Istoria cercetării în asistența medicală – o cale de urmat pentru asistentele medicale pasionate de cunoaștere

istorie1Cercetarea, indiferent de domeniu, stă la baza progreselor înregistrare și a eficienței investiționale, iar medicina și farmacia nu fac excepție. Dacă ne uităm doar la câteva cifre publicate de Asociația Institutelor de Cercetare Medicală din Australia vom vedea că investițiile în cercetarea din domeniul sănătății din doar 10 ani (2000- 2010) se estimează că au redus cheltuielile sistemului de sănătate australian cu 966 milioane $, iar câștiguri de încă 6 miliarde sunt evaluate ca urmare a bunăstării astfel dobândite.
Cercetarea din domeniile medicină și farmacie este cea care a adus cele mai multe dintre progresele ultimului secol, ea fiind responsabilă de producerea celor mai multe medicamente și tratamente semnificative pe care le avem astăzi. Fără acest tip de cercetare, mulți pacienți ar fi murit din cauza celor mai puțin periculoase afecțiuni.

Este meritul oamenilor de știință, al medicilor, asistenților medicali, biologilor și al altor profesioniști din domeniul sănătății care, mânați de pasiunea pentru profesiile lor și de cunoaștere, au reprezentat forța din spatele domeniului cercetării medicale.

Poate mai puțin vizibili decât ceilalți membri ai echipelor de cercetare, asistenții medicali reprezintă o verigă extrem de importantă care creează, testează și validează cercetarea în domeniului farmaceutic și al tratamentelor pentru diferite probleme medicale. Munca pe care acești oameni o fac poate ajuta la dezvoltarea unor medicamente și tratamente care să revoluționeze lumea medicală, îi poate ajuta pe pacienții lor să trăiască o viață mai bună sau să-și prelungească viața. Partea de cercetare de care sunt responsabili poate să însemne studierea unor boli sau tulburări, dezvoltarea unor noi planuri de tratament, ori testarea unor noi tratamente sau medicamente care pot schimba modul în care o boală sau tulburare este percepută.

Deși această componentă a activității profesionale poate fi extrem de motivantă pentru un asistent medical, ea presupune și un efort suplimentar, stres și, uneori, frustrare. Pe de o parte, cercetarea respectivă poate să nu fie percepută ca un lucru util de toată lumea, ceea ce poate genera o serie de opoziții sau chiar lipsa unui suport real din partea angajatorului presat de problemele stringente curente. Mai mult, dacă un asistent medical lucrează doar într-un proiect de cercetare, jobul său poate dispărea odată cu terminarea fondurilor pentru proiectul respectiv.

Pe de altă parte, un asistent medical interesat de activitatea de cercetare va avea întotdeauna un atuu față de colegii săi pentru că, pe lângă faptul că noile activități de cercetare îi vor aduce cunoștințe suplimentare din domeniul instrumentelor și metodelor de cercetare, el va fi întotdeauna selectat să facă partea din aceste echipe tocmai pentru că este mai bine pregătit în domeniul său profesional.

În plus, un asistent medical care va face parte din echipele de cercetare își va dezvolta capacitatea de comunicare, deoarece va fi pus în situația de a interacționa eficient cu echipa de cercetători din care face parte – biologi, medici, sociologi, farmaciști, pacienți sau reprezentanți ai companiilor farmaceutice.

Rolul unei asistente medicale implicată în cercetare poate fi foarte diferit, în funcție de responsabilitățile alocate acesteia de conducătorul echipei de cercetare – unele asistente pot fi responsabile să studieze bolile, pe când altele pot ajuta la crearea sau îmbunătățirea unor tratamente sau medicamente.

În ceea ce le privește pe asistentele medicale care studiază bolile, rolul lor poate fi extrem de complex, pornind de la studierea rezultatelor obținute până la acel moment, până la monitorizarea atentă a pacienților, examinarea jurnalelor medicale sau observarea, studierea și îngrijirea pacienților care suferă de o anumită boală. Alte asistente medicale care lucrează în cercetare pot organiza, asigura supraveghea sau asista în studiile clinice care implică noi medicamente sau metode de tratament. Ele pot fi responsabile și pentru evaluarea adecvată a posibililor subiecți pentru testele clinice sau examinarea istoricului medical al pacienților. Pe baza informațiilor pe care le adună, tot ele vor lua o decizie cu privire la care pacienți sunt cei mai buni candidati pentru anumite studii clinice. Pe parcursul testelor clinice, asistenții medicali care au și activitate de cercetare vor administra medicamente, efectua diferite proceduri de tratament și vor monitoriza îndeaproape progresele înregistrate la fiecare pacient, atât în ceea ce privește efectele secundare, interacțiunile cu diverse alte medicamente, precum și eficiența globală a medicației. Informațiile și datele adunate pe parcursul perioadei cercetate vor fi cuprinse în rapoartele destinate cercetătorilor coordonatori sau specialiștilor.

În ceea ce privește angajarea, desi pregătirea presupune un efort important, recompensele profesionale pot fi semnificative, dat fiind că asistenții medicali calificați pentru activitatea de cercetare pot fi selectați de institutele de cercetare specializate, universități, companiile farmaceutice, spitalele universitare, agențiile guvernamentale.

Un exemplu de studiu care poate sprijini activitatea agențiilor guvernamentale este cel derulat în Centrul Judith Lumley, Universitatea La Trobe, în Australia și intitulat ”Folosirea teoriei pentru a proiecta, implementa și evalua screeningul și îngrijirile oferite de asistența medicală în problemele legate de violența domestică”. El a pornit de la nevoia de a spori capacitatea de identificare a riscurillor și de sprijin acordat de asistenții medicali femeilor abuzate și s-a bazat pe folosirea Teoriei Normalizării Proceselor (TNP) în cazul studiului MOVE (îmbunătățirea asistenței medicale acordată mamei și copilului pentru mamele vulnerabile), un studiu randomizat și controlat care a urmărit să stimuleze intervenția de tip investigație din partea asistentelor medicale, planificarea modului de asigurare a protecției și referirea femeilor abuzate. Cercetarea a demonstrat că folosirea modelului teoretic în astfel de cazuri poate sprijini aplicarea unor intervenții complexe, poate umple golul ori face puntea dintre teorie și practică și îmbunătăți rezultatele intervențiilor menite a sprijini femeile care se confruntă cu violența în familie.

În concluzie, asistenții medicali implicați în activitatea de cercetare pot contribui semnificativ la dezvoltarea cunoașterii pentru a construi fundația practicii clinice, preveni îmbolnăviri și disabilități, gestiona și elimina simptome care pot conduce la îmbolnăvire și sprijini îngrijirea paliativă, cu rol extrem de benefic, atât pentru dezvoltarea profesiei cât și pentru propria evoluție și deschidere profesională.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.nursingworld.org/EspeciallyForYou/Nurse-Researchers

https://www.ninr.nih.gov/

http://everynurse.org/becomin-a-research-nurse/

http://jrn.sagepub.com/content/21/5-6/345.abstract

http://aamri.org.au/health-medical-research/fast-facts-on-medical-research/

http://aamri.org.au/health-medical-research/fast-facts-on-medical-research/

Share This Post