Carti medicale

Stresul traumatic secundar – Efectul advers al empatiei

stresAutor: Irina Crumpei, Editura Institutul European, 2014

Lucrarea se adresează, în primul rând, categoriilor profesionale – cadre medicale, pompieri, politiști – care prezintă un risc crescut de de a dezvolta stres traumatic secundar din cauza contactului frecvent cu victime ale evenimentelor traumatice.

Calitatea asistenței acordate victimelor depinde de starea de echilibru psihic a “salvatorilor”. De aceea, autoarea prezintă în detaliu atât aspectele esențiale ale acestei tulburări a stresului traumatic secundar, cât și soluții practice pentru atingerea acestui echilibru.

Un capitol special este dedicat stresului traumatic la cadrele medicale, celelalte prezentând, printre altele, concepte conexe acestei tulburări, implicațiile ei practice, precum și paradoxul relației medic-cadru medical.

 

 

Hipotiroidismul și tiroidita Hashimoto – O abordare practică și științifică nouă a tratamentului

hipotiroidismAutor: Sarfraz Zaidi, Editura Benefica, 2015

Autorul, endocrinolog de top din SUA specializat în glanda tiroidă, diabet și gestionarea stresului, ne prezintă nu numai cele mai noi informații științifice din domeniu, dar și numeroase studii de caz din bogata sa experiență clinică, totul într-un limbaj pe înțelesul tuturor, cadre medicale și pacienți, deopotrivă.

Dintre temele incitante abordate în această lucrare enumerăm: greșeli frecvente în diagnosticarea hipotiroidismului sau capcanele testelor uzuale de depistare a afecțiunii.

Lucrarea aduce și sfaturi practice în privința dietei, medicamentației și gestionării stresului, care ne pot ajuta să revenim la o stare de echilibru atât de necesară în asemenea situații.

 

 

 

Repertoar de simptome

simptomeAutori: Keith Hopcroft si Vincent Forte, Editura ALL, 2015

Volumul, scris de doi medici generaliști, prezintă cuprinzător, cu manifestări clinice, diagnosticuri posibile și investigații recomandate pentru confirmarea acestora, peste 100 de simptome frecvent întâlnite în practica medicală de zi cu zi.

Ca urmare, lucrarea este de o deosebită utilitate atât pentru medicii de familie („este singura carte pe care aș vrea să o am în cabinetul de consultație,” spune unul dintre aceștia), cât și pentru asistenții medicali și studenții la medicină.

Cei doi autori își condimentează “prezentările” cu anecdote și sfaturi practice din experiența personală, ceea ce face ca lectura să fie și o experiență foarte agreabilă, nu numai extrem de utilă.

Share This Post