17 Septembrie – Ziua mondială a siguranței pacienților „Păstrați lucrătorii din sănătate în siguranță pentru a păstra pacienții în siguranță”.

patientsafety2020Pandemia de COVID-19 ne-a reamintit tuturor rolul vital pe care îl joacă lucrătorii din sănătate pentru ameliorarea suferințelor și salvarea vieții”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Lucrătorii din domeniul sănătății, așa cum sunt numiți de OMS, sunt toți oamenii angajați în acțiuni profesionale al căror scop principal este îmbunătățirea sănătății (ex: medici, asistenți medicali, moașe infirmiere, etc.).

În anul declarat de OMS și International Council of Nurses (ICN), anul asistenților medicali și al moașelor la nivel global, ochii tuturor se îndreaptă spre aceste profesii, într-un mod pe care nu l-am fi putut anticipa. Dacă de obicei, acești profesioniști erau partea nevăzută a sistemelor de sănătate și de cele mai multe ori neapreciată, pandemia i-a adus în prima linie de luptă pentru viață și a dezvăluit munca de neînlocuit a acestor lucrători din domeniul sănătății.

Pandemia a evidențiat măsura în care protejarea tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății este esențială pentru asigurarea unui sistem funcțional de sănătate și a unei societăți funcționale.

Pandemia de COVID -19 a expus lucrătorii din domeniul sănătății și familiile acestora la niveluri de risc fără precedent. OMS indică faptul că, procentual, infecțiile cu COVID-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății sunt mai mari decât cele din populația generală. Deși încă nu avem date clare și nu este posibil să se stabilească dacă lucrătorii din domeniul sănătății au fost infectați la locul de muncă sau în mediul comunitar, ne mâhnește profund că foarte mulți dintre cei care au dezvoltat boala și-au pierdut viața.

În plus față de condițiile de muncă în condiții speciale (stresul fizic),expunerea la boală, separarea de familie și, câteodată, stigmatizarea socială a supus lucrătorii din domeniul sănătății la niveluri extraordinare de stres psihologic. O cercetare recentă a concluzionat că unul din patruprofesioniști din domeniul sănătății a raportat depresie și anxietate, iar unul din trei a suferit de insomnie în această perioadă.

OMS a evidențiat, de asemenea, pe perioada pandemiei de Covid-19, o creștere alarmantă a situațiilor de hărțuire verbală, discriminare și violență fizică în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

 

Prin Carta „Siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății: o prioritate pentru siguranța pacientului”, lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților – 17 septembrie 2020, OMS solicită tuturor statelor membre și părților interesate să ia măsuri și să aplice măsurile specifice pentru:

ü  stabilirea unei sinergii întresiguranța pacienților și politicile sau strategiile privind siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății;

ü  elaborarea și implementarea de programe naționale pentru sănătatea și securitatea la locul de muncă a lucrătorilor din domeniul sănătății;

ü  protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății de violența la locul de muncă;

ü  îmbunătățirea sănătății mintale și bunăstarea psihologică a lucrătorilor din domeniul sănătății;

ü  protejarea lucrătorilor din sănătate de pericolele fizice și biologice.

ICN salută lansarea Cartei OMS privind siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății, după ce raportul „Protejarea asistentelor medicale împotriva COVID-19, o prioritate de vârf” a fost publicat la data de 14 Septembrie.

Raportul ICN conține rezultatele unui sondaj la nivel mondial, care relevă severitatea și amploarea pericolelor cu care se confruntă asistenții medicali și alți lucrători din domeniul sănătății în timpul îndeplinirii obligațiilor și reamintește despre chemarea la acțiune.

Directorul executiv al ICN, Howard Catton, a declarat: „Raportul nostru a confirmat amploarea și gravitatea riscurilor cu care se confruntă acum asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății (HCW) din întreaga lume. Peste 1.000 de asistenți medicali au murit, milioane sunt infectați cu coronavirus, lipsa echipamentelor de protecție personală există încă, personalul nu este testat în mod constant și este încă supus violenței și discriminării”.

Guvernele din întreaga lume au încetinit sau nu au reușit să protejeze asistentele medicale și alte persoane de efectele pandemiei și, de aceea, facem apel la toate guvernele, chiar aici, chiar acum, să semneze Carta OMS și să acționeze în legătură cu aceasta”.

Domnul Catton a concluzionat: „Raportul nostru și Carta recunosc că siguranța lucrătorilor din domeniul sănătății și siguranța pacienților sunt cele două fețe ale aceleiași monede – nu puteți avea una fără cealaltă, sunt indivizibile”.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

 

Surse de documentare:

  1. https://www.who.int/docs/default-source/world-patient-safety-day/health-worker-safety-charter-wpsd-17-september-2020-3-1.pdf?sfvrsn=2cb6752d_2
  2. https://www.icn.ch/news/icn-urges-all-governments-sign-whos-health-worker-safety-charter-and-tackle-dangers-faced
  3. Pappa, S., Ntella, V., Giannakas, T., Giannakoulis, V. G., Papoutsi, E., & Katsaounou, P. (2020). Prevalence of depression, anxiety, and insomnia among healthcare workers during the COVID-19 pandemic:

A systematic review and meta-analysis. Brain, behavior, and immunity, S0889-1591(20)30845-X.  Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2020.05.026

Share This Post