Ce ar trebui să știe pacienții dumneavoastră despre…. vaccinul antigripal și de ce îl facem?

Vaccinul antigripal din acest an ar putea fi cel mai important pe care l-ați primit vreodată.

Ultimul lucru de care cineva ar avea nevoie în această toamnă și iarnă ar fi să se îmbolnăvească de gripă și Covid-19 în același timp, sau într-o succesiune rapidă, când apărarea sa imunitară a scăzut după o primă boală, făcându-l mai vulnerabil la cealaltă.

Având în vedere acest lucru, vaccinul antigripal din acest an ar putea reprezenta infuzia de vitalitate pe care sănătatea publică mondială și efortul societății de a evita epidemiile l-ar putea primi, pentru a nu copleși sistemul de îngrijire deja suprasolicitat și pe medicii și asistenții săi epuizați.

„Acesta este anul în care toată lumea ar trebui să facă vaccinul împotriva gripei”, spune Richard Ellison, medic, profesor de medicină și expert în boli infecțioase și imunologie la Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts.

 vaccin

Sursa foto: https://elemental.medium.com/

Deși lucrurile nu sunt suficient studiate, ce este clar este că a avea Covid-19 și gripă simultan „va crește cu adevărat riscul ca cineva să ajungă în secția de terapie intensivă sau pe un ventilator”, spune dr. Ellison. De asemenea, ar face o persoană și mai susceptibilă la a dezvolta o pneumonie bacteriană, iar a avea toate cele trei „ar fi devastator”.

De ce ne recomandă specialiștii să ne vaccinăm împotriva gripei?

Gripa este o boală potențial gravă care poate duce la spitalizare și, uneori, chiar la deces. Fiecare sezon gripal este diferit, iar infecția gripală poate afecta oamenii diferit, dar un lucru e cert  – milioane de oameni suferă de gripă în fiecare an, sute de mii de oameni sunt spitalizați și zeci de mii de oameni mor în fiecare an, din cauze legate de gripă. De aceea, un vaccin anual împotriva gripei sezoniere este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva acestei boli. S-a demonstrat că vaccinarea are multe beneficii, inclusiv reducerea riscului de îmbolnăvire, spitalizare, protejarea grupurilor vulnerabile de persoane, inclusiv a bebelușilor și sugarilor, a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu boli cronice, protejarea femeilor în timpul și după sarcină și chiar riscul de deces cauzat de gripă la copii, precum și prevenirea complicațiilor la persoanele care au boli cronice.

 

Cum funcționează vaccinul anti-gripal?

Vaccinurile antigripale determină dezvoltarea anticorpilor în organism, la aproximativ două săptămâni după vaccinare. Acești anticorpi oferă protecție împotriva infecției cu virusurile care sunt utilizate pentru a face vaccinul. Practic, vaccinul gripal sezonier protejează împotriva virusurilor gripale pe care cercetările le indică că vor fi cele mai frecvente în sezonul viitor.

 

Ce ar trebui să știe pacienții dumneavoastră despre vacccinul antigripal și conținutul lui?

Virusurile gripale se schimbă întotdeauna, ceea ce înseamnă că vaccinul antigripal este actualizat în fiecare an.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, de exemplu, recomandă tuturor celor cu vârsta peste 6 luni (cu unele excepții) să se vaccineze în fiecare an.

Vaccinurile împotriva gripei conțin numeroase ingrediente în cantități foarte mici.

Acestea includ, adesea, un virus gripal dezactivat. Fiecare dintre ingrediente funcționează practic împreună pentru a se asigura că vaccinul este sigur și eficient.

Diferite forme de vaccin antigripal pot avea ingrediente ușor diferite. De exemplu:

• O injecție conține, de obicei, cantități mici de virusuri gripale dezactivate (deci nedăunătoare).

• Un spray nazal conține virusuri vii care au fost slăbite și, prin urmare, nu sunt dăunătoare.

Prezența acestor virusuri în vaccin declanșează mecanismul natural de apărare al organismului, care înseamnă producerea de anticorpi care să lupte împotriva lor. Aceasta înseamnă că organismul îi recunoaște rapid atunci când este expus bolii în „realitate”.

Diferitele virusuri gripale conținute într-un vaccin antigripal pot fi:

• virusul gripei A H1N1 numit tulpina Michigan

• virusul gripei A H3N2 denumit tulpina Hong Kong

• unul sau doi virusuri gripale B numite tulpini Brisbane și Phuket

Vaccinurile antigripale tradiționale sunt vaccinuri trivalente (cu trei componente), care protejează împotriva a trei virusuri: două virusuri gripale A (H1N1 și H3N2) și un virus gripal B. Alternativa este un vaccin cvadrivalent (cu patru componente), care protejează împotriva unui virus B suplimentar.

