Ziua Internațională a Asistenților Medicali – 12 mai 2017

ziuaasis1Aniversarea nașterii lui Florence Nightingale este celebrată, în fiecare an, prin Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Ea este o ocazie excelentă pentru asistenții medicali și asociațiile lor de a ieși public pentru a reaminti societății și factorilor de decizie politică cât de important este rolul lor și în ce mod profesia lor influențează comunitățile în care acționează pentru a construi o lume mai sănătoasă.

Tema aleasă anul acesta de către Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) este ”O voce care arată direcția – pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. Cu alte cuvinte, această opțiune indică faptul că Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite constituie șansa asistenților medicali de a demonstra maniera în care profesia și munca lor fac diferența și ajută la modelarea proceselor decizionale și a politicilor de sănătate.

Prin această provocare este recunoscută forța asistenților medicali și capacitatea acestora de a influența schimbările de politici de sănătate publică, care este la fel de reală și importantă ca și capacitatea lor tehnică de a oferi îngrijiri sigure și eficiente, cu condiția ca asistenții medicali să-și conștientizeze rolul și menirea complexă.

„Pentru a obține atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și a face ca sănătatea să devină realitate pentru miliarde de oameni din întreaga lume, avem nevoie de lideri în îngrijire care să-și înțeleagă rolul și contribuția lor esențială în acest proces” spune Dr. Judith Shamian, președintele ICN. Tocmai de aceea, crede aceasta, ”nu a existat niciodată un moment în care vocile asistenților medicali să fie mai necesare la nivelurile cele mai înalte de construire a politicilor și de luare a deciziilor decât sunt acum.”

Pornind de la nevoia de a crește gradul de conștientizare și implicare, campania ICN din anul acesta are rolul de facilita înțelegerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și a semnificației acestora de către asistenții medicali, de a demonstra cum milioane de astfel de profesioniști din întreaga lume contribuie deja la atingerea acestor obiective și de a-i îndemna pe asistenții medicali care se limitează la un rol pur tehnic să se implice mai mult în profesia lor.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent

Surse de documentare:

http://www.who.int/life-course/news/events/intl-nurses-day-2017/en/

http://www.unfpa.org/events/international-day-midwife

International Nursing Review, Special Issue: Nurses and midwives engaging in policy and policy development, March 2017

Sursa foto: internationalmidwives.org

Sursa foto:www.icnvoicetolead.com

Share This Post