3 Martie 2017: Ziua Mondială a Auzului

World-Hearing-Day-SeminarÎn fiecare an, ignorarea consecințelor aduse de deficiențele de auz duce la costuri de aproape 100 miliarde USD în sistemele de sănătate de la nivel global, precum și la alte costuri de 100 miliarde suferite de economia mondială, prin scăderea productivității adusă de șomaj și pensionarea timpurie a persoanelor cu deficiențe de auz.

De exemplu, studiile arată că pentru aceste persoane șomajul este de două ori mai probabil decât pentru cei care aud normal, chiar dacă au nivel comparabil de pregătire și experiență.

Aceste cifre sunt alarmante. Tocmai de aceea tema  de anul acesta a Zilei Mondiale a Auzului, sarbatorită pe 3 martie, este “Acțiune împotriva deficiențelor de auz – Să facem o investiție sustenabilă” pentru a atrage atenția asupra impactului economic major pe care această dizabilitate îl provoacă, în plus de impactul asupra vieții persoanelor în cauză și a celor apropiați.

Conform statisticilor Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități (ANPD) din România, în septembrie 2016 erau  înregistrate oficial aproape 24 000 de cazuri de copii și adulți cu deficiențe de auz, iar dintre acești adulți, doar 14% erau încadrați în câmpul muncii.

Ziua Mondială a Auzului din 2017 își propune să pună în lumină acțiunile pe care le pot întreprinde factorii de decizie pentru a diminua impactul socio-economic al acestor deficiențe, de la prevenire și screening pentru depistare precoce, până la reabilitare cu ajutorul protezelor auditive sau a folosirii limbajului mimico-gestual (LMG).  Factorii de decizie de la nivel național și internațional sunt chemați să aloce resursele financiare adecvate pentru implementarea acestor măsuri, să asigure integrarea completă a îngrijirilor pentru sănătatea urechii și a auzului în sistemele de asigurări de sănătate, să dezvolte resursele umane necesare oferirii acestor îngrijiri și integrării socio-economice a persoanelor cu deficiențe de auz și să introducă programe de prevenție și screening.

Pentru România, în plus de dezvoltarea și implementarea de politici publice care să promoveze obiectivele definite mai sus, factorii de decizie ar trebui să ia în considerare și alte câteva măsuri cu un impact puternic pentru îmbunătățirea incluziunii socio-economice a persoanelor cu deficiențe de auz.  În principal, aceste măsuri  vizează accesibilizarea sistemelor de informare publică, promovarea Limbajului Mimico-Gestual (LMG) prin introducerea lui în categoria limbilor moderne care pot fi studiate la nivel universitar pentru a asigura formarea de specialiști în comunicarea specifică și educația specială a persoanelor cu deficiențe de auz, ceea ce  le-ar îmbunătăți accesul acestora la educație, sănătate și  piața muncii.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.who.int/pbd/deafness/world-hearing-day/2017/en/

http://www.who.int/pbd/deafness/world-hearing-day/WHD2017Brochure.pdf?ua=1

http://anpd.gov.ro/web/transparenta/statistici/trimestriale/

ogp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/…/Integrarea-invizibila-profBarbu-March-1.ppt

http://www.who.int/pbd/deafness/world-hearing-day/2017/en/

Share This Post