Testarea COVID 19

Testele COVID-19 pot detecta fie SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, fie anticorpii pe care organismul îi produce după ce am contractat COVID-19 sau după ce am fost vaccinați.

Testele virale pentru SARS-CoV-2 ne spun dacă avem o infecție la momentul testului.

Testele cu antigen si testele de amplificare a acidului nucleic (NAAT) sunt teste virale. PCR este cea mai frecvent utilizată tehnică NAAT pentru detectarea unui acid nucleic specific într-o probă.

Un test viral se administrează cu un tampon nazal, un tampon oral (gât) sau prin prelevarea unei probe de salivă.

Testele virale pot fi efectuate într-un laborator, la un centru de testare sau la domiciliu. PCR și alte teste de amplificare moleculară sunt teste virale care detectează materialul genetic al virusului, considerându-se a fi cele mai precise teste pentru detectarea acestuia.

Testele nazale: Tamponul nazal se introduce la aproximativ 5 cm în nas și se învârte în jurul acestuia timp de câteva secunde. Tamponul este apoi îndepărtat și trimis la un laborator pentru testare. Este posibil să avem o senzație de gâdilare în timp ce tamponul este în nas, iar după ce este îndepărtat, este posibil să strănutăm sau să ne curgă ochii pentru o clipă sau două. Tampoanele nazale sunt rapide și precise și reprezintă o opțiune bună pentru majoritatea oamenilor.

Testele orale se administrează similar, cu un tampon care se introduce în cavitatea faringiană.

Testele de salivă: Testele de salivă sunt potrivite pentru autoadministrare; acest lucru înseamnă că, după ce ni se arată cum să efectuăm testul, îl putem face singuri. Aceste teste se bazează tot pe tehnologia care amplifică cantități mici de material genetic al virusului pentru a facilita detectarea acestuia.

Un rezultat pozitiv la testul PCR sau la un alt test de amplificare moleculară este considerat un caz confirmat de COVID-19, iar lucrătorii din domeniul sănătății publice vor urmări persoana în cauză și-i vor oferi recomandări cu privire la ce urmează să facă.

Unele persoane consideră că testele rapide sunt ușor de efectuat, în orice caz, e important să ne rezervăm timp suficient pentru a citi instrucțiunile și, în mod ideal, pentru a viziona videoclipul cu instrucțiuni. „Este extrem de important să citiți cu atenție orice instrucțiuni pentru tipul de test pe care îl efectuați și să le urmați întocmai„, a declarat Dr. Karl Laskowski, care ajută la supravegherea administrării testelor Covid la Brigham and Women’s Hospital din SUA.

De obicei, vom obține un rezultat în 15 minute. E important să știm că sunt posibile atât rezultate fals negative, cât și fals pozitive. Testele antigen identifică de obicei 98% din cazurile infecțioase, potrivit Dr. Michael Mina, epidemiolog la Universitatea Harvard. Dacă obținem un rezultat pozitiv, trebuie să ne izolăm până când vom ști mai multe. În mod ideal, ar trebui să confirmăm rezultatul cu un test PCR sau cu un al doilea test rapid – de o altă marcă. Dacă rezultatul la al doilea test este negativ și suntem vaccinați, probabil că putem avea încredere în rezultatul negativ, cred majoritatea specialiștilor, însă trebuie să confirmăm pașii următori cu lucrătorii de sănătate publică.

Testele de anticorpi, numite și teste serologice, arată dacă am avut în trecut SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Se administrează prin prelevarea de sânge din deget. Nu poate detecta dacă avem în prezent COVID-19, ci doar dacă l-am avut în trecut. Testele de anticorpi nu pot spune dacă cineva poate contracta din nou COVID-19. Nu știm încă cât timp durează anticorpii pentru virusul care provoacă COVID-19 sau dacă aceștia pot împiedica oamenii să-l ia din nou. Testele de anticorpi vin în mai multe forme, de la cele complexe și de laborator (de exemplu, testele ELISA) la testele rapide mai simple, utilizate la locul de îngrijire.

