24-30 Aprilie, Săptămâna mondială a imunizării – un apel pentru accesul universal la vaccinare!

imunizareÎn ultima săptămână din aprilie a fiecărui an, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii ei marchează Săptămâna Mondială a Imunizării, urmărind să crească nivelul public de conștientizare asupra modului în care imunizarea salvează vieți și să încurajeze oamenii de toate vârstele să se vaccineze împotriva unor boli ce pot fi fatale.

Imunizarea este larg recunoscută ca find una dintre cele mai de succes și eficiente intervenții de sănătate, prevenind îmbolnăvirile, dizabilitatea și moartea (acum, ca. 2-3 milioane pe an) cauzate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare – difteria, hepatita B, pojarul, oreionul, tusea convulsivă, pneumonia, poliomelita, rotavirusul, diareea, rubeola sau tetanosul.

Din păcate, în 2013 ca. 22 de milioane de copii, dintre care aproape jumătate trăiesc în India, Nigeria și Pakistan, încă duceau lipsa unor vaccinuri de bază.

Stocul insuficient de vaccinuri, lipsa accesului la servicii de sănătate de bază, lipsa unor informații corecte despre imunizare și lipsa unui sprijin suficient din punct de vedere politic și financiar, toate joacă un rol în realitatea tristă a faptului că atâția copii nu pot fi vaccinați, mai ales cei din grupurile vulnerabile, comunitățile rurale îndepărtate sau zonele urbane defavorizate.

Săptămâna Mondială a Imunizării din 2015 va promova angajamentul reînnoit la nivel mondial, regional și național de a se întări și accelera programele de creștere a gradului de conștientizare și solicitare a imunizării din partea comunităților și de a se îmbunătăți serviciile de furnizare a vaccinării pentru atingerea obiectivului principal al Planului Global de Acțiune, cel de a preveni milioane de decese până în 2020 prin asigurarea accesului universal la vaccinare pentru oamenii din toate comunitățile.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare
http://www.who.int/campaigns/immunization-week/2015/event/en/
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/

 

Share This Post