Tendinţe în dezvoltarea medicinei primare – medicina primară directă

medicinaprimaraO evoluţie din lumea medicală care câştigă teren, în ultimii cinci ani, în SUA, dar şi în alte ţări dezvoltate (deşi încă prezentă la un nivel redus, 1-5% din total) este o formă de practică a medicinei primare numită medicină primară directă.

Aceasta nu implică decontări de asigurări de sănătate, pacientul plătind o contribuţie lunară fixă, ca un abonament, pentru o anumită paletă de servicii de medicină primară.

De precizat și că, deși modelul medicinei primare directe nu implică plata de asigurări de sănătate unei terţe părţi, pacienţii pot avea aceste asigurări pentru servicii mai complexe şi costisitoare pe care cabinetul de medicină primară nu le poate oferi.

În general, medicina primară directă le oferă pacienţilor acces 24 h/7 zile la cabinet, un număr de telefon prin care pot avea legătură directă cu personalul medical, programarea de vizite la cabinet în aceeaşi zi, precum şi consultaţii mai lungi decât cele obişnuite în sistemul clasic de medicină de familie.

Această formă nouă de practicare a medicinei primare îi permite personalului medical implicat să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru vizitele pacienţilor, astfel putându-le oferi acestora îngrijiri personalizate şi o abordare holistică asupra stării lor generale de bine și nu numai a situaţiei medicale respective. În funcţie de nevoile pacientului, medicina primară directă poate fi, în diferite momente de timp sau cu diferiţi pacienţi, profilaxie, ajutor de urgenţă, management al bolilor cronice sau educaţie pentru sănătate şi o stare generală de bine.

Caracteristica distinctivă a medicinei primare directe este posibilitatea alocării unui timp adecvat pentru interacţiunea dintre pacient şi personalul medical, creându-se între aceştia o relaţie durabilă, toate acestea fiind posibile mulţumită bazei mai mici de pacienţi pe care o poate avea cabinetul respectiv, ca urmare a finanţării directe primite de la pacienţi.

În plus de serviciile personalizate într-un grad mult mai mare şi accesul de facto neîngrădit la cabinet, suporterii acestui tip de practică susţin că există şi alte beneficii importante pentru pacienţi, dar şi pentru sistemul medical, în general. Astfel, datorită duratei mai mari a vizitei medicale, circa jumătate dintre medicii din medicina primară directă estimează că au reuşit să înţeleagă mai bine situaţia medicală generală a pacienţilor şi au reuşit apoi să reducă, în condiţiile menţinerii aceluiaşi nivel de îngrijire şi tratament, medicamentaţia acestora în circa 20% dintre cazuri.

Acest cadru al medicinei primare directe permite discuţiile informate cu pacientul despre alegerile legate de stilul de viaţă sau despre opţiunile de tratament cu scopul ca pacientul să-şi optimizeze starea de sănătate şi, în general, de bine, din toate punctele de vedere. În acelaşi timp, practicienii din medicina primară directă asigură şi un acces rapid către unităţi medicale din sistemele secundar şi terţiar, acţionând, într-un anumit sens, ca “administratori sau avocaţi personali” ai tuturor aspectelor de sănătate pentru un pacient.

Astfel, practicienii de medicină primară directă au timpul necesar să se documenteze cu privire la cele mai bune servicii de îngrijire secundară şi terţiară de care ar putea beneficia pacienţii lor, în caz de nevoie, şi să îi ajute pe aceştia să ia legătura cu acei furnizori de servicii, devenind un fel de ghizi ai pacienţilor lor.

Există, totuşi, şi mulţi critici ai acestui model de medicină primară – aceştia susţin că medicina primară directă împarte pacienţii în două grupuri – cei care-şi permit să plătească “abonamentul” şi cei care nu-şi permit. Având în vedere contextul în care în sistemul medical primar există deja un deficit serios de personal medical (şi nu numai în SUA, unde scăderea a fost semnificativă în ultimii 50 de ani, de la circa 70% dintre medici în anii 1960 la circa 30% acum), modelul direct riscă să-l adâncească, pe măsură ce din ce în ce mai mult personal medical l-ar adopta.

Furnizorii de medicină primară directă le dau replica oponenţilor lor argumentând că sistemul de îngrijiri medicale trebuie să le ofere mai multe beneficii pacienţilor – rezultate medicale mai performante, mai multă deschidere şi mai multă agilitate în a îndeplini nevoile acestora, urmărind să le îmbunătăţească sănătatea şi starea generală de bine, nu numai tratarea unei anumite afecţiuni.

Şi toate acestea, spun susţinătorii medicinei primare directe, trebuie să fie şi pot fi atinse cu costuri mai mici decât astăzi, ceea ce ar fi în beneficiul întregii societăţi.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare

http://www.thehealthjournals.com/concierge-medicine/

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(17)30358-3/fulltext

https://conciergemedicinetoday.org/what-is-concierge-medicine-concierge-medicine-definition-concierge-medicine-defined/

Neil Chesanow, MedScape, WebMD, May 19, 2014

http://medicaleconomics.modernmedicine.com/medical-economics/news/rise-direct-primary-care

http://www.businessinsider.de/direct-primary-care-a-no-insurance-healthcare-model-2017-3?r=US&IR=T

Sursă foto: www.ultimamed.com

Share This Post