O altă componentă este formaldehida. În doze mari, acesta este un produs toxic și potențial letal. Cu toate acestea, în cantități foarte mici, cum este cazul într-un vaccin antigripal, aceasta este inofensivă. Rolul formaldehidei în vaccinul antigripal este acela de a inactiva toxinele produse de virusurile și bacteriile care pot contamina vaccinul în timpul producției, precum și virusurile prezente în mod natural în vaccin.

Vaccinul antigripal poate conține și săruri de aluminiu, un compus folosit în vaccinuri de peste 70 de ani. Sărurile de aluminiu sunt adjuvanți, ceea ce înseamnă că ajută organismul să dezvolte un răspuns imun mai puternic împotriva virusului din vaccin. Deoarece stimulează răspunsul organismului, acest lucru înseamnă că vaccinul poate conține cantități mai mici de virus. Similar cu formaldehida și cu majoritatea ingredientelor din vaccinul antigripal, cantitatea de aluminiu prezentă în vaccin este extrem de mică. Merită observat și că acest compus nu este întotdeauna prezent în vaccinurile antigripale, existând variante de vaccin care nu conțin aluminiu.

vaccin1

Unele vaccinuri pot conține și Timerosal, un conservant care previne contaminarea vaccinului cu bacterii și fungi. Fără acesta, dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor este normală, atunci când o seringă se află într-un flacon cu mai multe doze.

Timerosalul este creat dintr-o formă organică de mercur cunoscută sub numele de etilmercur, un compus sigur care, de obicei, rămâne în sânge doar câteva zile.  Acesta este diferit de mercurul standard care poate provoca boli în doze mari și de mercurul găsit în fructele de mare (numit metilmercur), care poate rămâne în organism ani de zile.

Vaccinurile împotriva gripei vor conține timerosal numai atunci când se află într-un flacon cu mai multe doze. Flacoanele cu doză unică, seringile preumplute și spray-urile nazale nu includ acest conservant, deoarece contaminarea nu este o problemă.

Un alt ingredient din vaccinul antigripal sunt proteinele din oul de pui. Virusurile gripale utilizate în vaccinuri sunt, de obicei, cultivate în ouă de pui fertilizate, unde ele se multiplică. După aceea, virusurile sunt separate de ou și plasate în vaccin. De aceea, vaccinul rezultat poate conține cantități mici de proteine din ouă.

CDC spune că vaccinul antigripal este, de obicei, sigur pentru persoanele cu alergie la ou, doar că cei care au o alergie la ouă trebuie să menționeze acest lucru medicului, înainte de a face vaccinul.

O persoană cu o alergie severă la ouă, după injectare, poate necesita monitorizarea de către un medic. Totodată, sunt disponibile și vaccinuri anti-gripale care nu conțin ou.

O altă componentă este gelatina, prezentă în vaccinul antigripal ca stabilizator. Stabilizatorii au rolul de a menține vaccinul eficient de la punctul de producție până la momentul utilizării. Majoritatea vaccinurilor antigripale utilizează ca stabilizator gelatina din porc.

Pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor în timpul producției și depozitării vaccinului, acesta conține antibiotice. Nu este vorba despre antibiotice care pot provoca reacții severe, cum e penicilina. În schimb, vaccinurile pot conține antibiotice cum ar fi gentamicina sau neomicina. Neomicina este, de altfel, un ingredient în multe medicamente topice, cum ar fi loțiuni, unguente și picături pentru ochi.

 

Cine ar trebui să evite să se vaccineze?

O persoană care nu se simte bine ar trebui să amâne vaccinarea, până se recuperează.

De asemenea, următoarele persoane ar trebui să evite sau să fie precaute cu privire la vaccinul antigripal

• copiii sub 6 luni
• persoanele cu alergii severe la oricare dintre ingredientele vaccinului, cum ar fi gelatina, antibioticele sau ouăle
• persoanele care au prezentat o reacție alergică severă în urma unui vaccin antigripal anterior
• persoanele care au avut sindromul Guillain-Barré
• persoane care nu se simt complet sănătoase.

 

Care pot fi efectele secundare?

Vaccinul antigripal nu poate provoca gripă, deoarece este făcut cu virusuri inactive („moarte”) sau slăbite, care nu sunt infecțioase, sau cu variante sintetice (de laborator) ale virusului gripal.

Cu toate acestea, un vaccin antigripal poate provoca ușoare simptome asemănătoare gripei, care pot dura câteva zile, cum ar fi: febra ușoară, o durere de cap, dureri musculare.

În situații rare, vaccinul antigripal poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi reacții alergice. Acestea apar, de obicei, în câteva minute până la câteva ore după vaccinare și pot fi tratate.

Cu toate acestea, cel mai frecvent efect secundar este o ușoară durere sau roșeață la nivelul brațului, la locul injectării.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

 

Surse de documentare

https://elemental.medium.com/this-years-flu-vaccine-could-be-the-most-important-one-you-ever-get-c12bebd83203 (și sursa foto 2)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321207#benefits

https://www.cdc.gov/flu/prevent/keyfacts.htm

Share This Post