În august, retrăim atmosfera de sărbătoare din timpul Galei Premiilor de Excelență!

editorialNe dorim să îi cunoașteți cât mai bine pe premianții Galei noastre, de aceea, în acest număr, vă prezentam un interviu cu membrii echipei din Secția ATI a Spitalului MAI de Urgență “Prof. Dr. Dimitrie Gerota.” Acesta este completat cu un scurt articol despre dezvoltarea ATI ca ramură medicală în Romania.

Revista de august include și două materiale care ne descifrează semnificațiile Săptămânii Internaționale a Alăptatului și a Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare.

Perioada 1-7 august, declarată Săptămâna Internațională a Alăptării, la inițiativa World Alliance of Breastfeeding Action, o rețea internațională de organisme ce lucrează împreună cu OMS și UNICEF, este sărbătorită în peste 170 de țări. Ea aduce un mesaj de încurajare a alăptării, ce îmbunătățește starea de sănătate a bebelușilor din toată lumea. Materialul prezintă atât beneficiile pentru bebeluș și pentru mamă, cât și câteva dintre “miturile” legate de alăptat cărora le cad “victime” mamele.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare, sărbătorită în fiecare an, pe 19 august, dorește să le aducă un omagiu celor implicați în ajutorarea celor mai mult de 130 de milioane de oameni afectați de conflicte militare sau dezastre naturale. În același timp, dorește să sensibilizeze opinia publică din lume pe teme legate de asistența umanitară și să încurajeze implicarea ei mai activă, prin donații, voluntariat sau prin a pune presiune pe reprezentanții autorităților pentru rezolvarea mai rapidă a situațiilor de criză.

Secțiunea “Educație medicală” ne prezintă două controverse legate de bolile cardio vasculare, prima asupra nivelul optim de colesterol și a doua despre administrarea profilactică zilnică a aspirinei. Implicațiile pentru practica clinică sunt importante și arată nevoia extinderii medicinei personalizate, abordarea în care practicienii ar analiza amănunțit situația specifică a fiecărui pacient, pentru a estima riscul individual și a putea decide, împreună cu pacientul, dacă beneficiile unui anumit tratament depășesc efectele secundare adverse, precum apariția sângerărilor gastrice sau cerebrale în cazul administrării zilnice a aspirinei, sau care este nivelul optim de colesterol pentru un anumit pacient și ce tratament ar putea atinge acest nivel.

Secțiunea “Lumea Medicală” include un articol despre recentele descoperiri științifice care pot face posibila apariția copiilor cu 3 părinți genetici. Discuțiile despre donarea mitocondrială, procedeul prin care s-ar reuși corectarea deficiențelor mitocondriale cauzatoare de boli debilitante ne reamintesc despre progresele remarcabile făcute în ultimul deceniu în domeniul geneticii, progrese care au permis apariția unui nou sub-domeniu, “ingineria genetică umană”, aceasta țintind repararea sau eliminarea genelor defecte asociate cu apariția unor boli sau condiții medicale. Odată cu progresul extraordinar din domeniul tehnologiilor reproductive și genetice, oamenii au dobândit abilitatea de a orienta și, cel mai probabil, de a modela permanent destinul evoluționar al speciei noastre. Se pot aduce multe argumente în favoarea dreptului de a alege vindecarea bolilor genetice ale urmașilor noștri sau evitarea apariției lor, însă această dezbatere asupra implicațiilor etice aferente trebuie să se întâmple în spațiul public, cât mai rapid posibil, după ce oamenii de știință furnizează, într-un mod transparent, informațiile necesare asupra modurilor în care poate fi folosită ingineria genetică și implicațiilor lor.

Numărul de august al revistei include și cele trei recomandări editoriale, lucrări care ne pot ajuta să dobândim cunoștințe noi sau se le împrospătăm pe cele existente.

Vă invităm să vă bucurați de vară, de acest nou număr al revistei și, ca de obieci, vă îndemnăm să ne trimiteți ideile și propunerile de articole pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post