Ziua Mondială a Sănătății

whdZiua Mondială a Sănătății reprezintă cel mai important eveniment al anului pentru lumea medicală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se concentrează pe accesul universal la servicii de sănătate ca temă a evenimentului din acest an, de pe 7 aprilie, în ziua care marchează fondarea organizației.

O temă deosebit de importantă, dacă ne uităm la cele 10 provocări asupra cărora fiecare dintre noi ar trebui să reflecteze.

1. Cel puțin jumătate din populația lumii nu primește serviciile de sănătate esențiale de care are nevoie, în condițiile în care 100 de milioane de oameni supraviețuiesc cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi.

2. Costurile alocate serviciilor de sănătate au împins 100 de milioane de oameni în sărăcie. Și aici vorbim de peste 800 de milioane de persoane care au cheltuit cel puțin 10% din bugetele gospodăriilor lor pentru a plăti pentru asistență medicală în 2017. Aceasta este aproape 12% din populația totală a lumii – adesea cea mai săracă – care este în continuare sărăcită de costurile asistenței medicale.

3. Mai multe persoane au acces la un telefon mobil decât la o toaletă.

Nu toată lumea recunoaște importanța unei sanitații adecvate. Când atât de multe nevoi nu sunt satisfăcute – alimentația, îngrijirea medicală, adăpostul – altele de importanță majoră sunt și ele neacoperite. Toaletele se întâmplă să fie una dintre aceste nevoi esențiale pentru sănătate.

4. Sistemele de sănătate fragile contribuie în fiecare an la decesul a 6,6 milioane de copii din întreaga lume.

5. Peste 800 de femei mor din cauza complicațiilor în timpul sarcinii și nașterii, în fiecare zi.

6. Cheltuielile anuale alocate combaterii malariei sunt mult mai mici decât sumele totale cheltuite de americanii pentru Halloween.

7. Diareea și pneumonia împreună ucid mai mulți copii decât SIDA, malaria și tuberculoza la un loc.

8. Sănătatea globală a devenit o lume a bărbaților. Numai 28% dintre oficialii de la OMS sunt femei.

9. Violența pe criterii de gen rămâne ridicată în întreaga lume. OMS raportează că 35,6% dintre femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale.

10. Predicțiile privind problemele legate de sănătate s-au dovedit a fi destul de greu de făcut.

Important este să realizăm că accesul universal la servicii de sănătate este o țintă care merită urmărită, iar fiecare țară are rolul de a face progrese spre atingerea ei. Fiind o societate globală, trebuie să construim împreună un sistem de sănătate mai echitabil și mai accesibil în întreaga lume. Iar aici fiecare profesionist are un rol de jucat.

Share This Post