Sărbători fericite și La Mulți Ani, 2020!

editorialDragi colege și colegi, vă trimit cele mai bune gânduri pentru un an nou cu sănătate și împliniri pe plan personal și profesional!

Sunt convinsă că profesia noastră va continua să se dezvolte și că noi, slujitorii ei, vom fi mai apreciați în 2020, declarat de Organizația Mondială a Sănătății drept Anul Asistenților Medicali și al Moașelor.

Dintre evenimentele lunii decembrie, remarcăm Ziua Mondială anti-HIV/SIDA (1 decembrie). Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății subliniază în mod special contribuția decisivă pe care o aduc comunitățile pentru eradicarea epidemiei HIV.

În același timp, OMS atrage atenția și că este nevoie de o participare mai largă și puternică pentru întărirea asistenței medicale primare.

Un alt eveniment important, în special pe plan intern, a fost lansarea, pe 12 decembrie, a traducerii în română a Ghidul supraviețuitorului de cancer, elaborat de European Society for Medical Oncology (ESMO) și European Cancer Patient Coalition (ECPC) în colaborare cu Psycho-Oncology Society (IPOS), o lucrare fundamentală pentru toți pacienții, familiile și prietenii lor, dar și pentru profesioniștii din domeniul oncologic.

La secțiunea Educație medicală vă aducem, începând cu acest număr, în câteva episoade, descoperirile din ultimul deceniu considerate cele mai de impact de către profesioniștii din sistemul medical din Marea Britanie.

Secțiunea Lumea medicală include o Scurtă prezentare a raportului ”State of Health in the EU, România – profilul de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea”. Raportul subliniază particularitățile și provocările pentru România, în contextul unor comparații între țări și poate sprijini factorii de decizie și pe cei care influențează decizia, oferind un mijloc pentru învățare reciprocă și schimbări prin care să fie asimilate practici care au funcționat în alte țări europene.

Interviul lunii este o traducere și adaptare a unei discuții cu Dr. George Demetri, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School, director al Centrului pentru Sarcoma și Oncologie osoasă din Dana-Farber Cancer Institute, director al Centrului Ludwig din Dana-Farber / Harvard Cancer Center și director executiv pentru Cercetări clinice și translaționale la Institutul Ludwig pentru Cercetarea Cancerului.

La secțiunea Istorie, aflăm că evoluția transplantului de organe în ultima jumătate de secol este una dintre marile reușite ale medicinei și că dezvoltarea rapidă a domeniului începând cu anii 1970, combinată cu factori precum creșterea numărului populației vârstnice, a determinat explozia cererii de țesuturi și organe donate la care asistăm în ultimii ani.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii decembrie – Creierul – Povestea Noastră, de David Eagleman, Practical Diabetes Care, de David Levy și Medicina povestită pe înțelesul tuturor, de Dr. Vasi Rădulescu.

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă facem invitația deschisă și mereu de actualitate să vă alăturaţi echipei noastre de autori.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post