Publicatii medicale

carteComunicarea umană. Pragmatică, paradox și patologie,
Paul Watzlawick, Janet Beavin Bavelas, Don D. Jackson,
Editura Trei, 2014

Watzlawick și colaboratorii lui sunt printre primii care contestă premisa de bază a psihoterapiei individuale, anume că afecțiunile psihice s-ar explica îndeobște prin factori personali, intrapsihici.

Autorii scot la iveală diverse patologii (cu un accent pe schizofrenie) care pot fi puse pe seama interacțiunilor incongruente sau „paradoxale”.

 

carte2Psihogenealogia și rănile din familie
Anne Ancelin Schützenberger
Editura Philobia, 2014

Viața nu ne mai aparține, iar drama existenței noastre devine cu atât mai greu de suportat, cu cât ceea ce ni se întâmplă este mai inexplicabil și imposibil de întrerupt. După mai bine de douazeci de ani de lucru cu pacienți, în cursul cărora a schimbat destine, Anne Ancelin Schützenberger a înțeles care este mecanismul acestui destin aparent implacabil și cum poate fi el schimbat. Autoarea ne deschide filă cu filă cartea vieți, a fiecaruia dintre noi, învățându-ne cum putem interveni în propriul destin, cum ne putem găsi calea, încetând să mai repetam la nesfârșit greșeli împovărătoare, să ducem cu noi și în noi drame transgeneraționale pe care le transmitem, inconștient, copiilor noștri, îngreunându-le și lor viața.

Inventatoare a conceptului de psihogenealogie, Anne Ancelin Schützenberger este pioniera acestui domeniu devenit astăzi referință pentru toate analizele sinelui și chiar pentru psihanaliza pe care o critică aspru. Autoarea combină în mod ingenios pregătirea sa inițial psihanalitică, îndelungata experiență universitară și de supervizare și deceniile de practică neîntreruptă cu generații de pacienți.

Ranile din familie, tradusă în toate limbile de circulație internațională, i-a adus autoarei celebritatea, fiind considerată astăzi una dintre lucrările care au pus bazele domeniului psihogenealogiei.

 

 

carte3Să îmbătrânim sănătos
Dr. Andrew Weil
Curtea Veche, 2010

Autorul cărții de față consideră îmbătrânirea drept un proces de schimbare continuu și necesar care începe odată cu concepția și care nu este reversibil, din păcate.

Dar schimbările neplăcute aduse de îmbătrânire – ridurile, diminuarea abilității de vindecare, a tonusului muscular, a densității osoase și a energiei sexuale, problemele de memorie, izolarea socială etc. – pot fi controlate, ne asigură el.

Putem îmbătrâni cu grație, făcând tot posibilul pentru a întârzia apariția bolilor specifice acestei vârste folosind un program în 12 pași pentru a îmbătrâni sănătos.

Este nevoie doar să acceptăm senectutea, să învățăm și să punem în practică ceea ce avem de făcut pentru a ne menține corpul și mintea în stare bună de funcționare prin toate etapele vieții.

Share This Post