COVID-19 și lecțiile trecutului. Cum se sfârșesc pandemiile?

pandemie0

Deși zilele pe care le trăim sunt unice pentru noi cei care nu am mai trecut prin experiența unei pandemii de această magnitudine, ce ni se întâmplă acum nu este unic în istorie.

Iar actuala pandemie este, dincolo de toate, o perioadă pe care istoria o va consemna alături de alte asemenea fenomene precum holera, “Moartea Neagră” și gripa spaniolă.

Pandemia este o denumire folosită, conform Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a numi „răspândirea la nivel global a unei noi boli”.

Întorcându-ne în istorie, cea mai devastatoare pandemie a fost cea de ciuma bubonică. O boală cauzată de o bacterie transmisă de purici și șobolani și pe cale respiratorie, prin particule eliminate de o persoană infectată, ea a cauzat 3 mari epidemii, cea mai veche în anul 541 e.n., și a ucis câteva sute de milioane de oameni, în 2000 de ani. Moartea Neagră din 1346-1353 este epidemia cea mai ucigătoare dintre ele.

Boala, care provoacă umflarea și infectarea ganglionilor limfatici, a fost în cele din urmă controlată prin carantină strictă și îmbunătățirea condițiilor sanitare. Și astăzi există încă cazuri limitate de ciumă – de exemplu, în Mongolia Interioară, în iulie, anul acesta. Numărul îmbolnăvirilor este, însă,  redus și boala poate fi tratată cu succes cu antibiotice.

Variola este virusul pe care știința l-a învins. Au existat mai multe focare majore de-a lungul istoriei, cele mai vechi fiind înregistrate în 1520. Boala, cauzată de virusul variolei minore, unul dintre cele mai letale cunoscute de oameni, determină dezvoltarea pustulelor umplute cu lichid pe tot corpul. În perioada sa cea mai agresivă, 3 din 10 persoane bolnave mureau. Se răspândea prin picăturile eliminate din nasul sau gura unei persoane infectate sau prin răni. Numărul morților a fost de cel puțin 350 de milioane de oameni. După aproape 2 secole, datorită unui vaccin dezvoltat în 1796 de medicul britanic Edward Jenner și eforturilor comunității științifice, boala a fost complet eradicată.

Holera este o boala endemică în țările cu venituri mici. Ea este provocată de bacteria vibrio cholerae ce se găsește în apă sau alimente contaminate. Holera a ucis aproximativ 40 de milioane de oameni, în șapte pandemii (cea mai mare în 1817), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Dar, deși prin îmbunătățirea igienei și sanitației în Occident a fost eliminată amenințarea bolii, aceasta rămâne endemică în multe țări cu venituri mici, unde ucide între 100.000 și 140.000 de oameni în fiecare an, potrivit OMS. Și aceasta, în ciuda faptului că există vaccin și tratament pentru ea.

Gripa – a generat diverse pandemii, între anii 1800 – 2010. Cea mai gravă a fost la începutul secolului al XX-lea, în 1918. Ea este cunoscută și sub denumirea de gripă spaniolă, și a ucis 50-100 de milioane de oameni în întreaga lume. Virusul H1N1 a provocat pandemia de gripă spaniolă și, la fel ca în cazul noului coronavirus, izolarea și carantina au încetinit transmiterea. După două valuri între 1918 și 1920, acea tulpină specială de gripă H1N1 a dispărut. Astăzi avem o versiune mai benignă a sa care încă circulă în fiecare an. Iar gripa sezonieră face încă în jur de 650000 de victime anual în întreaga lume.

HIV / SIDA este descris de OMS ca o „epidemie globală”. Boala este produsă de Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) – transmis prin fluide corporale – și a provocat până acum peste 32 de milioane de morți pe tot globul. HIV atacă sistemul imunitar uman și ar putea fi considerat „cel mai rău tip de virus”, din cauza perioadei lungi de timp necesare dezvoltării simptomelor și a ratei sale ridicate de fatalitate. Se răspândește rapid, deoarece oamenii nu știu neapărat că îl au.

Progresele în tehnicile de diagnostic și campaniile globale de sănătate publică – care au schimbat comportamentul sexual și au crescut disponibilitatea injecțiilor sigure pentru consumatorii de droguri – au contribuit la încetinirea creșterii infecțiilor. În ciuda acestui fapt, se estimează că 690.000 de persoane au murit din cauza SIDA în 2019, conform cifrelor OMS.  Deși nu există un remediu pentru HIV, în țările cu sisteme de asistență medicală bună și acces la medicamente antiretrovirale, bolnavii pot duce acum o viață lungă și sănătoasă.

Sars-Cov-2, virusul care provoacă COVID-19, este, așa cum se știe acum, o versiune evoluată a virusului Sars din 2003. Boala este considerată de specialiști ca fiind unică, datorită gamei sale de simptome – de la nici una, la moarte – și a nivelurilor ridicate de transmitere de către persoanele fără simptome, sau înainte de a le dezvolta.

pandemie

Ce ne învață epidemiile precedente prin care a trecut omenirea despre cum am putea să depășim actuala pandemie?

După cum am văzut, avem nevoie de cunoștințe crescute despre modul de transmitere, de campanii de sănătate publică, de noi tratamente și de vaccinuri. Acestea toate au avut un rol în finalizarea crizelor anterioare.

Apoi, este posibil să trebuiască să trăim un timp cu boala ca să dezvoltăm un anumit nivel de rezistență.

După cum a dovedit eradicarea variolei, atunci când comunitatea științifică a lumii se reunește, realizări importante sunt posibile.

Din această categorie fac parte și eforturile actuale pentru găsirea unui vaccin și a unui tratament eficace.

Iar veștile primite la începutul lunii noiembrie de la companiile Pfizer și BioNTech referitoare la vaccinul dezvoltat de acestea par încurajatoare. Deși analiza este încă la început, un grup independent de experți a estimat că vaccinul lor este eficace în proporție de peste 90%.

Dacă ne întrebăm în ce măsură acest procent este unul bun, răspunsul este, da, cu siguranță.

Pentru a înțelege cât de bune sunt aceste rezultate, merită să ne uităm la vaccinurile autorizate pe care oamenii le primesc în mod regulat. La nivelul inferior al eficacității, vaccinurile antigripale se situează în intervalul 40 la 60%, deoarece virusul gripal continuă să evolueze spre noi forme, an de an. În schimb, două doze de vaccin împotriva rujeolei sunt eficace în proporție de 97%.

Ce nu trebuie, însă, să uităm este că vaccinul nu va fi disponibil prea curând. Oricum, nu suficient de repede pentru a salva lumea în următoarele 6-10 luni, când virusul va mai putea lua mult mai multe vieți, dacă nu sunt respectate măsuri mai stricte de sănătate publică. De asemenea, un tratament eficace se lasă așteptat.

Așadar, încă mai sunt multe lucruri pe care trebuie să le aflăm despre vaccin și despre boală, înainte de a completa pagina de istorie a pandemiei COVID-19.

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

Surse de documentare:

https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-876f42ae-5e44-41c0-ba2d-d6fd537aadfe (sursa foto 2)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/comparing-covid-19-with-previous-pandemics#Lessons-to-be-learned (sursa foto 1)

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center

https://www.nytimes.com/2020/11/09/health/pfizer-covid-19-vaccine.html?smtyp=cur

Share This Post