Noiembrie – luna dedicată de Revista eAsistent Spitalului Clinic Colțea

editorialRevista noastră și-a propus să vă prezinte, în fiecare lună, istoria unui spital de elită din București și interviuri cu reprezentanți ai echipei manageriale.

Așa se face că, la secțiunea ”Istorie”, veți găsi de această dată povestea celui mai vechi spital din București (funcțional și astăzi) a cărui construcție a început în anul 1704. Este vorba despre Spitalul Clinic Colțea, care își leagă numele de cel al Spătarului Mihail Cantacuzino.

Din interviul cu Directorul Medical al Spitalului Clinic Colțea, doamna Dr. Mihaela Pârvulescu veți afla că aici s-au efectuat printre primele operații laparoscopice, sub îndrumarea regretatului profesor dr. Nicolae Angelescu. Însă, cea mai mare realizare a acestui spital este înființarea Compartimentului de transplant medular care și-a început activitatea în anul 2013.

Cu colega noastră Gabriela Iovan – Asistent Șef al Spitalului Clinic Colțea – am vorbit despre cariera și mentorii săi, despre cazuri care au emoționat-o până la lacrimi, despre ce înseamnă profesionalism și perseverență în această profesie. Toate aceste detalii și impresii le veți găsi la secțiunea ”Interviu”.

În secțiunea ”Eveniment” veți citi o scurtă prezentare a unui moment celebrat la nivel mondial: 14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului are o tematică specială care reflectă diverse subiecte cheie legate de această boală. Temele din anii trecuți au inclus costul diabetului, diabetul la copii și adolescenți sau prevenirea diabetului. Pentru 2014-2016, tema este Diabetul și Stilul de Viață Sănătos. Ea este dezvoltată și într-un alt articol pe o direcție încă destul de controversată: Generarea unui șoc pentru metabolism printr-o stare de cvasi-înfometare – soluția pentru diabetul de tip 2?

Secțiunea ”Educație medicală” aduce în discuție o abordare holistică și (încă) neconvențională în psihoterapie: psihogenealogia familială. Aceasta consideră că loialitățile inconștiente față de un părinte sau alt membru al familiei, deoarece ne pot guverna viața, trebuie aduse la lumină și înțelese. Trebuie aflat ce anume din istoria, tradițiile și regulile existente într-o familie ne obligă sau influențează decisiv și cum putem relega aceste fire, de multe ori invizibile, pentru a fi liberi să ne trăim viața conform propriilor nevoi, dorințe și planuri. Tocmai aceste lucruri sunt aduse de psihogenealogia familială în reflectorul psiho-terapiei.

Parcurgând revista veți găsi, la secțiunea ”Lumea Medicală”, articolul ”Sindromul salvatorului – un pericol pentru personalul medical”. Acesta își propune să treacă în revistă cele mai comune manifestari ale sindromului salvatorului (foarte prezent în domeniul nostru de activitate), când poate apărea, ce simptome are și cum poate fi gestionat eficace.

În acest număr al revistei vă recomandăm și 3 publicații:

  • Autismul și Sindromul AspergerGhid pentru Asistenți Medicali, de Christopher Barber  -un material foarte util pentru asistenții medicali din domeniul îngrijirii afecțiunilor din spectrul autismului, contribuind în mod practic la înțelegerea mai bună a domeniului, inclusiv a cauzelor potențiale și a implicațiilor asupra vieții celor care au aceste afecțiuni și a vieții familiilor lor.
  • Ghid practic pentru diabetic de Yves Mallette, un îndrumar foarte accessibil pentru oricine dorește să înțeleagă, să prevină îmbolnăvirea sau să țină sub control evoluția diabetului de tip 2.
  • Folosește-ți mintea ca să întinerești de Dr. Daniel G. Amen, care ne prezintă, cu argumente științifice solide, cum putem să ne schimbăm creierul pentru a ne schimba viața în bine, a ne simți mai tineri, a fi mai energici și optimiști, și, de asemenea, pentru a ne feri de bolile cerebrale neurodegenerative, odată cu înaintarea în vârstă.

Dragi prieteni ai revistei eAsistent, mai întâi de toate, va mulțumim că ne citiți și ne sunteți alături.

Apoi, vă invităm să parcurgeți articolele din noiembrie, să ne transmiteți opiniile voastre și să ne scrieți despre ce ați mai dori să aflați din paginile acestei publicații care vă aparține.

Vă așteptăm ideile sau articolele pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post