personală, ci aceștia devin „obligati să efectueze cursuri de pregătire și alte forme de educație continuă acreditate”. Pentru obținerea acestor credite, OAMMR a inițiat și demarat, de la sfârșitul anului 2003, Programul Național de Educație Medicală Continuă care reglementează manifestările științifice pentru care se acordă credite, precum și modalitatea de creditare.Din noiembrie 2008Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) se organizează și funcționează ca organizație profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică, fără scop patrimonial, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat pentru autorizarea, controlul și supravegherea exercitării profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moașa și, respectiv, a profesiei de asistent medical, ca profesii liberale autorizate de practică publică.

Filiala Municipiului București este cea mai mare filială a OAMGMAMR și numără peste 23.000 de membri, asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali.

Principalele sale obiective sunt:

  1. apărarea demnității și promovarea drepturile și intereselor profesionale;
  2. apărarea libertății și independenței profesionale în exercitarea profesiei;
  3. formarea, specializarea și perfecționarea profesională;
  4. elaborarea standardelor de practică profesională în vederea asigurării calității actului de îngrijire
  5. inițierea și promovarea de forme de educație continuă în vederea creșterii gradului de competență profesională și dezvoltarea cercetării științifice

În acest sens, OAMGMAMR filiala București a organizat și organizează diverse forme de educație medicală continuă prin care asistenții medicali și moașele pot să-și îmbunătățească cunoștințele teoretice, dar și abilitățile, prin cursuri de perfecționare, simpozioane, sesiuni de comunicări. Astfel, mulțumită formulelor diverse de furnizare a educației medicale continue, asistenții medicali și moașele pot să-și aleagă forma de EMC care să le ofere ocazia de a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe de specialitate, dar și să cumuleze numărul necesar de credite în vederea reavizării autorizațiilor de liberă practică, conform legislației actuale.
Din ce în ce mai vizibil, interesul asistenților medicali și moașelor pentru dezvoltarea profesională pare să intre pe un făgaș pozitiv, dovadă fiind calitatea în continuă creștere a lucrărilor prezentate cu ocazia diverselor simpozioane și conferințe organizate de OAMGMAMR filiala București. Un exemplu grăitor este evenimentul complex gândit și organizat de filiala București anul acesta, în perioada 16-17 mai 2014, care a combinat lucrările celei de a V-a sale Conferințe Naționale a Asistentilor Medicali și celei de-a VI-a Conferințe a Moașelor, pentru a marca Zilele Internaționale ale Moașelor și Asistenților medicali (5 mai și 12 mai). Anterior celor două conferințe și sub aceeași egida, în aceeași săptămână, OAMGMAMR – filiala București găzduise și a treia întâlnire internațională a centrelor europene Joanna Briggs Collaboration, cu participare din Belgia, Danemarca, Spania, Portugalia, Anglia, Elvetia, Republica Cehă și Scoția.

Cel mai recent eveniment de anvergură care subliniază rolul deosebit pe care OAMGMAMR filiala București îl are în afirmarea recunoașterii adecvate în societate a membrilor săi a fost Gala “Premiile de excelență pentru asistenți medicali generaliști, moase și asistenți medicali – 2014,” desfășurat pe 4 iulie 2014.3

Evenimentul, aflat la a 2-a ediție, a fost organizat pentru a asigura recunoașterea publică și a celebra reușitele membrilor săi în anul scurs de la precedenta ediție și a primit aprecieri unanime din partea numeroșilor invitați
Sunt exemple din palmaresul unei organizații profesionale care luptă să faciliteze dezvoltarea profesională continuă a membrilor și să le apere interesele, lucru pe care OAMGMAMR filiala București îl pune în practică, zi de zi, cu consecvență și determinare.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

 

 

Share This Post