1 ianuarie – Ziua mondială a familiei, o zi a bucuriei împărtășită cu semenii

Originile acestei nominalizări sunt oarecum neclare. În mod traditional, sărbătorim 1 ianuarie ca o zi a noilor începuturi. Gândurile și obiectivele stabilite la început de an sunt privite ca un efort de a ne construi o viață mai bună și de a ne modela comportamentul, pentru a ne atinge scopurile. Obișnuitele promisiuni de a renunța la fumat sau de a face mai mult sport se fac, în general, în astfel de momente.

1IANUARIELa scară mai largă, atât la nivelul comunităților cât și la nivel internațional, aceasta a fost, în mod tradițional, considerată o zi de promovare a păcii. În acest sens, Adunarea Generală a Națiunilor Unite făcea, în noiembrie 1997, o declarație prin care primul an al noului mileniu avea să inaugureze o ”Decadă internațională a culturii păcii și a non-violenței pentru copiii din întreaga lume” și propunea ca aceasta să înceapă prin ”Ziua păcii”. Doi ani mai târziu o invitație formală de a agrea acest lucru era transmisă tuturor statelor membere. Deși nu a fost adoptată în mod universal, ”Ziua păcii” a fost considerată un prag important, motiv pentru care Națiunile Unite au decis ca ea să fie celebrată în fiecare an.

Un exemplu de eveniment prin care a fost celebrată acestă zi specială este ceremonia inițiată cu participarea unor familii israeliene și palestiniene într-o tabără de refugiați în Nablus de către Gerry Eitner, președintele Comitetelor Fundației Peace.

În acest moment ”Ziua mondială a familiei”, este recunoscută și celebrată de mai mult de 60% din populația lumii.

Această recunoaștere se referă, pe de o parte, la faptul că ea se leagă de momentele de căldură și apropiere petrecute alături de familie, în modul cel mai îndreptățit și normal cu putință, dat fiind că familia reprezintă cercul social cel mai important care asigură sprijin mutual, ghidare și protecție sub diverse forme.

În același timp, ”Ziua mondială a familiei” recunoaște faptul că noi toți facem parte dintr-o familie mai largă care este reprezentată de întreaga omenire. În condiții ideale, am putea trăi într-o lume în care ar domni relațiile pașnice și de colaborare, în care disensiunile cauzate de diverse situații conflictuale care au loc pe planetă ar fi din ce în ce mai limitate. Din nefericire, alimentată de disensiuni și diverse crize, rasa umană nu a atins dezideratul de a aparține unei familii unite și iubitoare.

Dincolo de măsurile care pot fi luate la nivel guvernamental sau al diverselor alianțe mondiale, momente de celebrare a bucuriei precum ”Ziua mondială a familiei” ne pot reaminti modul în care putem trăi bucuria de a împărtăși. Aceasta se poate realiza în diverse moduri, prin reuniuni în cadrul familiilor sau la nivelul comunităților familiale, ceremonii simple de genul meselor festive unde sunt rostite mesaje și urări de pace la nivel personal, familial sau mondial, sau simple gesturi de a dărui celor în nevoie mici bucurii care ne apropie în astfel de momente. Pot fi gesturi de apropiere față de persoane care trăiesc singure sau cu care nu ținem legătura. În plus, acest moment poate fi folosit și pentru auto-încurajare prin celebrarea reușitelor personale din anul care s-a încheiat.

Indiferent de modul în care fiecare dintre noi a ales să celebreze ”Ziua mondială a familei”, ea reprezintă un moment mai adecvat decât oricare altul de a ne gândi la ceilalți semeni. Deși ne pot separa multe: distanță geografică, cultură și stil de viață, profesie etc., dacă ne preocupă să înțelegem și să acceptăm diferențele, realizăm un pas uriaș spre o mai bună conviețuire pe o planetă de care vom putea ajunge să ne bucurăm în comun.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://www.communitiesofpeace.org/Events.html

http://www.earthtimes.org/politics/global-family-day-1st-january/2257/

http://keepincalendar.com/January-1/Global%20Family%20Day/1

Share This Post