Izolarea socială şi sănătatea – ne confruntăm cu o epidemie a singurătăţii?

izolareIzolarea socială apare când oamenii nu au sprijinul sau nu se simt parte a unei reţele sociale formate din membri ai familiei, prieteni sau membri ai comunităţii.

Studii sociale, psihologice şi medicale au demonstrat concludent că există o corelaţie directă între gradul în care o persoană se simte conectată cu altele şi starea ei de sănătate fizică şi mintală.

Există acum dovezi clare că izolarea socială şi sentimentul de singurătate asociat cresc semnificativ riscul unei morţi premature, iar acest risc este mai mare decât în cazul multor indicatori de sănătate.

Ca urmare, având în vedere creşterea ponderii populaţiei în vârstă, în cadrul căreia riscul de apariţie a izolarii sociale e cel mai crescut, specialiştii sunt îngrijoraţi de impactul acestui fenomen asupra sănătăţii publice. În multe ţări dezvoltate din lume, precum SUA, unde un sfert din populaţia adultă locuieşte singură, sau Japonia, unde se raportează o creştere importantă a fenomenului de izolare socială, se vorbeşte deja despre o epidemie a singurătăţii

Printre efectele comune ale izolării sociale asupra stării de sănătate fizică şi mintală regăsim, în primul rând, oboseala cronică şi riscul crescut de apariţie a unor boli cronice. De exemplu, un studiu publicat recent în revista BMC Public Health şi care a cuprins 2861 femei şi bărbaţi cu vârsta între 40 şi 75 de ani arată că bărbaţii care locuiesc singuri au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, specialiştii cerând deja ca acest grup să fie considerat de risc înalt din punct de vedere al sănătăţii publice şi ca lista de indicatori de risc pentru diabet să includă şi mărimea reţelei sociale şi participarea periodică la activităţi sociale.

De asemenea, persoanele de vârstă medie şi ridicată care se simt singure raportează mai mult stres cronic şi sentimente de neajutorare. Izolarea socială poate duce şi la mai multe episoade de boală şi la un timp mai lung de recuperare, după boală sau traumatisme. Ea creşte, de asemenea, şi riscul de depresie, în timp ce apariţia bolii Alzheimer este de două ori mai probabilă în cazul persoanelor care suferă de singurătate (a arătat revista Archives of General Psychiatry). În general, persoanele izolate social au o durată medie de viaţă mai scurtă. De exemplu, conform unei echipe de cercetători de la Australian Centre for Aging Studies, se estimează că longevitatea creşte cu aproape 25% în cazul persoanelor peste 70 de ani care au un cerc larg de prieteni, faţă de cei cu cel mai restrâns cerc social.

Date Eurostat din 2016 arată că 6% din populaţia peste 16 ani a Uniunii Europene raportează că nu are cui să ceară ajutorul în caz de nevoie. Cu 13%, dublul ratei medii a UE, Italia şi Luxemburg sunt ţările membre UE cele mai afectate, în timp ce România se situează puţin sub media UE, la 5%. Cel mai bine, la 2%, stau ţări precum Republica Cehă, Finlanda, Slovacia şi Suedia.

izolare1Având în vedere impactul serios al izolării sociale asupra sănătăţii fizice şi mintale, precum şi nivelul deja îngrijorător şi în creştere al izolării sociale şi al sentimentului de singurătate pe care îl raportează populaţia din ţările dezvoltate, în special cei peste 40 de ani, specialiştii propun ca politicile de sănătate publică să acorde mai multă atenţie acestui fenomen şi să promoveze activ, drept componente integrale ale procesului de îmbătrânire sănătoasă, conectivitatea socială şi angajamentul social al populaţiei în comunitate. De asemenea, programele de îmbătrânire activă ar trebui să includă şi o puternică componentă socială, bazată pe educarea populaţiei de a se pregăti atât financiar, cât şi social, pentru vârsta de pensionare. O altă recomandare propune ca screening-ul medical al adulţilor peste 40 de ani să includă şi întrebări despre conectarea socială a acestora.

După cum arată şi revista Public Policy & Aging Report (PP&AR) a Asociaţiei Gerontologice din America, există multe programe şi iniţiative care au dat rezultate concrete în efortul de reducere a izolării sociale şi de construire a unor conexiuni sociale. De exemplu, în SUA, ca urmare a unei colaborări dintre USC Center for Body Computing şi United Healthcare, s-a desfăşurat un studiu în care adulţilor în vârstă li s-au oferit călătorii gratuite cu maşina pentru a ajunge la angajamentele lor medicale sau sociale, ceea ce a dus la îmbunătăţirea stării de sănătate şi de bine a participanţilor la studiu.

O altă iniţiativă a inclus testarea unor aparate interactive, cu capacitatea de recunoaştere a vocii şi de a răspunde, care i-ar putea ajuta pe vârstnicii singuri reamintindu-le să-şi ia medicamentele, să participe la angajamentele medicale sau sociale pe care le-au stabilit, sau să îi informeze despre evenimentele de socializare din comunitate.

În plus de organizarea de activităti comunitare de socializare sau de ajutare a vârstnicilor să dobândească anumite aptitudini de viaţă, alte programe implică activităţi de outreach, de a-i contacta periodic pe vârstnici prin telefon pentru a vedea cum se mai simt şi dacă au nevoie de ceva.

Programul de evenimente dedicat seniorilor în cadrul Centrului Aisling din Republica Irlanda include diverse servicii şi activităţi precum activităţi de socializare sau invitarea unor vorbitori care abordează teme legate de îngrijirile profilactice pentru îmbunătăţirea stării de bine fizic şi mintal. În acest scop, o asistentă licenţiată vine lunar la centru pentru a se întâlni cu vârstnicii şi a le oferi sfaturi despre alimentaţie, starea de bine, monitorizarea tensiunii arteriale şi despre alte subiecte relevante pentru sănătatea lor. Obiectivul general este educarea vârstnicilor despre îmbătrânirea activă şi sănătoasă.

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

Surse de documentare:

http://www.euronews.com/2018/01/17/britain-appoints-minister-for-loneliness-to-tackle-social-isolation

https://www.madinamerica.com/2017/09/loneliness-lethal-researchers-name-social-isolation-public-health-threat/

https://medicalxpress.com/news/2018-03-gerontologists-tackle-social-isolation-increasingly.html

https://socialwellness.wordpress.com/the-causes-and-impact-of-social-isolation/

http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170628-1?inheritRedirect=true

http://odishatv.in/health/social-isolation-might-raise-diabetes-risk-262028

http://www.aislingcenter.org/senior_services_page.htm

http://www.thebody.com/content/77834/alone-time-two-long-term-survivors-discuss-the-ris.html

Sursa foto: http://www.thebody.com/content/77834/alone-time-two-long-term-survivors-discuss-the-ris.html

Sursa foto: http://www.aislingcenter.org/senior_services_page.htm

 

Share This Post