Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin (24 – 30 ianuarie)

cancercol3Este un cuvânt care, indiferent de limba în care este rostit, probabil că ne îngrozește cel mai tare. Ucigașul fără milă, cel pe care aproape nimic nu-l poate opri, în ciuda tuturor progreselor pe care le-a făcut școala de medicină, în pofida tehnologiilor și a profesioniștilor care și-au dedicat știința cercetării și tratării bolnavilor. Cancerul rămâne o reală amenințare.

Ce sunt precancerul și cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin apare atunci când celulele normale de pe suprafața cervixului se schimbă și cresc în mod necontrolat, generând o tumoare. Ea poate fi canceroasă sau benignă. Prima se poate răspândi și în alte părți ale corpului.

La început, atunci când vorbim despre schimbările dintr-o celulă, ele sunt considerate anormale, nu canceroase. Cercetătorii cred că unele dintre aceste modificări anormale sunt primul pas dintr-o serie de schimbări lente care pot duce la cancer. Uneori celulele anormale dispar fără tratament, dar altele pot deveni canceroase. Această fază a bolii caracterizată printr-o creștere anormală a celulelor este numit displazie. Celulele anormale, numite uneori țesuturi precanceroase, trebuie să fie eliminate, pentru a elimina riscul de dezvoltare a cancerului. De cele mai multe ori, țesutul precanceros poate fi îndepărtat sau distrus, fără a afecta țesutul sănătos. În alte cazuri, este nevoie de o histerectomie (îndepărtarea uterului și cervixului), pentru a preveni cancerul de col uterin.

Există două tipuri principale de cancer de col uterin, denumite după tipul de celule în care a debutat cancerul: carcinom cu celule scuamoase (aproximativ 80% până la 90% din toate cazurile de cancer de col uterin) și adenocarcinom (10% până la 20% din toate cazurile de cancer de col uterin). Alte tipuri de cancer de col uterin sunt rare.

 

Tratamentul depinde de stadiul cancerului (stadiul IV fiind forma cea mai gravă), iar opțiunile de tratament pot include: chirurgie, radioterapie, terapie cu hormoni și chimioterapie.

Ce se poate face pentru a preveni cancerul de col uterin?

Până la 80 % din cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin programele organizate de screening al cancerului de col uterin. În plus, dacă este efectuată în perioada adolescenței, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficientă. Ea poate duce la scăderea incidenței cancerului de col uterin pe viitor.

Deși aproape fiecare caz s-ar putea preveni, anual, în Europa, 60.000 de femei dezvoltă cancerul de col uterin și 30.000 de femei decedează din cauza acestei boli. Cauzele ar putea fi, pe de o parte, ineficiența programelor de screening al cancerului de col uterin și de vaccinare contra HPV (acolo unde ele există), generată de faptul că locuitorii nu au acces la ele sau lipsa lor în unele țări și, pe de altă parte, deși în unele țări programele sunt disponibile, femeile nu știu de ele sau nu realizează importanța lor.

Cum poate ajuta Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin?

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost gândită pentru a găsi soluții de rezolvare a problemei accesului la programe de prevenire a cancerului de col uterin și se concentrează pe organizarea unor evenimente de sensibilizare.

cancer cervical tesut normalȚesut normal

 

 

 

 

cancer cervical mild cervical dysplasiaDisplazie ușoară de col uterin

 

 

 

 

Invasive cervical squamous cell carcinomaCarcinom invaziv de col uterin cu celule scuamoase

 

 

 

 

În primul rând, aceste acțiuni au în vedere publicul larg și urmăresc să-l conștientizeze cu privire la avantajele screeningului cancerului cervical și ale vaccinării anti-HPV, tocmai pentru a extinde folosirea acestor servicii, acolo unde sunt disponibile și a scădea rata incidenței bolii. Un alt grup vizat de aceste acțiuni este reprezentat de lucrătorii din sănătate (medici, asistenți medicali și alți prestatori de servicii de sănătate) care au rolul de a informa, de a răspunde la întrebările pacienților și, tocmai de aceea, trebuie să dețină informații precise, actualizate cu privire la screeningul cancerului cervical și la vaccinarea anti-HPV. Nu în ultimul rând, aceste acțiuni îi vizează pe liderii politici care trebuie informați cu privire la avantajele sociale și economice ale screeningului cancerului cervical și ale vaccinării anti-HPV, deoarece aceștia, în măsura în care le înțeleg, pot acorda prioritate acestor programe.

Pentru a 10-a Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (24-30 ianuarie 2016) a fost instituit și un simbol – broșa „Perla Înțelepciunii”. Ea este simbol unic al Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, gândită astfel încât publicul să poată identifica acțiunile ce au loc. 1,5 milioane de broșe „Perla Înțelepciunii” vor fi distribuite în toată Europa și vor reprezenta un element cheie al evenimentelor organizate în cadrul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

În Europa au fost organizate peste 5000 de evenimente, în cadrul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din luna ianuarie 2015. Prin toate acestea, un volum impresionant de informații despre importanța prevenirii cancerului de col au ajuns la femeile și adolescentele din Europa și le-au oferit detalii și informații practice pentru folosirea serviciilor, acolo unde există. Ele au contribuit și la promovarea dezvoltării de programe de prevenire a cancerului de col în țările unde acestea nu sunt încă accesibile.

Pentru România, în cursul lunii august a anului 2012, Ministerului Sănătății a demarat programul de screening pentru cancerul de col uterin. El se desfășoară la nivel național, pentru o perioadă de 5 ani.

Pentru efectuarea tesului Babeș-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă (vârsta între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, fără diagnostic confirmat de cancer de col uterin) trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare și date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, iar în cazul unui rezultat negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare

http://www.cancer.net/cancer-types/cervical-cancer/overview

http://www.ecca.info/mo/saptamana-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/saptamana-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/spccu-2016/

http://www.msn.com/en-us/health/medical/the-5-most-important-cancer-treatment-breakthroughs-of-2015/ss-BBnHHQt?ocid=spartandhp

http://www.medicinenet.com/uterine_cancer/article.htm#uterine_cancer_facts

http://www.iocn.ro/Centrul-de-prevenire-si-control-al-cancerului/Programul-de-screening-pentru-cancerul-de-col-uterin/Informatii-de-interes-general.html

http://www.spitjudms.ro/programul-gratuit-de-screening-pentru-cancerul-de-col-uterin-continua-in-judetul-mures.html

Share This Post