Editorial – luna august debutează cu Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august)

editorialRevista de luna aceasta vă aduce, ca de obicei, evenimente relevante din plan international și național. Ea ne amintește că în săptămâna 1-7 august, țările din întreaga lume sărbătoresc Săptămâna Mondială a Alăptării. Cu acest prilej, UNICEF și OMS solicită guvernelor și tuturor angajatorilor să adopte politici favorabile familiei, care sprijină alăptarea.

Furnizorii de servicii medicale joacă un rol esențial în educația și încurajarea mamelor să înceapă și să continue alăptarea, fiind necesare facilități adecvate pentru promovarea și susținerea alăptării. De asemenea, pe baza datelor pozitive care decurg din campaniile de conștientizare publică din diferite țări ale lumii, trebuie încurajată cu tărie pregătirea medicilor și moașelor și crearea unor facilități adecvate care sprijină alăptarea.

În plus, vă prezentăm și câteva recomandări de sezon din partea Organizației Mondiale a Sănătății, deoarece gradul de conștientizare a publicului larg cu privire la riscurile de sănătate aduse de valurile de căldură și expunerea prelungită la temperaturi ridicate este mai degrabă scăzut, din păcate. Din fericire, consecințele negative asupra sănătății populației pot fi prevăzute și chiar și prevenite, dacă sunt adoptate anumite măsuri. În acest sens, OMS a publicat un ghid de sănătate pentru profesioniștii din sistemul medical, dar și pentru publicul general, cu recomandări pentru gestionarea temperaturilor extreme.

În continuarea Galei Premiilor de Excelență în Asistență Medicală, ediția 2019, de care ne-am bucurat împreună în debutul lunii iulie, vă prezentăm alte reușite ale colegilor noștri. De data aceasta, am stat de vorbă cu reprezentații echipei secției clinice chirurgie generală II a Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino, câștigătoare a premiului de excelență la secțiunea “Advocacy”.

În cadrul secțiunii Educație Medicală, revista vă propune luna aceasta articolul ”Managementul stresului și programele de educație medicală și bunăstare pentru profesioniștii din sistemele de sănătate”.  Studiile arată că fenomenul expunerii prelungite la condiții de stres, culminând cu starea de burn-out, s-a accentuat in ultimii ani, nu numai pentru studenții disciplinelor medicale, ci și pentru profesioniștii din sistemele de sănătate. Fenomenul trebuie controlat și redus, atât pentru a apăra starea de sănătate fizică și mintală a profesioniștilor din sănătate, dar și pentru calitatea actului medical și sănătatea pacienților. Studiile arată că burn-out-ul aduce comportamente neprofesioniste și un grad mai scăzut de satisfacție a pacientilor.

Articolul ”Riscurile utilizării analgezicelor pe termen lung”, ce aparține secțiunii Lumea Medicală, ne amintește că, din păcate, o mică parte a publicului larg înțelege cu adevărat riscurile dependenței de analgezicele luate pe bază de rețetă.  Dependența pe care o dau relativ ușor aceste analgezice, mai ales cele opioide, dacă sunt folosite pe termen lung poate duce la consumul lor în exces. Acesta generează tulburări de somn, o stare de sedare peste zi și pericolul de supradoze accidentale. Cercetări recente au arătat și o legătură cu starea de sănătate cardio-metabolică, precum creșterea riscului de obezitate și hipertensiune arterială.

Revista vă propune și o interesantă incursiune în istoria chirurgiei. Aflăm că apariția chirurgiei aseptice la sfârșitul secolului XIX reprezintă o etapă crucială în istoria chirurgiei moderne. Introducerea unui ansamblu de noi tehnologii a dus la un nou stil de intervenție chirurgicală și a facilitat extinderea fără precedent a gamei și a numărului de operații chirurgicale.  Deși este greu să fie făcute predicții asupra viitorului, foarte probabil se va vorbi despre tehnici de combinare a modurilor non-invazive de a pătrunde în corp prin manipularea unor dispozitive extrem de mici care pot fi injectate sau înghițite. Iar operațiile vor fi, probabil, complet automatizate

Revista vă aduce și recomandările editoriale ale lunii august – ”Protocoale de diagnostic și tratament în Pediatrie” – 2019, coordonator Prof Doina Pleșca, ”Îndreptar de vaccinare în cabinetul medicului de familie”, coordonator Dr. Valeria Herdea, ”Corectarea coloanei vertebrale” de Dinu Antonescu, Corneliu Obrascu și Alexandrina Ovezea.

Ne dorim să vă bucurați și de acest număr bogat în informații și noutăți din lumea medicală de la noi și de pe plan internațional. Ca întotdeauna, vă încurajăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele scrise de dumneavoastră, membri OAMGMAMR București, în revista care vă aparține.

Dragi colegi, vă doresc și să ne regăsim cu forțele refăcute, după o vară cu relaxare și împliniri pe plan personal și profesional!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post