Editorial – Darul sărbătorilor

editorialCând ne uităm la anul care se încheie, cât de mult am muncit și ce am realizat, ce dificultăți am depășit, la situația economică ce pare să parcurgă o permanentă incertitudine, este posibil, mai ales în momentele de relaxare din preajma sărbătorilor de iarnă, să ajungem să simțim o presiune și mai mare. Grijile din familie sau cele legate de locul de muncă pot să ne copleșească și în aceste momente.

Acesta nu este un lucru atât de neobișnuit, dacă ne gândim, de exemplu, la toate studiile realizate de Asociația Americană de Psihologie, care indică o creștere a nivelului de stres în perioada sărbătorilor.

Tocmai de aceea, acum, când toți suntem mai buni și mai generoși cu ceilalți, merită să aplicăm același ”tratament” și propriei noastre persoane. Așadar, haideți să începem prin a ne acorda câteva momente de respiro pentru lucrurile care ne plac și care ne relaxează. Câteodată, le putem face mult mai mult bine celor din jur dacă noi înșine ne simțim bine, iar noi, asistenții medicali, știm cel mai bine valoarea acestui lucru.

Apoi, să nu uităm că în această perioadă toți dăruim. Și, cred că noi simțim această nevoie mai mult decât oricine altcineva. De sărbători, vom găsi sigur momente în care să dăruim ceva,măcar un zâmbet sau o vorbă bună, cuiva care este mai puțin norocos decât noi. În acest fel, raportându-ne la cei cu adevărat în dificultate sau suferință, vom reuși să ne vedem problemele și condiția într-o altă perspectivă.

Să nu uităm să apreciem sărbătorile pentru ceea ce ne aduc ele cu adevărat important, o celebrare a iubirii față de ceilalți și de noi înșine, un moment al bucuriei, o sărbătoare a familiei.

Dragi colege și colegi, vă dăruiesc gânduri de apreciere și bucurie, acum, în apropiere de Crăciun și de Anul Nou, pe pragul căruia vom păși în curând.

Îmi doresc să ne aducem nouă și acestei profesii pe care cu toți o slujim mai multă prețuire și recunoaștere și un plus de calitate și de respect, din partea noastră, dar și a celorlalți, a pacienților pe care-i îngrijim și a familiilor lor, a colectivelor medicale în care lucrăm și a societății în care profesăm.

 

Sănătate și să vă bucurați de ea mulți ani!

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post