Sănătatea din școală și rolul cheie al asistentelor medicale

sanatateLuni, 11 septembrie, a început școala. Dincolo de obișnuita agitație, câteva știri din săptămâna care a precedat evenimentul merită puțină atenție. Prima dintre ele ne anunță că primăria capitalei va angaja 230 de cadre medicale care vor lucra în cabinetele școlare, iar cea de-a doua ne spune că Primăria Municipiului București, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale va asigura personal medical în cabinetele din toate unităţile de învăţământ, printr-o redistribuire temporară a personalului existent, pentru a fi efectuate examenele de triaj epidemiologic. Indiferent din ce perspectivă privești lucrurile, ambele știri nu pot decât să bucure, pentru că răspund unei nevoi reale din sistemul de educație, dar și din cel de sănătate.

După familie, școala reprezintă al doilea cel mai influent mediu din viața copilului. În situația în care din ce în ce mai mulți copii ajung în școală cu probleme de sănătate, cadrele medicale din școli sunt cel mai bine poziționate să intervină, pentru că ele sunt reprezentantul serviciului de sănătate ”de la fața locului”. În cazul unui accident în școală, cei mai în măsură să acorde primul ajutor până vine ambulanța sunt medicul sau asistenta medicală din cabinetul școlar. În plus, dacă vrem să ne obișnuim populația să acorde atenție sănătății, este necesar să-i învățăm să o facă de mici.

Mai mult, într-o societate care duce lipsă de finanțări la nivelul nevoilor în sănătate, înțelegerea și susținerea asistenței medicale școlare se poate dovedi a fi răspunsul pe termen mediu și lung la unele dintre problemele de sănătate publică și poate asigura o mai bună coordonare a îngrijirilor.

Punctul de plecare ar trebui să fie recunoașterea relației între sănătate și învățare, dintre asistența medicală școlară și bunăstarea elevilor și succesul lor educațional. Rolul asistenței medicale școlare cuprinde atât obiectivele de sănătate, cât și obiectivele educaționale. Pentru că elevii de astăzi se pot confrunta cu crize familiale, sărăcie și violență, ori condiții de viață precare, asistăm la o creștere a problemelor de sănătate fizică și mintală. Pentru a răspunde acestora, rolul asistenței medicale școlare include furnizarea de servicii preventive și de screening, educație pentru sănătate și asistență în luarea deciziilor cu privire la sănătate, precum și imunizare împotriva bolilor transmisibile.

În plus, medicii sau asistentele medicale din cabinetele școlare pot oferi intervenții pentru bolile acute și cronice, leziunile și situațiile de urgență, bolile transmisibile, probleme de obezitate, consumul și abuzul de substanțe, sarcina la adolescente, sănătatea mintală, bolile dentare, nutriția și infecțiile cu transmitere sexuală. Prezența lor fizică în școli poate asigura un răspuns corespunzător la această paletă de probleme. Studiile din alte țări au confirmat faptul că și rezultatele școlare s-au îmbunătățit, în școlile care aveau o asistentă medicală școlară cu normă întreagă (Allen G. The impact of elementary school nurses on student attendance. J Sch Nurs.2003;19 (4):225– 231).

În sistemele din multe țări, în calitate de expert în domeniul sănătății din școală, asistentul din cabinetul de medicină școlară are și rolul de a face un plan pentru a se asigura că nevoile de sănătate ale elevilor sunt îndeplinite. Acesta trebuie să includă și modul de gestionare a urgențelor și dezastrelor, situațiilor de violență sau bullying în școală și documentarea informațiilor despre sănătatea elevilor.

Asistența medicală școlară trebuie și să colaboreze cu consilierii școlari în elaborarea planurilor de prevenire a sinuciderilor. În plus, dacă o școală stabilește că testarea pentru determinarea consumului de droguri face parte din planul său, asistenții școlari vor fi incluși în echipa care gestionează programul de testare.

Ca parte a responsabilităților sale pe zona de prevenție, asistența medicală școlară furnizează informații de sănătate elevilor la orele de dirigenție sau biologie, asistă echipele de dezvoltare a curriculumului pentru educația pentru sănătate și poate oferi, de asemenea, programe de educație pentru sănătate pentru personalul școlii, familii și comunitate. Subiectele legate de educația pentru sănătate pot include hrănirea, exercițiile fizice, prevenirea și stoparea fumatului, sănătatea orală, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și a altor boli infecțioase, consumul și abuzul de substanțe, inclusiv medicamente, imunizările, parenting și altele.

Dată fiind importanța acestor roluri, Asociația Asistentelor Medicale din școli din SUA recomandă prezența a câte unei asistente medicale cu normă întreagă în fiecare școală ca fiind cel mai bun mijloc de a asigura un control cât mai bun al stării de sănătate a fiecărui elev. Aceeași organizație susține importanța parteneriatului dintre asistentele medicale școlare, medicii școlari, alți membri ai personalului din domeniul sănătății școlare și pediatrii sau medicii de familie pentru a asigura, de exemplu, imunizarea, screeningul, aderența la tratament în afecțiunile cronice sau promovarea unui stil de viață sănătos etc. Un exemplu de succes al unei astfel de colaborări este proiectul ”Școala sănătoasă”, un program de intervenție pentru ciclul gimnazial care promovează un stil de viață sănătos. El a fost implementat în mai mult de 80 de școli din Michigan, ajungând la peste 50.000 de elevi. Urmare a activităților proiectului, s-au produs modificări comportamentale și fiziologice semnificative la elevi, incluzând consumul alimentelor mai sănătoase și îmbunătățirea nivelului de lipide, ori activitățile fizice.

Pentru toate aceste motive, dar mai ales pentru sănătatea copiilor și a viitorilor adulți, măsurile anunțate la începutul actualului an școlar sunt salutare.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare

http://pediatrics.aappublications.org/content/121/5/1052

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(17)30341-8/fulltext

http://www.mediafax.ro/social/primaria-capitalei-toate-unitatile-de-invatamant-vor-avea-personal-medical-in-cabinetele-scolare-16722680

http://www.zf.ro/eveniment/primaria-capitalei-va-angaja-230-de-cadre-medicale-care-vor-lucra-in-cabinetele-scolare-16717732

 

Share This Post