Rolul mitocondriilor în procesul de îmbătrânire

mitocondriiÎmbătrânirea este un proces încă nedescifrat în întregime, neexistând până acum un consens în lumea medicală în privința cauzelor și principalilor factori care influențează rata la care se desfășoară.

Fiecare descoperire importantă în domeniul biologiei moleculare sau celulare a dus, până acum, la apariția unei alte categorii de teorii ale îmbătrânirii.

Unele dintre aceste teorii afirmă că îmbătrânirea e declanșată de schimbări care se produc în paralel, în diverse țesuturi, pe baza unor mecanisme celulare intrinseci, în timp ce altele subliniază că schimbările din creier sunt predominante și determinante. Astfel, studii efectuate pe șoareci de laborator au descoperit că hipotalamusul generează semnale inflamatorii care influențează nivelul de hormoni cu impact asociat asupra îmbătrânirii. Alți cercetători au lansat ipoteza că celulele măduvei osoase joacă un rol crucial în îmbătrânire. Un lucru este cert – în cazul dezvoltării unei teorii coerente a îmbătrânirii, provocarea majoră este dată de separarea corectă a cauzelor de efecte. Existența unei corelații între diverși factori nu înseamnă neapărat existența unei relații cauză-efect între aceștia.

Un alt lucru este… aproape cert – pe măsură ce îmbătrânim, celulele noastre suferă schimbări intrinseci care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire. Este adevărat că aceste schimbări celulare pot fi modulate de factori extracelulari precum hormonii sau comunicarea inter-celulară, însă mecanismul exact nu este cunoscut, fiind subiectul unui corp de cercetări din ce în ce mai numeroase.

Din categoria teoriilor care indică schimbările celulare intrinseci drept cauză a îmbătrânirii, una dintre cele mai proeminente afirmă că mitocondriile joacă rolul primordial. În timp ce nu este încă știut de ce mitocondriile se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, dovezile existente până acum arată că acest proces duce la efecte precum insuficiența cardiacă sau neuro-degenerescența.

Dar ce sunt mitocondriile? Sunt considerate generatoarele de energie ale celulelor – elementele chimice intră în celulă și mitocondriile le convertesc în surse de energie, cea mai important sursă fiind adenozin-trifosfatul. Mitocondriile coordonează o multitudine de căi metabolice și de semnalizare și joacă, de asemenea, un rol important în procesul de programare a morții celulare. Declinul funcției respiratorii și creșterea stresului oxidativ la mitocondrii sunt doi factori despre care se crede că au un rol important în procesul de imbătrânire.

mitocondrii1

 

 

 

 

 

 

Mitocondrie deteriorată                                                       Mitocondrie sănătoasă

 

Cercetări recente au arătat că reversarea deteriorării mitocondriilor este potențial posibilă prin creșterea nivelul prezenței celulare a unei molecule numită adenin nicotinamida (NAD). Studiile au arătat că scăderea nivelului acestei molecule cu rol important în metabolizarea energiei celulare contribuie la procesul de deteriorare a mitocondriilor. Deocamdată, însă, nu au fost publicate rezultatele niciunor teste clinice cu subiecți umani care să valideze această descoperire făcută prin testare pe șoareci de laborator.

Mecanismul prin care ar acționa adenin nicotinamida ar fi următorul, afirma cercetătorii: NAD stimulează formarea de noi mitocondrii și îmbunătățește funcționarea celor existente, acționând asupra sirtuinelor, care sunt o clasă de proteine. Nucleul celulei trimite semnale către mitocondrii pentru ca acestea să își poată desfășura activitatea obișnuită. Sirtuinele ajută la transmiterea acestor semnale până la mitocondrii. Când scade nivelul NAD din celulă, ceea ce se întâmplă când îmbătrânim, activitatea sirtuinelor scade și ea, făcând ca semnalele cruciale trimise să scadă în putere și ducând la disfuncții ale mitocondriilor, cu efect de accelerare a proceselor de îmbătrânire.

În plus de NAD, un alt element, dar mult mai cunoscut déjà, cu efect benefic asupra organismului uman în încetinirea proceselor de îmbătrânire prin stimularea sirtuinelor este resveratrolul – ingredient al vinului. Ca urmare, cercetătorii încearcă combinarea celor două – NAD-ul și resveratrolul – pentru a găsi o cale de revigorare puternică a mitocondriilor și, astfel, de încetinire a procesului de îmbătrânire, această abordare fiind considerată drept o importantă oportunitate pentru viitorul apropiat.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

www.juvenon.com

www.longevinex.com

https://www.jci.org/articles/view/64125

http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/beyond-resveratrol-the-anti-aging-nad-fad/

http://senescence.info/aging_theories.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16860735

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/alimente/atentie-vinul-este-un-panaceu-1045107

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22399429

A New Path to Longevity” – de David Stipp, Scientific American, 2012

http://www.usueagle.com/article/education-mitochondria-powerhouse

www.beautifulanalysis.com

Share This Post