Evenimentul derulat luna trecută cu tema „Arta îngrijirilor de sănătate – implementarea standardelor de calitate și siguranță a pacientului în practica medicală” este prezent în continuare în revista noastră, pentru că interesul pentru unele dintre temele de cercetare aduse în discuție este încă viu.
Am ales, astfel, să vorbim cu alți patru colegi care au prezentat proiectele lor de cercetare, pentru a înțelege mai bine ce și-au propus să transmită audienței, ce planuri au pentru viitor, sau cum se raportează la promovarea profesiilor de asistent medical și de moașă.
Revista de luna aceasta vă aduce, ca de obicei, și evenimente relevante din plan internațional.
Comunitatea medicală sărbătorește luna aceasta, pe data de 14 iunie, Ziua Mondială a Donării de Sânge. Ea are scopul de a recunoaște ”darul vieții”, oferit de donatorii de sânge voluntari și nerecompensați financiar. De asemenea, un al doilea motiv este creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donare de sânge, pentru a oferi o șansă de acces la sânge persoanelor și comunităților care au nevoie de el, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătății și ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.
În cadrul secțiunii Educație Medicală, revista vă propune luna aceasta articolul intitulat “Analiza eficienței unei clinici de management al durerii cronice”. Aflăm că, deși este destul de dificil să gestionezi proactiv programarea pacienților, acest proces se poate eficientiza pentru a facilita o calitate mai bună a furnizării serviciilor de sănătate și a îmbunătăți satisfacția pacienților. Eficiența clinică poate fi îmbunătățită nu numai prin schimbarea duratei programărilor în funcție de diagnostic, dar și prin alte strategii – de exemplu, se pot folosi simulări pe calculator cu privire la numărul optim de cadre medicale necesare în anumite zile sau pentru a identifica cauzele întârzierilor fluxurilor de pacienți.
Articolul „Vaccinurile și rezistența antimicrobiană”, ce aparține secțiunii Lumea Medicală, ne amintește că rezistența antimicrobiană e în creștere, aducând cu ea potențialul de a produce, la nivel global, consecințe de sănătate publică, sociale și economice deosebit de grave. Se estimează că, până în 2050, rezistența antimicrobiană ar putea ucide 10 milioane de persoane anual, în caz că nu se acționează prompt și eficace acum. Din fericire, specialiștii cred că vaccinurile, mai ales unele noi, care să fie dezvoltate acum pentru a ataca tulpinile rezistente la antibiotice, pot juca un rol cheie în combaterea rezistentei antimicrobiene. Eficacitatea demonstrată a vaccinurilor PCV și a celor antigripale în această privință aduce justificarea științifică pentru ca lumea medicală să sprijine un astfel de demers.
Numărul acesta al revistei vă propune și o interesantă incursiune în istoria diabetului și a domeniului în țara noastră. În acest articol, analizăm istoricul diabetului zaharat, cum a progresat tratamentul său și care sunt evoluțiile actuale. Aflăm, de exemplu, că oamenii de știință consideră și alte posibilități de tratare a diabetului, precum imunoterapia, mulți crezând că diabetul de tip 1 este cauzat de o problemă a sistemului imunitar, sau pancreasul artificial pentru pacienții cu diabet de tip 1. Cercetătorii continuă să caute opțiuni terapeutice pentru a le oferi pacienților cu diabet cea mai bună calitate posibilă a vieții. Articolul aduce în prim plan, la final, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C. Paulescu.
Revista vă aduce și recomandările editoriale ale lunii iunie –Cartea mea de diabet deDr. Mirela Culman, Tratat de terapie intensivă pediatrică de Constatin N. Iordache, Alina-Costina Luca și Kinetoterapie: Metodologia poziționării și mobilizării pacientului deConstantin Albu, Tiberiu-Leonard Armbruster și Mihai Albu, trei recomandări pentru o lectură utilă.
Ne dorim să vă bucurați și de acest număr bogat în informații și noutăți din lumea medicală de la noi și de pe plan internațional. Ca întotdeauna, vă încurajăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele scrise de dumneavoastră, membri OAMGMAMR București, în revista care vă aparține.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București