Ultimele descoperiri în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2

diabetDiabetul este una dintre amenințările majore la adresa sănătății omenirii. Incidența lui a atins deja nivelul unei epidemii, în timp ce mulți oameni sunt nediagnosticați, iar alții sunt în situații de risc fără să o știe.

Chiar și conștientizarea seriozității complicațiilor diabetului (câteva dintre acestea fiind orbirea sau amputarea membrelor…) nu este răspândită atât de mult pe cât ar trebui. Din cauza acestor complicații, prevenirea îmbolnăvirii de diabet ar trebui să fie o preocupare specială a fiecăruia dintre noi.

În acest demers de a înțelege care sunt factorii de risc și a-i evita, este important să fim conșienți de rolul cheie al trigliceridelor în apariția diabetului. Până acum s-a crezut că trigliceridele sunt importante pentru sănătatea cardio-vasculară – un nivel crescut al trigliceridelor în sânge crește riscul bolilor din această categorie.

Trigliceridele sunt un tip de grăsimi (lipide) întâlnite în sânge. Când mâncăm, corpul nostru transformă în trigliceride caloriile de care nu are imediat nevoie. Mai târziu, hormonii eliberează trigliceridele pentru generarea de energie între mese. Dacă mâncăm în mod regulat mai multe calorii decât consumâm, este foarte probabil să ajungem la un nivel crescut de trigliceride în sânge.

Testele obișnuite de sânge arată la ce nivel se află trigliceridele în corpul nostru:

  • interval normal — mai puțin de 150 miligrame pe decilitru (mg/dL)
  • la limita de sus – 150 – 199 mg/dL
  • crescut – 200 – 499 mg/dL
  • foarte crescut – peste 500 mg/dL

Din punct de vedere al sănătății cardio-vasculare, nivelul optim de trigliceride este considerat cel de 100 mg/dL. Un lucru bun este că trigliceridele răspund, de obicei, destul de bine la schimbările de dietă și stil de viață.

Trigliceridele sunt analizate în mod regulat ca parte a analizelor pentru colesterol, dar este foarte important de știut că acestea două sunt tipuri diferite de lipide care circulă în sânge și că trebuie analizate separat, ele având roluri diferite (trigliceridele depozitează caloriile neconsumate și furnizează energie corpului, în timp ce colesterolul este folosit pentru construirea celulelor și a anumitor hormoni). De asemenea, nivelul lor crescut poate semnala probleme diferite.

Pe măsură ce trigliceridele au început să primească atenția cuvenită, similară cu cea primită de colesterol în ultimele decenii, studiile ne dezvăluie lucruri extrem de importante despre ele. Astfel, se pare că ele au un rol esențial și în dezvoltarea diabetului, nu numai a bolilor cardio-vasculare, prin apariția sindromului metabolic, un binecunoscut factor de risc pentru diabet. Sindromul metabolic este o dereglare metabolică cauzată de depunerea periviscerală a țesutului adipos (obezitate abdominală) și care crează rezistență la insulină. Cauzele principale sunt reprezentate de alimentația bogată în grăsimi saturate și sedentarism.

Un al doilea factor, mai degrabă neașteptat, pe care din ce în ce mai mulți oameni de știință îl scot în evidență ca posibilă cauză a creșterii semnificative a incidenței diabetului din ultimele decenii este folosirea pe scară largă a statinelor. Statinele sunt medicamente folosite pentru reducerea nivelului colesterolului ,,rău” și prevenirea problemelor cardiace și a aterosclerozei. Studii recente arata că statinele pot crește riscul de apariție a diabetului și că acest risc crește cu durata folosirii lor. Ultimul dintre aceste studii, care a cuprins câteva mii de subiecți din San Antonio, Texas, a scos în evidență că utilizatorii de statine incluși în studiu au avut o rată de incidență a diabetului de 30.9% față de 19.4% în grupul de control, o creștere absolută a riscului de 11.5%, ceea ce este semnificativ. De asemenea, rata de incidență a diabetului a fost mai mare în grupul de utilizatori de lungă durată a statinelor față de cei care abia începuseră. Un alt rezultat interesant al acestor studii arată că pentru femei riscul de apariție a diabetului în cazul utilizării statinelor este potențial mai mare decât în cazul bărbaților.

O alta descoperire recentă cu privire la diabet este una dătătoare de speranțe pentru bolnavi. Astfel, un studiu desfășurat la Universitatea din Newcastle din Marea Britanie, sub conducerea Dr. Roy Taylor, validează rezultatele unui studiu precedent cu privire la beneficiile dietei de 8 săptămâni cu 600-700 de calorii, beneficii care merg chiar și pănă la reversarea acestuia în cazurile în care boala nu era instalată de mult timp. Acest studiu a inclus 15 subiecți care sufereau de diabet de o perioadă relativ scurtă de timp (<4 ani) și 14 subiecți care sufereau de diabet de peste 4 ani. Toți aceștia au fost trecuți pe o dietă de ca. 700 calorii timp de 8 săptămâni. La sfârșitul acestei diete de restricționare severă a caloriilor, nivelul glicemiei pe nemâncate (așa numitul “fasting glucose”) a subiecților din grupul “bolnavi de scurt timp” a regresat spre nivelurile normale, aceștia putând fi considerați vindecați, cel puțin temporar. Important de notat, subiecții bolnavi de diabet de peste 8 ani nu au înregistrat o evoluție la fel de pozitivă a nivelului acestui indicator cheie pentru diabet. În total, 87% din grupul bolnavilor de mai puțin de 4 ani și 50% din grupul bolnavilor “de lungă durată” au atins, la sfârșitul dietei, niveluri “non-diabetice” ale glicemei pe nemâncate în ciuda opririi administrării oricărei medicații pentru diabet.

Este foarte plauzibil ca mecanismul din spatele revenirii la normal a glicemiei după o asemenea dietă severă să fie legat de trigliceride și disfuncția pancreatică cauzată de consumul excesiv de calorii. Acesta duce la transformarea excesului de calorii (în special ale carbohidraților) în grăsimi, ceea ce crește nu numai concentrația de grăsimi din ficat, dar și pe cea din pancreas (în formă de trigliceride).

Disfuncționalitatea celulelor beta care rezultă pornește un cerc vicios care se termină cu dereglarea structurală a metabolismului glucozei, de unde și apariția diabetului.

Ca urmare a acestor studii recente și a înțelegerii mai bune a mecanismelor apariției diabetului, tot mai mulți cercetători susțin că dietele de tip “mai puține grăsimi, mai mulți carbohidrați”, care au fost recomandate predominant în ultimele decenii, pot fi una dintre cauzele principale ale exploziei incidenței diabetului, prin efectul de creștere a nivelului trigliceridelor.

Sfatul acestor specialiști este să monitorizăm periodic nivelul trigliceridelor și să le ținem în control cu ajutorul unui stil de viață sănătos, în primul rând printr-o alimentație săracă în calorii, mai ales cele provenind din carbohidrați.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.medscape.com/viewarticle/832841_4

International Health News, William R. Ware, PhD – Editor, nr. 259 Jul/Aug 2015 – http://www.yourhealthbase.com/ihn259.pdf

http://www.msn.com/en-us/health/medical/6-conditions-science-recently-learned-run-in-the-family/ss-AAcsZFU?ocid=UP97DHP

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

http://nicoletabrezan.medlive.ro/2012/02/13/sindromul-metabolic-o-consecinta-a-unui-stil-de-viata-nesanatos/

Share This Post