Potențialele pericole ale acetaminofenului

acetaImpulsul de a lua un medicament când avem dureri sau febră pare de neoprit, iar acetaminofenul este una dintre alegerile cele mai la îndemână. Acest compus non-salicilat cu rol analgezic și antipiretic, ingredient în medicamente precum Tylenol sau paracetamol, a fost introdus în anii 1950, iar acum este cel mai folosit la nivel mondial pentru combaterea durerii și febrei. Numai în SUA, în fiecare săptămână, aproape un sfert dintre adulți folosesc un produs care conține acetaminofen.

Tocmai de aceea este cu atât mai important ca opinia publică să fie conștientă de efectele adverse ale supra-dozelor sau folosirii îndelungate de acetaminofen.

În ultimii ani, Food and Drugs Administration din SUA și multe Agenții Nationale din Europa și alte continente care aprobă și reglementează intrarea pe piață a diverselor medicamente, inclusiv Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, au atras atenția publicului asupra necesității de a respecta întocmai indicațiile din prospectele medicamentelor conținând acetaminofen, deoarece acest compus poate avea efecte adverse semnificative, dacă sunt depășite dozele recomandate sau dacă acesta e folosit pe termen lung. Autoritățile din domeniu au subliniat, de asemenea, că folosirea corespunzătoare (conform prospectelor) a acetaminofenului nu prezintă riscuri pentru populație.

Principalul efect advers al acetaminofenului care a îngrijorat lumea medicală și opinia publică este legat de leziunile pe care le poate provoca ficatului, acestea putând fi chiar acute. În acest context, este important de notat și că alcoolul agravează toxicitatea acetaminofenului, astfel încât, combinația dintre cele două poate deveni fatală, în cazurile administrării unei supradoze.

Leziunile ficatului sunt doar un potențial efect advers menționat în ultimii ani, însă studii recente indică și alte riscuri, comune, de altfel, cu cele ale clasei de analgezice pe bază de ibuprofen. Astfel, conform unui studiu efectuat de cercetători de la Spitalul “Brigham and Women” din SUA, spital afiliat Universității Harvard, femeile care iau acetaminofen sau ibuprofen cel puțin două zile pe săptămână prezintă un risc crescut pentru apariția deficiențelor de auz. Studiul a mai relevat că acest risc e mai mare la femeile de până la 50 de ani.

În același timp, studii recente arată că acetaminofenul scade nu numai intensitatea durerilor, dar și a emoțiilor și gradului în care este simțită plăcerea. Într-un studiu publicat în 2015 în revista “Psychological Science” din SUA, cercetătorii Departamentului de Psihologie al Universității de Stat din Ohio au confirmat ipoteza că acetaminofenul afectează gradul de sensibilitate și reactivitate la stimuli, atât cei negativi (precum durerea fizică), cât și cei pozitivi, precum emoțiile sau plăcerea.

Astfel, în experimentul desfășurat la Universitatea din Ohio, participanții care luaseră acetaminofen au evaluat stimulii neplăcuți mai putin negativ și pe cei plăcuți mai puțin pozitiv decât participanții cărora li s-a administrat un compus placebo. Acest lucru sugerează că acetaminofenul are un efect de “amorțire”, de diminuare a sensibilității la stimuli în timpul proceselor de evaluare emoțională, indiferent dacă stimulii au valențe pozitive sau negative. O altă concluzie importantă a studiului este că participanții care luaseră acetaminofen nu erau conștienți de faptul că reacționau mai diferit față de stimuli decât de obicei.

O altă ipoteză privind efectele adverse ale acetaminofenului, dar care trebuie încă testată corespunzător pentru a fi validată, este că acest compus este asociat cu așa-zisă legătură vaccinare – autism, fiind chiar el, și nu vaccinul în sine, mecanismul cauzal care poate duce la apariția tulburărilor de spectru autist, având în vedere că în foarte multe cazuri celor vaccinați li se administrează acetaminofen pentru a li se reduce febra de după vaccinare.

Acestea fiind spuse, acetaminofenul este încă nu numai una dintre cele mai eficace metode de reducere a durerii și febrei, dar și una dintre cele mai sigure, atât timp cât sunt respectate indicațiile de administrare (doză și durată). Această discuție despre potențialele efecte adverse ale acetaminofenului ar trebui să ne reamintească că, de fapt, orice medicație folosită în exces va duce la efecte secundare adverse și este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne informăm, întrebând cadrele medicale, citind prospectele și respectând recomandările primite.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:
http://www.inquisitr.com/2195614/bad-news-about-tylenol-and-other-acetaminophen-products/#W8EaxQBoh5pGL12U.99

http://www.medicalchronicle.co.za/paracetamol-weighing-the-pros-and-cons/

http://www.inquisitr.com/2195614/bad-news-about-tylenol-and-other-acetaminophen-products/

http://www.medierenet.ro/2014/01/18/agentia-nationala-medicamentului-atentioneaza-populatia-sa-respecte-dozele-recomandate-de-medicamente/#.VY-a5NKqpCg

http://news.harvard.edu/gazette/story/2012/09/pain-relievers-increase-hearing-loss-risk/

International Health News – Willian R. Ware, PhD – Editor, No. 258 Jun 2015

http://pss.sagepub.com/content/26/6/750

 

Share This Post