Spitalul Clinic CF 2 București – peste 70 de ani de istorie și planuri ambițioase pentru viitor

cf2Primul corp al Spitalului Clinic CF2 din București s-a înălțat în anul 1942, mulțumită donației făcute de Casa Regală pentru muncitorii de la CFR, iar construcția întregului spital s-a întins pe o perioadă de 30 de ani, al treilea corp finalizându-se abia în anul 1978.

Spital departamental al Ministerului Transporturilor (MT), el are ca obiectiv principal acordarea de servicii medicale personalului angajat și foștilor angajați din rețeaua Ministerului, dar și populației din afara rețelei, atât din București cât și din țară, din toate categoriile de vârstă, de la mamă și nou-născut până la vârstnici.
Spitalul Clinic CF 2 are 551 de paturi, din care 21 pentru spitalizarea de zi, în secțiile – ATI (cu unitate de transfuzie sanguină), RMFB (recuperare medicală și fizio-balneoterapie), Medicină Internă, Cardiologie, Chirurgie, Ortopedie, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Urologie, Endocrinologie, Neurologie și Pediatrie. La acestea se adaugă Laboratorul de analize medicale, Radiologia și Ambulatoriul Integrat de specialitate CF 2.

Spitalul, care numără internari anuale de până la 20 000 de pacienți, dintre care urgențe la nivelul de ca. 30%, și consultații în ambulatoriu de aproape 40 000 de pacienți pe an, este dotat cu aparatură de înaltă performanță la nivelul secțiilor, laboratoarelor, sălilor de operații.

Mulțumită pregătirii profesionale a cadrelor medicale, în spital se desfășoară și activitate didactică și de cercetare în colaborare cu mediul academic și universitar, În acest context, este important să menționăm că spitalul are un Centru de educație medicală continuă a cărui activitate se desfășoară în colaborare cu Facultatea de Medicină a Universității Titu Maiorescu din București.

În anul 2015, mulțumită demersurilor făcute împreună cu forurile tutelare din MT, s-a reușit aprobarea planului de reabilitare-modernizare a spitalului prin Compania Națională de Investiții, subprogramul „Unități sanitare în mediul urban” din autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice, plan care este în faza de realizare a proiectului tehnic. Tot în 2015 au fost primite fonduri substanțiale de la MT pentru achiziționarea de aparatură necesară activităților medicale și chirurgicale.

Strategia de dezvoltare a spitalului până în 2020 urmărește transformarea lui în Spital Universitar Regional de Urgență prin înființarea tuturor departamentelor necesare, îmbunătățirea calității condițiilor hoteliere și utilizare optimă a spațiilor și circuitelor conform standardelor europene. Lucrările de modernizare și consolidare ale spitalului, cu accent pe optimizarea circuitului funcțional al bolnavilor, alimentelor și deșeurilor, reprezintă un alt obiectiv strategic principal pe termen scurt și mediu.

Echipa spitalului este angajată în implementarea strategiei de dezvoltare, pentru a crește nivelul de performanță, asigurând astfel continuarea cu excelență și profesionalism a tradiției de peste 70 de ani.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.spcf2.ro/

http://www.spcf2.ro/documente/Strategia_dezv_%20spital%20CF2%202015_2020.pdf

Share This Post