Boala Lyme – o boală care revine în prim plan în sezonul cald

lymeVara este sezonul în care ne aducem aminte, de obicei, de această boală greu de depistat, cu simptome complexe şi de lungă durată.

Este o boală care primeşte din ce în ce mai multă atenţie, mai ales că autorităţile de sănătate publică din multe ţări avertizează asupra creşterii incidenţei ei, din cauza încălzirii globale şi a umidităţii excesive.

Şi în România au fost diagnosticate mai multe cazuri pe an, începand cu 2012 (peste 1000 de cazuri), faţă de aproximativ 300 în anii 2010. Este drept că la această creştere a contribuit şi o mai bună conştientizare a pericolului şi o reacţie mai promptă de prezentare la medic din partea populației, ca urmare a materialelor de informare şi educare prezentate de mass media în ultimii ani.

Această boală infecţioasă – al cărei nume provine de la oraşul unde a fost identificată pentru prima dată – este produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi, care este transmisă prin înţepătura unei căpuşe.

Boala este greu de diagnosticat, deoarece, în primă fază, simptomele fie lipsesc, fie sunt puţine şi de multe ori uşor de confundat cu cele ale gripei.

Muşcătura de căpuşă poate cauza apariţia unui punct roşiatic pe piele, dar nu în toate cazurile. Chiar şi atunci când apare, această erupţie de tip “ochi de bou” dispare relativ repede.

De asemenea, chiar şi atunci când apar mai multe simptome, diagnosticarea rămâne în continuare un proces complex, deoarece numărul acestora e mare şi ele sunt de natură diferită, de la simptome dermatologice, neurologice sau cardiace, până la cele oftalmologice şi chiar psihiatrice.

Perioada în care aceste simptome diverse se pot manifesta fără ca diagnosticul să fie concluziv este lungă, marker-ii din sânge dezvoltându-se foarte încet. Această perioadă se poate termina după 5-8 ani, când testele de sânge devin, în sfârşit, concluzive în privinţa bolii.

Tratamentul pentru Boala Lyme se bazează pe antibiotice, durata administrării acestora depinzând de stadiul în care este depistată boala.

Pentru cazurile diagnosticate timpuriu, schema de tratament cu antibiotice poate dura 10 zile, în timp ce pentru stadiile avansate aceasta poate dura 30-60 de zile. În funcţie de organele afectate, se pot folosi, de asemenea, şi gluco-corticoizi. În cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, recuperarea este completă.

Din fericire, nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei, astfel încât nu toate înţepăturile duc la Boala Lyme. Mai mult, chiar dacă înţepătura provine de la o căpuşă purtătoare a bacteriei, declanşarea bolii poate fi prevenită prin înlăturarea căpuşei, curăţarea plăgii şi administrarea de antibiotice, după consultarea unui medic, ideal unul specializat în boli infecţioase.

Cea mai bună metodă de apărare rămâne evitarea înţepăturii de căpuşă prin minimizarea suprafeţei de piele expusă. Dacă, totuşi, înţepătura se produce sau persoana în cauză crede că   s-a produs, este important ca aceasta să se prezinte cât mai repede la un medic specialist pentru diagnosticarea cât mai corectă. Astfel se poate evita un tratament cu antibiotice care este inutil pe moment şi dăunător pe termen mediu şi lung, din cauza rezistenţei la antibiotice pe care o produce.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare:

International Health News – Iunie 2017 (numarul 278) – Editor In chief William R. Ware, PhD

http://www.lymediagnostic.ro/informatii-utile-pentru-pacienti/tratament/

http://debarbati.ro/divertisment/cate-cazuri-de-boala-lyme-s-au-inregistrat-in-romania-din-ce-cauza-a-crescut-numarul-capuselor.html

https://www.antena3.ro/actualitate/boala-lyme-face-ravagii-in-romania-ce-trebuie-sa-faci-daca-te-inteapa-o-capusa-358327.html

http://www.medicinenet.com/image-collection/lyme_disease_picture/picture.htm

http://www.medicinenet.com/image-collection/lyme_disease_picture/picture.htm

 

Share This Post