Din iunie 2018, sub semnul unui nou plan strategic al OMS pentru următorii 5 ani

editorial

Un nou program general de lucru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a fost agreat la a 71a Adunare Mondială a Sănătății (derulată în perioada 21–26 mai 2018, în Geneva, Elveția), prezentată în câteva detalii în secțiunea Eveniment.

Cu această ocazie, delegații au convenit asupra unui ambițios plan strategic pentru următorii 5 ani, care are la bază trei obiective: să se asigure că, până în 2023, un miliard de persoane vor beneficia de acoperirea universală de sănătate; un miliard de persoane sunt mai bine protejate prin sistemele de urgență; și încă un miliard de oameni se bucură de o mai bună sănătate și bunăstare. OMS estimează că realizarea acestui obiectiv „de 3 miliarde” ar putea salva 29 de milioane de vieți.

Tot legat de activitatea OMS, în secțiunea Interviu, vă invităm să citiți ”O analiză a domeniului Sănătății la nivel global” (traducere și adaptare după un interviu cuTedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății (din mai 2017) pentru publicația Foreign Affairs).

Un alt eveniment marcant al lunii iunie este Ziua mondială a donatorului de sânge – 14 iunie. Derulată sub deviza „Fii acolo pentru cineva. Donează sânge. Împărtăşeşte viaţă”,evenimentul îşi propune, în primul rând, să le mulţumească donatorilor voluntari pentru darul vieţii pe care îl fac semenilor lor, dar şi să crească gradul de conştientizare asupra importanţei vitale a donărilor de sânge. Și aceasta în condițiile în care România are probleme grave în privinţa disponibilităţii sângelui pentru sistemul medical (pentru că doar 1.5%-2% din populaţie donează). Prin comparație, din Europa, Danemarca raportează cel mai înalt nivel al donării de sânge (aproape 10%).

Având în vedere semnificația și importanța majoră a subiectului pentru sistemul de sănătate, tema este completată cu articolul Istoria donării de sânge – provocările trecutului și ale prezentului, din secțiunea Istorie.

Apoi, pe 26 iunie, este celebrată Ziua internaţională contra abuzului şi traficului de droguri.Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) foloseşte evenimentul pentru a scoate în evidenţă pericolele consumului de droguri şi ale traficului lor ilicit şi pentru a furniza materiale educative profesorilor şi autorităţilor publice din întreaga lume pentru a contribui la răspândirea mesajului despre efectele negative extreme pe care comerţul cu droguri le are la nivel mondial.

În secţiunea Educaţia Medicală, veţi putea găsi un articol despre efectele calciului asupra sănătății. O concluzie a acestuia este că monitorizarea periodică a nivelul calciului în sânge este absolut necesară, mai ales pentru persoanele aparținând grupelor de risc şi, în cazul în care acesta depăşeşte sau este mai mic, într-un mod semnificativ, decât nivelul optim pentru grupa noastră de vârstă şi alte condiţii specifice, este important să ne adresăm specialiştilor, pentru a stabili împreună un plan eficace de acţiune.

De asemenea, vă invităm să citiți, în secțiunea Lumea Medicală, articolul Noile tratamente pentru cancer și birocrația. El descrie modul în care, uneori, progresele în domeniile cercetării și îngrijirii pacienților pot fi oprite din motive de neimaginat. Pornind de la un articol publicat recent (în 21 mai 2018) în The New York Times, materialul prezintă dificultățile care stau în calea unui proiect ce promitea să salveze multe vieți, dacă promotorii lui ar fi găsit o cale să acceseze mai facil evidențele medicale.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii iunie – Ghid de farmacologie pentru asistenți medicali și asistenți de farmacie, de Crin Marcean, Vladimir-Manta Mihăilescu, Cartea asistentului medical – Tehnica îngrijirii bolnavului. Ediţia a VII-a, de Carol Mozes, şi Bazele ştiinţifice ale nursingului, de Mădălina Manea.

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă invităm, ca întotdeauna, să vă alăturaţi echipei noastre de autori.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post