Bolile cronice de rinichi

Timp de lectură: 4 minute

Prevalența globală estimată a bolilor cronice de rinichi este de aproximativ 13,4%, adică 850 de milioane de persoane la nivel mondial, conform statisticilor privind anul 2020. Este o situație destul de îngrijorătoare, având în vedere că rinichii sunt extrem de importanți pentru buna funcționare a organismului nostru.

Acest articol aruncă o privire rapidă asupra rolului rinichilor în organism, riscurilor pentru boala cronică de rinichi, comportamentelor preventive și testelor recomandate.

Rinichii elimină deșeurile și lichidele suplimentare din organism. De asemenea, ei elimină acidul produs de celulele corpului și mențin un echilibru sănătos între cantitatea de apă, săruri și minerale – cum ar fi sodiul, calciul, fosforul și potasiul – în sânge. Fără acest echilibru, este posibil ca nervii, mușchii și alte țesuturi să nu funcționeze normal.

Rinichii noștri produc, de asemenea, hormoni care ajută la:

  1. controlul tensiunii arteriale
  2. producerea de globule roșii
  3. menținerea sănătății oaselor.

Fiecare rinichi este alcătuit din aproximativ un milion de unități de filtrare numite nefroni. Fiecare nefron include un filtru, numit glomerulus, și un tubul.

Jasenka Arbanas/Getty Images

Nefronii funcționează printr-un proces în două etape:

-glomerulii filtrează sângele, iar tubulii reintroduc substanțele necesare în sânge și elimină deșeurile. Deșeurile și excesul de apă devin urină.

Sângele curge în rinichi prin artera renală. Aceasta se ramifică în vase de sânge din ce în ce mai mici până când sângele ajunge la nefroni.

Boala cronică de rinichi este definită ca o condiție medical caracterizată de un anumit tip de anomalie renală, sau „marker”, cum ar fi prezența proteinelor în urină, sau de prezența unei funcții renale scăzute timp de trei luni sau mai mult. Este o afecțiune comună, adesea asociată cu înaintarea în vârstă.  

De obicei, în stadiile incipiente, nu există simptome ale bolii renale. Aceasta poate fi diagnosticată doar dacă facem un test de sânge sau de urină din alt motiv și rezultatele arată o posibilă problemă la rinichi. Într-un stadiu mai avansat, simptomele pot include: oboseală; glezne, picioare sau mâini umflate; dificultăți de respirație, stări de rău sau sânge în urină.

Se recomandă consultarea unui medic de familie, în cazul simptomelor persistente sau îngrijorătoare care ar putea fi cauzate de o boală de rinichi.

Boala cronică de rinichi este, de obicei, rezultatul unei combinații de probleme diferite, ca de exemplu:

  1. tensiune arterială ridicată – în timp, aceasta poate pune presiune pe vasele mici de sânge din rinichi și poate împiedica rinichii să funcționeze corect;
  2. diabet – prea multă glucoză în sânge poate deteriora micile filtre din rinichi.
  3. colesterol ridicat – acest lucru poate provoca o acumulare de depozite de grăsime în vasele de sânge care alimentează rinichii, ceea ce poate îngreuna funcționarea corectă a acestora;
  4. infecțiile renale;
  5. glomerulonefrita – inflamația rinichilor;
  6. boala poli chistică a rinichilor – o afecțiune ereditară în care în rinichi apar chisturi;
  7. blocaje în fluxul de urină – de exemplu, din cauza pietrelor la rinichi sau a unei prostate mărite;
  8. utilizarea regulată și pe termen lung a anumitor medicamente – cum ar fi litiul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.

De exemplu, este deosebit de benefic ca persoanele cu diabet zaharat să facă un test anual care poate depista precoce nefropatia diabetică (afectarea renală legată de diabet). Testul de albumină în urină (nu există albumină în urină atunci când rinichii funcționează corect) sau raportul albumină/creatinină (ACR) este utilizat pentru a examina persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, care prezintă un risc crescut de a dezvolta boli renale.

Studiile arata că identificarea persoanelor aflate în stadii foarte timpurii ale bolii renale ajută atât pacienții, cât și medicii în ajustarea tratamentului. Controlul diabetului zaharat și al hipertensiunii arteriale prin menținerea controlului glicemic strâns și reducerea tensiunii arteriale previn progresia bolii renale.

Boala cronica a rinichiului poate fi diagnosticată cu ajutorul testelor de sânge și de urină. Aceste teste caută niveluri ridicate ale anumitor substanțe în sânge și urină, care sunt semne că rinichii nu funcționează corect.

Boala cronică de rinichi poate varia de la o afecțiune ușoară, fără simptome sau cu puține simptome, până la o afecțiune foarte gravă în care rinichii nu mai funcționează, numită uneori insuficiență renală, care apare doar la aproximativ 1 din 50 de persoane cu boli cronice de rinichi. Practic, boala cronică a rinichiului se poate înrăutăți în timp și, în cele din urmă, rinichii pot înceta să mai funcționeze cu totul, dar acest lucru are o probabilitate destul de mică.

Majoritatea persoanelor cu boli cronice de rinichi sunt capabile să trăiască o viață lungă dacă depistează boala și o țin sub control cu ajutorul tratamentului și a unui stil de viață sănătos. Un stil de viață sănătos poate contribui și la prevenirea bolii renale cronice.

În cazul în care boala a apărut deja sau dacă există suspiciuni din cauza simptomelor, este esențial ca oamenii să meargă la screening pentru a primi un diagnostic precoce și a începe tratamentul pentru a preveni agravarea bolii.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Kidney infection: Symptoms, causes, and treatment (medicalnewstoday.com)
  2. Chronic kidney disease – NHS (www.nhs.uk)
  3. Your Kidneys & How They Work | NIDDK (nih.gov)
Share This Post