Sarcina și diabetul – riscuri pentru mamă și făt

diabetDiabetul în timpul sarcinii este o problemă serioasă. Ea se bucură acum de atenție sporită, desigur, pe bună dreptate. Multe țări înregistrează o creștere dramatică a numărului de cazuri de diabet, deseori nediagnosticate, iar riscurile pe care această boală le aduce pentru mamă și făt sunt, din păcate, semnificative.

Prevalența diabetului în cazul adulților mai tineri, inclusiv al femeilor aflate la vârsta maternității, este în creștere. Acest fenomen este așteptat să se accentueze, pe măsură ce diabetul de tip 2 apare la tot mai mulți copii.

Dintre femeile care au diabet în timpul sarcinii, se estimează că aproximativ 87.5% au diabet gestațional (care este sau nu rezolvat după perioada sarcinii), 7.5% au diabet de tip 1, iar restul de 5% au diabet de tip 2.

Avorturile spontane, pre-eclampsia și travaliul înainte de termen sunt mai frecvente în cazul femeilor cu diabet pre-existent. În plus, retinopatia diabetică se poate deteriora rapid în timpul sarcinii. Nașterea unui făt mort, malformațiile congenitale (defecte ale membrelor, rinichilor, transpoziția vaselor mari de sânge, malformații ale inimii, anormalități ale sistemului gastro-intestinal sau problemele de adaptare post-natală, precum hipoglicemia, sunt mai comune în cazul femeilor cu diabet pre-existent. De asemenea, copiii născuți de mame diabetice tind să fie anormal de mari și să aibă o vârstă gestațională mai scăzută.

De aceea, în lumea medicală se pune din ce în ce mai mult accent pe dezvoltarea și promovarea unor recomandări speciale pentru gravidele cu diabet și pentru realizarea screening-ului pentru această boală înainte de inițierea sarcinii. Aceste recomandări subliniază nevoia ca femeile diabetice să beneficieze de consiliere pre-concepție, care s-a dovedit că reduce riscurile și problemele efective pe care le-ar avea de înfruntat mamele și feții.

În plus, specialiștii iau în calcul și faptul că destul de multe sarcini sunt neplanificate și vin ca o surpriză. Ca urmare, medicii sunt încurajați ca atunci când consultă femei care vin cu suspiciunea de sarcină să le prezinte acestora și avantajele de a  trece prin screening-ul pentru diabet, chiar dacă, într-o lume ideală, acest screening se derulează ca o pre-condiție a deciziei de a rămâne gravidă.

diabet1Femeilor diabetice li se recomandă cu tărie să se asigure că nu apar sarcini neplanificate. În plus, în multe țări dezvoltate, programul de educație pentru sănătate prevede ca fetelor cu diabet să li se prezinte riscurile unei sarcini neplanificate, înainte ca acestea să ajungă la vârsta maternității, iar părinților li se recomandă să-și ducă copiii la screening la o vârstă cât mai mică.

Medicii și nutriționiștii sunt încurajați să le sfătuiască pe femeile supra-ponderale (cu un indice de masa corporală – IMC – în intervalul 25-29.9) sau obeze (IMC >=30) să piardă din greutate înainte să rămână însărcinate. O greutate sănătoasă reduce major riscurile la care se expune gravida, de la nașterea pre-matură la diabetul gestațional sau hipertensiune. În plus, o greutate sănătoasă crește șansele de concepție.

Într-o situație ideală, medicii care consultă femeile cu diabet care plănuiesc o sarcină le recomandă acestora să se programeze la consult și în cadrul unei clinici de diabet, nutriție și boli metabolice.  Ele trebuie să devină conștiente de nevoia de a fi monitorizate și de a primi informații suplimentare despre cum se pot proteja pe ele însele și feții lor.

Încă din perioada concepției, dar mai ales în timpul sarcinii, pacientele trebuie să controleze foarte strict nivelul glucozei. Acest lucru va contribui la scăderea riscurilor de întrerupere a sarcinii, de malformații congenitale ale fătului, de naștere a unui făt mort sau al morții la naștere a acestuia. Pacienta trebuie să discute cu medicul curant, încă înainte de sarcină, care va fi nivelul glicemiei pe care trebuie să-l urmărească în timpul gravidității și după.

Studii recente au dovedit beneficiile majore ale acestui efort de consiliere și extra monitorizare a femeilor cu diabet înainte de concepție și, mai ales, în timpul sarcinii, în special atunci când recomandările au urmărit nu numai țintirea unui anumit nivel de glicemie, dar și alți factori cheie ai educației pentru sănătate, precum sfatul de a nu fuma, de a lua acid folic, de a scădea în greutate și de a adopta o dietă sănătoasă.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

International Health News – Mar 2017 (numarul 275) – Editor In chief William R. Ware, PhD

https://patient.info/doctor/pre-pregnancy-counselling

https://www.nice.org.uk/guidance/ng3/chapter/introduction – “Diabetul in sarcina: management din faza de pre-conceptie pana in perioada postnatala” (Diabetes in pregnancy: management from preconception to the postnatal period) – NICE guideline [NG3] Published date: February 2015 Last updated: August 2015

Share This Post