Marcată de două evenimente importante – 1 Octombrie, Ziua internațională a persoanelor vârstnice și 10 octombrie, Ziua mondială a sănătății mintale, dedicăm acest numărimportanței pregătirii sistemului de îngrijiri medicale, în special a celui primar dar și a întregii societăți pentru a identifica și adresa corespunzător nevoile specifice ale vârstnicilor și ale persoanelor cu diferite tulburări mintale.
Cu prilejul zilei de 1 octombrie de anul acesta suntem provocați la o introspecție – să identificăm în propriul set de atitudini și concepții pe cele care sunt negative la adresa vârstnicilor și să încercăm să ne debarasăm de ele, înțelegând ce impact serios au. Și aceasta deoarece există numeroase studii care arată că promovarea și adoptarea valorilor și principiilor îmbătrânirii active este printre cele mai eficace metode de a combate ”ageismul”, toate stereotipurile, prejudecățile și comportamentele și alegerile disfuncționale pe care le aduce la nivel de societate.
Plasate și ele într-un con de umbră din cauza stigmatizării, prejudecăților și temerilor venite din necunoaștere, la nivel mondial se pune din ce în ce mai mult problema mutării problemelor aduse de tulburările mintale de la periferia spre centrul agendei de sănătate publică. Cu alte cuvinte, pentru a realiza pe deplin obiectivul de acoperire a sănătății universale la nivel mondial, este esențial să se integreze serviciile de prevenire, tratament și îngrijire pentru tulburări de sănătate mintală, cu mecanisme de sprijin psiho-social, inclusiv prin furnizarea de servicii accesibile și programe de protecție financiară. În plus, trebuie analizate cauzele, pentru a ajuta la combaterea factorilor sociali și economici care contribuie la apariția și propagarea tulburărilor de sănătate mintală. În acest context de schimbare, tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an este una foarte pragmatică – ea se referă la „primul ajutor psihologic” și se concretizeză într-un program de suport psihologic de bază adresat persoanelor care au un rol de sprijin, fie că este vorba despre personalul medical, profesori, pompieri, lucrători comunitari sau ofițeri de poliție.
Cum v-am obișnuit până acum, revista vă aduce și de data aceasta noutăți din Lumea medicală. În articolul intitulat “Tulburările neuro-psihice în rândul vârstnicilor, o problemă de sănătate publică”,vă provocăm, pornind de la cazul Robin Williams, la o dezbatere despre modul cum putem răspunde unui fenomen îngrijorător – acela ca peste 20% dintre adulții de peste 60 de ani suferă de o tulburare mintală sau neurologică (excluzându-le pe cele legate de durerile de cap) și că aproape 7% dintre toate dizabilitățile pe care le au vârstnicii sunt cauzate de aceste tulburări neurologice și mintale.
De mare interes este și articolul despre ”Rolul asistenților medicali în modelele noi de practică din îngrijirile primare”, propus luna aceasta pentru secțiunea Educație Medicală. Din acest articol aflăm că un sistem de îngrijiri primare în care asistenții medicali pot să practice până la întreaga lor capacitate și potențial profesional și uman aduce îmbunătățiri semnificative în întreg sistemul medical, atât în privința calității îngrijirilor oferite, cât și a costului acestora. Iar experiența multor țări arată că acesta este un moment bun ca asistenții medicali să își asume un rol central în promovarea reformei de care are nevoie sistemul de îngrijiri primare din întreaga lume.
Secțiunea Istorie cheamă la o dezbatere despre faptul că modul în care asistenții medicali erau educați în secolul 20 nu mai este adecvat cerințelor sistemelor de sănătate ale secolului 21. Pe măsură ce nevoile pacienților și facilitățile de îngrijiri au devenit mai complexe, mai tehnologizate, asistenții medicali au nevoie ei înșiși de noi competențe și abilități pentru a oferi îngrijiri de calitate și sigure.
Nu lipsesc nici cărțile lunii octombrie, recomandări pentru o lectură utilă.
Sperăm să vă bucurați și de acest număr extrem de bogat în evenimente speciale și informații de ultimă oră din lumea medicală. De asemenea, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București