Privită drept momentul cel mai prielnic pentru a mulțumi donatorilor, această zi este un omagiu celor care, prin actul lor de dăruire, contribuie direct la salvarea vieții.
De multe ori nu realizăm cât de importantă este acea părticică de viață dăruită cuiva în suferință, cuiva care are nevoie disperată de ea. Uităm că, în plus de efortul și priceperea personalului medical, ori de existența unor echipamente performante, la salvarea unui om care are nevoie de transfuzie participă și un alt om. Un om necunoscut. Cineva care a acceptat să dăruiască o șansă unui semen.
Poate că, în graba noastră de a ne face treaba, uităm toți să-i mulțumim salvatorului necunoscut. Donatorul de sânge este și el, în felul lui, un salvator.
Cifrele spun că, o dată la 3 secunde, cineva pe glob are nevoie de sânge. Iar unii dintre aceștia nu-l primesc. Nu primesc o nouă șansă la viață.
Tocmai de aceea cred că este datoria noastră să mulțumim cu o adâncă reverență donatorilor voluntari. Această zi de 14 iunie este dedicată lor, în primul rând.
Apoi, ne-am dori ca fiecare persoană aptă să doneze să audă apelul la sprijin lansat de profesioniștii din sănătate care cer ajutor. Ascultați îndemnul lor la solidaritate – Donaţi sânge – donaţi acum, donaţi cu regularitate! – și acționați.
Pentru mulți dintre noi înseamnă doar un strop de timp alocat, pentru cei în suferință înseamnă o mare șansă la viață.
Din cuprinsul revistei noastre vă invit să parcurgeți și două interviuri bazate pe cercetări prezentate în cadrul conferinței noastre de luna trecută. Este vorba despre Managementul riscului în îngrijirea pacientului(lucrare realizată deDobre Claudia Elena, Asistent medical generalist licențiat, Burlac Getuţa, Asistent medical generalist, Raţă Virginia, Asistent medical generalist și Teniţa Ionela, Asistent medical generalist licențiat de laSpitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti) și despre Stigma asociată aparținătorilor persoanelor cu demență și percepția acestora asupra nevoilor de servicii de îngrijire (lucrare realizată deGagiu Corina, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, Sfetcu Raluca și Dobre Cristiana, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Moglan Maria și Tudose Cătălina, Societatea Română Alzheimer și Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”).
Secțiunea Educația Medicală ne prezintă un articol despre o serie de aplicaţii ale inteligenţei artificiale în practica clinică. Grație acestora, profesioniştii din sănătate vor putea folosi inteligenţa artificială a calculatoarelor pentru a analiza mai repede şi cu mai multă acurateţe imaginile medicale, radiografii, ecografii, RMN-uri, etc. Este o evoluţie tehnologică care accelerează dezvoltarea medicinei personalizate.
La rubrica Lumea Medicală aflăm despre boala Lyme – o boală care revine în prim plan în sezonul cald.
Din numărul de luna aceasta nu lipsesc nici recomandările editoriale – lucrările alese pentru acest număr sunt Urgenţele medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistenţii medicali, ediţia a III-a, de Lucreţia Titircă (Editura Medicală), Oftalmologie pentru asistenţi medicali, de Monica Moldoveanu, Adrian Moldoveau (Editura ALL) și Manual de management al bolilor transmisibile – a 19a ediţie, de David Heymann (Editura Amaltea).
Ne dorim să vă bucurați și de acest număr al revistei și, ca întotdeauna, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București