Factori care accelerează îmbătrânirea creierului

creierCel mai mare studiu de imagistică a creierului, desfăşurat recent în SUA, a reuşit să aducă o înţelegere mai bună a procesului de îmbătrânire a creierului şi a factorilor care îl accelerează, prin evaluarea circulaţiei sângelui în creier.

Cercetători de la Amen Clinics, John’s Hopkins University, University of California, Los Angeles şi the University of California, San Francisco, au studiat peste 60 000 de scanuri CT ale peste 30 000 de persoane cu vârste de la 9 luni până la 105 ani.
Echipa de cercetători condusă de psihiatrul Daniel G. Amen a urmărit să identifice tulburări şi comportamente uzuale care duc la îmbătrânirea timpurie a creierului, cu scopul final de a încetini sau chiar stopa acest proces prin tratarea tulburărilor sau eliminarea comportamentelor de risc.

Pentru a identifica aceste tulburări psihiatrice care au un impact negativ asupra vârstei creierului, cercetătorii au analizat scanurile CT funcţionale ale pacienţilor unei clinici psihiatrice importante, unde exista un spectru larg de tulburări psihiatrice, inclusiv tulburarea bipolară, schizofrenia şi deficitul de atenţie.

Au fost studiate 128 regiuni ale creierului pentru a se putea estima vârsta cronologică a pacienţilor. Prognozarea, pe baza scanurilor CT, a unei vârste mai înaintate faţă de vârsta cronologică efectivă a acestora a fost interpretată drept îmbătrânire timpurie a creierului.

Studiul a arătat că anumite tulburări psihiatrice şi comportamente pot prognoza îmbătrânirea accelerată a creierului, mai ales schizofrenia, care a arătat o îmbătrânire mai rapidă cu 4 ani, abuzul de canabis cu 2,8 ani, tulburarea bipolară cu 1,6 ani, iar deficitul de atenţie cu 1,4 ani.

creier1

Important de notat, cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între depresie şi îmbătrânirea accelerată a creierului, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că există alte tipare cerebrale pentru această condiţie.

Specialiştii din domeniu sunt unanimi că asemenea studii cu mulţi subiecţi sunt esenţiale pentru înţelegerea completă a funcţionării creierului şi a mecanismelor care îi menţin structura şi funcţionarea pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Ei sunt, de asemenea, încrezători că identificarea cât mai multor factori cu efect asupra îmbătrânirii creierului, inclusiv tulburările psihiatrice sau abuzul de substanţe, îi va ajuta să valideze noi abordări pentru menţinerea funcţiei cognitive la vârste înaintate.

 

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Adaptare după: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180821112010.htm

Share This Post