Performanța sistemelor de sănătate pentru pacienții cu diabet

diabetDiabetul este una dintre puținele boli cronice a căror prevalență continuă să crească. Rata îmbolnăvirilor crește în țările cu venituri mici și mijlocii, unde trăiesc aproape 80% dintre persoanele cu diabet.

În multe dintre țările cu venituri mici, un diagnostic cu diabet de tip 1 poate însemna o speranță de viață de 1 an, luând în calcul dificultățile de a accesa tratamentul cu insulină, iar diabetul de tip 2 este diagnosticat, în mod frecvent, atunci când apar complicațiile severe.

Specialiștii estimează că foarte multe persoane sunt încă nediagnosticate chiar și atunci când au access la serviciile de sănătate și cred că, analizând tabloul complet al fenomenului cu ajutorul modelului numit “cascada îngrijirilor” (“cascade of care”), în mod similar cu eforturile făcute pentru a identifica lacunele din programele de îngrijiri pentru HIV/SIDA, se pot obține rezultate mult mai bune în creșterea conștientizării în privința sub-diagnosticarii și a angajării în procesul de tratament și îngrijiri.

Cercetătorii au constatat, în timp, că persoanele nediagnosticate cu diabet nu sunt la fel de angajate în a-și face investigații medicale și a consulta medicul precum persoanele diagnosticate. Modelul numit “cascada îngrijirilor” poate ajuta la identificarea celor bolnavi, a celor prinși deja în procesul de îngrijiri și, de asemenea, la evaluarea modului în care se gestionează boala. Și, analizând în ce etapă sunt probleme, se poate interveni eficace și se pot astfel îmbunătăți rezultatele procesului de îngrijiri.

Un aspect important al acestui model se referă și la managementul holistic al celor trei factori de risc importanți  – glicemia, tensiunea arterială și colesterolul. De exemplu, clinicienii le pot arăta pacienților rezultatele testelor și le pot spune – “nivelul glicemiei este bun, dar tensiunea arterială este crescută. Haide să vedem ce putem face împreună pentru a o aduce la un nivel normal.”

Între 60 și 65% dintre pacienții diagnosticați cu diabet țin sub control nivelul glicemiei sau nivelul tensiunii arteriale, dar doar 20-25% dintre ei țin sub control toți cei 3 factori de risc (glicemia, tensiunea arterială și colesterolul).

Într-un efort de a înțelege în detaliu în ce etapă a procesului de îngrijiri se opresc multe persoane și cum diferă aceste aspecte de la o țară la alta și de la un grup populațional la altul, a fost desfășurat, la nivel internațional, un studiu important care a analizat performanța sistemelor de sănătate pentru diabet la adulți în 28 de țări cu venituri mici și mijlocii, inclusiv Romania, folosindu-se modelul “cascada îngrijirilor”. Studii anterioare analizaseră cascada îngrijirilor pentru diabet într-o singură țară sau în context regional într-o anumită țară.

Acest studiu internațional a dat la iveală un management nesatisfăcător al diabetului de-a lungul întregului proces de îngriji, indicând prezența unor mari nevoi de îngrijire care nu sunt încă îndeplinite, la nivelul tuturor celor 28 de țări.  În primul rând, studiul a arătat că foarte multe cazuri sunt pierdute la nivelul etapei de depistare, dar și la nivelul celei de control.

Persoanele care au reușit să țina diabetul sub control nu au fost incluse în categoria celor cu nevoi de îngrijire nerezolvate. De asemenea, totalul nevoilor de îngrijire nesatisfăcute a fost definit drept suma celor netestați, testați, dar nediagnosticați, diagnosticați, dar netratați, și tratați, dar fără să țină diabetul sub control.

Performanța sistemelor de sănătate pentru diabet este mai bună în țările cu venituri mijlocii peste media categoriei lor, dar, la nivelul general, cel al tututor categoriilor de venit, numai 16-25% dintre persoanele cu diabet reușeau să-l țină sub control. Persoanele în vârstă, persoanele bine educate și cele cu indicele de masă corporală mai mare au fost asociate cu șanse mai mari de a fi testate, tratate și a ține sub control boala.

În privința comparației cu celelalte 27 țări incluse în studiu, România a avut una dintre cele mai bune rate auto-raportate de diagnosticare (77.3%, cu un interval de încredere statistică de 95%). Din păcate, nivelul de auto-raportare în cazul etapelor de tratament și control era semnificativ mai scăzut decât al celui din etapa de diagnosticare și cel din multe dintre țările incluse în studiu (17.6% în cazul tratării și, respectiv, 17.2% în cazul controlului bolii).

Astfel, studiul arată clar că există nevoi nesatisfăcute în întregul proces de îngrijiri pentru pacienții cu diabet, problemă pentru a cărei rezolvare se cere alocarea de resurse suplimentare către sistemele de sănătate.

Și fiindcă diabetul este o bună ”substanța revelatoare pentru radiografierea” sistemelor de sănătate, acest studiu sugerează și că multe dintre țările incluse în studiu au de făcut față unor provocări serioase în privința accesului universal la serviciile de sănătate.

Studiul arată că avem o tranziție epidemiologică rapidă în țările cu venituri mici și mijlocii, diabetul devenind și acolo o problemă de sănătate publică care preocupă din ce în ce mai mult. Pe măsură ce această epidemie accelerează, este nevoie să se deschidă, cât de repede, o fereastră critică în care factorii de decizie și furnizorii de servicii de sănătate pot lua măsuri pentru a stabili sisteme de îngrijiri robuste, de calitate și durabile atât pentru diabet, cât și pentru celelalte condiții cardio-metabolice prevalente.

În acest scop, studiul, care acoperă cele 28 de țări cu venituri mici și mijlocii, aduce concluzii importante pentru îmbunătățirea acestor sisteme de îngrijiri. Studii viitoare vor trebui să se axeze pe intervențiile de îmbunătățire a managementului diabetului de-a lungul întregului proces de îngrijiri, de-a lungul așa zisei ”cascade de îngrijiri”, pentru a îmbunătăți eficacitatea îngrijirilor și rezultatele actului medical.

 

Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare:

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002751

https://www.who.int/ncds/surveillance/steps/reports/en/

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0199865

https://50years.ifpma.org/in-focus/diabetes/

https://www.healthline.com/health-news/can-we-improve-health-of-diabetes-patients-111714#1

https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(17)30230-9/fulltext

Sursa foto: https://www.monitorulcj.ro/actualitate/61923-daca-suntem-stresati-la-locul-de-munca-sansele-sa-facem-diabet-sunt-mai-mari

Share This Post