Deși aceste teste de anticorpi joacă un rol important în epidemiologie și în dezvoltarea de vaccinuri, ele nu joacă însă niciun rol în punerea în aplicare a strategiilor de testare, trasare și izolare a persoanelor infectate (așa numitele strategii TTI), având în vedere că nu sunt potrivite pentru detectarea infecțiilor virale active, actuale.

Avantajele și dezavantajele diferitelor metode de testare înseamnă că metoda cea mai potrivită trebuie selectată în funcție de circumstanțe. Acestea ar trebui să depindă de obiectivele care stau la baza efectuării unui test în primă instanță.

Obiectivele pot fi:

  1. nevoia de îngrijire clinică – în care este necesar un diagnostic precis al pacienților pentru a informa procesul de luare a deciziilor clinice.
  2. strategiile TTI – diagnosticare precisă pentru confirmarea sau infirmarea cazurilor suspecte, de exemplu, pentru că o persoană a fost simptomatică sau pentru că a întâlnit pe cineva care a fost testat pozitiv pentru virus.
  3. monitorizarea epidemiologică a unor populații specifice – de exemplu, grupuri de persoane, cum ar fi în cămine de bătrâni, școli și universități, companii, localități geografice.

Nu există o singură strategie de testare care să fie eficientă în toate cele trei scenarii de mai sus. Dar există anumite avantaje în utilizarea unui anumit test, în funcție de o anumită situație.  De exemplu, mulți specialiști ne sfătuiesc să efectuăm un test rapid la începutul fiecărei zile în care am planificat să petrecem timp cu persoane din afara locuinței, în special ca o modalitate de a proteja persoanele în vârstă – care rămân cele mai vulnerabile la formele grave.

Următoarele categorii de persoane ar trebui să se testeze pentru COVID-19:

  1. Persoanele care au simptome de COVID-19.
  2. Persoanele care au intrat în contact apropiat cu o persoană cu COVID-19.
  3. Persoanele complet vaccinate, la 5-7 zile după ultima expunere la o persoană cu COVID 19. Persoanele care nu sunt complet vaccinate ar trebui să se testeze imediat ce află că sunt un contact apropiat. Dacă rezultatul testului este negativ, ar trebui să se testeze din nou la 5-7 zile după ultima expunere sau imediat dacă apar simptome.
  4. Persoanele care nu sunt complet vaccinate cu vaccinul COVID-19 și care sunt prioritare pentru depistarea comunitară extinsă pentru COVID-19.
  5. Persoanele care nu sunt complet vaccinate cu vaccinul COVID-19 și cărora li s-a cerut sau li s-a recomandat să se supună testării de către școală, locul de muncă, furnizorul de servicii medicale etc.

Următoarea categorie de persoane care au fost expuse la o persoană cu COVID-19 nu trebuie să se testeze dacă nu au simptome de COVID-19: persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în ultimele 3 luni și care s-au recuperat, atât timp cât nu prezintă noi simptome.

Cele două momente cele mai importante pentru a face un test sunt fie după ce am fost expuși la virus, fie înainte de a petrece timp cu persoane vulnerabile din punct de vedere medical, cum ar fi cele de 70 de ani sau mai în vârstă.

Pentru majoritatea oamenilor, vaccinurile au transformat COVID-19 într-o boală controlabilă, una care este foarte puțin probabil să ducă la o boală severă și care nu este atât de diferită de alte boli respiratorii. Dar, pentru multe persoane în vârstă, COVID-19 rămâne o amenințare semnificativă.

Mulți specialiști sugerează că este deosebit de util să se acorde prioritate la testarea rapidă pentru două grupuri: persoanele care nu sunt complet vaccinate, cum ar fi copiii, și cele care au petrecut mai mult timp în medii în care ar fi putut fi expuse.

Testarea COVID-19 este o măsură importantă de reducere a riscurilor, alături de vaccinare, purtarea măștii și distanțarea fizică. Ea ne protejează pe noi și pe cei din jurul nostru prin reducerea răspândirii infecțiilor COVID-19.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. COVID-19 Testing: What You Need to Know | CDC
  2. The New York Times, Nov 24 – A guide to using rapid COVID tests (inclusiv sursa foto)
  3. Types of COVID-19 Tests: COVID-19 – Minnesota Dept. of Health (state.mn.us)
Share This Post