“#VaccinesWork” – Vaccinurile ajută! Săptămâna Mondială a Imunizării – 24-30 April 2017

WHO_Data_Cards_V04În ultimele câteva săptămâni, mass media a abundat în știri despre epidemia de rujeolă din România, începută în 2016. România se află pe lista Centrului European de prevenire și control al bolilor cu țările în care boala se transmite endemic, alături de 5 alte țări.

Această situație nu este deloc întâmplătoare, din moment ce România înregistrează, în ultimii ani, o scădere aproape continuă a acoperirii vaccinale. Conform participanților la Conferința Națională RoVaccin 2017, principalele cauze care au dus și continuă să ducă la scăderea acoperirii vaccinale au fost neprezentarea părinților la medicul de familie, lipsa temporară a unora dintre vaccinuri și refuzul vaccinării, mai ales în privința vaccinului ROR (anti-rujeolic).

Legea vaccinării, care este în stadiul de dezbatere publică, va încerca să promoveze acest demers. De asemenea, ea va încerca să asigure cadrul necesar derulării fără probleme a programelor naționale de vaccinare, inclusiv prin stabilirea unor contracte multianuale de achiziție care să elimine sincopele din ultimul timp.

De ce acest demers? Pe plan mondial, s-a demonstrat că imunizarea previne anual între 2 și 3 milioane de decese, fiind recunoscută drept una dintre cele mai de succes și cost-eficiente intervenții de sănătate publică.

În cadrul campaniei organizată anul acesta pentru Săptămâna Mondială a Vaccinării, OMS și partenerii săi urmăresc să sublinieze importanța imunizării și locul prioritar pe care aceasta trebuie să-l ocupe pe agenda globală de sănătate publică. Ei insistă pe rolul imunizării în dezvoltarea sustenabilă și siguranța medicală la nivel mondial.

Imunizarea de rutină este piatra de temelie a unui sistem performant de medicină primară. Ea îi dă fiecărui copil șansa unei vieți sănătoase, încă din primele luni de viață. Iată de ce acest demers trebuie susținut nu doar la nivel legislativ, dar și la nivel de implementare. Pe de o parte, vorbim despre asigurarea fără sincope a acoperirii cu vaccinuri și, pe de altă parte, de stimularea în mod adecvat a vaccinării, care să implice în egală măsură educarea și obținerea acceptului părinților și motivarea medicilor de familie să sprijine concret și activ procesul de imunizare.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.who.int/mediacentre/en/

https://www.agerpres.ro/sanatate/2017/03/15/epidemia-de-rujeola-in-romania-3-446-de-cazuri-inregistrate-in-37-de-judete-cu-17-persoane-decedate-grupaj–11-54-54

http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/conferinta-nationala-rovaccin-2017-aduce-in-dezbatere-vaccinarea-ca-urgenta-de-sanatate-publica/

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/ministrul-sanatatii-legea-vaccinarii-nu-va-impune-sanctiuni-16225423

Share This Post